Πανδημία Ναρκωτικά ΗΠΑ: Τι είναι η φαιντανύλη και από πού προέρχεται


Πανδημία Ναρκωτικά ΗΠΑ: Η φαιντανύλη είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα οπιοειδή στον κόσμο. Τροφοδοτούμενη από την πανδημία του κορωνοϊού και την αύξηση της χρήσης φαιντανύλης, η επιδημία ναρκωτικών στις ΗΠΑ εξερράγη ενώ οι Αμερικανοί ήταν αποκλεισμένοι. Από τον Μάιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δόθηκαν την Τετάρτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα συνθετικά οπιοειδή όπως η φαιντανύλη –ένα παυσίπονο 50-100 φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη– ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών: περίπου 64.000.

Η ιστορία πίσω από τη φαιντανύλη

Η Janssen Pharmaceutica ανέπτυξε για πρώτη φορά τη φαιντανύλη το 1959. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως αναισθητικό και αναλγητικό για ιατρικούς σκοπούς. Κατά τη δεκαετία του 1960, η φαιντανύλη άρχισε να χρησιμοποιείται ως ενδοφλέβιο αναισθητικό που ονομάζεται Sublimaze.

Όντας ένα οπιοειδές IV, αυτό έκανε το Sublimaze ένα φάρμακο εξαιρετικά υψηλού κινδύνου για κατάχρηση. Ωστόσο, μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1990 εισήχθη το έμπλαστρο φαιντανύλης και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του χρόνιου πόνου. Μέχρι το 2014, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν στην αρχή της κρίσης της φαιντανύλης. Ήταν επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που εμφανίστηκαν νέες χώρες προέλευσης και νέες χώρες διέλευσης καθώς άρχισε να αυξάνεται σημαντικά η διακίνηση.

Με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα βασικά συστατικά διαθέσιμα, η φαιντανύλη σε μορφή σκόνης – καθώς και μη καταχωρημένες πρέσες χαπιών, σφραγίδες και βαφές βρήκαν τον δρόμο τους στη χώρα μέσω ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA) σημείωσε ότι η φαιντανύλη έχει κατασχεθεί σε κάθε πολιτεία και εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους σχετικά με πλαστά συνταγογραφούμενα χάπια που περιέχουν το φάρμακο.

«Οι εργαστηριακές δοκιμές DEA αποκαλύπτουν ότι σήμερα, τέσσερα στα 10 ψεύτικα χάπια με φαιντανύλη περιέχουν μια δυνητικά θανατηφόρα δόση (2 χιλιοστόγραμμα)», ανέφερε η υπηρεσία σε δελτίο τύπου. Δείγμα σκόνης, που περιέχει (ως δύο κύρια συστατικά): μαννιτόλη (62%), φεντανύλη (23%). «Το έκθεμα κατασχέθηκε από έναν αναπληρωτή σερίφη της κομητείας Λέικ από το πάτωμα μιας τουαλέτας βενζινάδικου στο Painesville του Οχάιο.

Από πού προέρχεται η φαιντανύλη; Η περισσότερη φαιντανύλη στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από την Κίνα.

Αν και η Κίνα δεν είναι εκεί όπου προήλθε η φαιντανύλη, με την έλλειψη κανονισμών στη φαρμακευτική βιομηχανία εκεί, η χώρα είναι μεγάλος διανομέας φαρμάκων και χημικών που είναι παράνομα σε άλλες χώρες. Ενώ κάποια φαιντανύλη προέρχεται απευθείας από την Κίνα, πολλές άλλες κινεζικές αποστολές φαιντανύλης θα εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Μεξικού. Η φαιντανύλη μπορεί να περάσει από τον Καναδά πριν εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και είναι ασυνήθιστο. Για να δείξουν πόσο γρήγορα αναπτύχθηκε η έναρξη της κρίσης της φαιντανύλης το 2014 και το 2015, οι συνοριακοί πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών κατέσχεσαν περίπου 200 λίβρες φαιντανύλης μεταξύ άλλων συνθετικών οπιοειδών. Συγκριτικά, το 2014 κατέσχεσαν περίπου 8 λίβρες.

Επί του παρόντος, η Κίνα παραμένει η κύρια πηγή φαιντανύλης και ουσιών που σχετίζονται με τη φαιντανύλη που διακινούνται μέσω διεθνούς ταχυδρομείου και του περιβάλλοντος εργασιών ταχείας αποστολής, καθώς και η κύρια πηγή για όλες τις ουσίες που σχετίζονται με τη φαιντανύλη που διακινούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τελωνειακοί και συνοριοφύλακες των ΗΠΑ στην εμπορική εγκατάσταση Nogales κατέσχεσαν σχεδόν 4,6 εκατομμύρια δολάρια σε φαιντανύλη και μεθαμφεταμίνη συνολικού ύψους σχεδόν 650 λιβρών το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019, από έναν Μεξικανό υπήκοο όταν προσπάθησε να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του λιμένα Nogales.

Δημόσιος τομέας

Τι κάνει η κυβέρνησή μας για να σταματήσει την κρίση; Πρώτα απ’ όλα, η τελευταία προσωρινή έκθεση του CDC είναι αποκαρδιωτική και ένα φρικτό νέο ρεκόρ θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών. «Αυτό που βλέπουμε είναι τα αποτελέσματα αυτών των μοτίβων κρίσης και η εμφάνιση πιο επικίνδυνων φαρμάκων σε πολύ χαμηλότερες τιμές», δήλωσε στο CNN η Δρ Νόρα Βόλκοου, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Ναρκωτικών.

«Σε μια κρίση αυτού του μεγέθους, όσοι παίρνουν ήδη ναρκωτικά μπορεί να λάβουν υψηλότερες ποσότητες και όσοι βρίσκονται σε ανάρρωση μπορεί να υποτροπιάσουν. Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε δει και ίσως μπορούσαμε να το προβλέψουμε». Αλλά η άνοδος της φαιντανύλης, ενός πιο ισχυρού και ταχύτερης δράσης ναρκωτικού από τα φυσικά οπιούχα έχει κάνει αυτές τις επιπτώσεις ακόμη πιο θανατηφόρες, είπε.

Ακόμη και με τα διεθνή ταξίδια περιορισμένα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η διασυνοριακή διανομή έχει αυξηθεί, συνήθως από το Μεξικό, μέσω Κίνας. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κατασχέσει αρκετή φαιντανύλη φέτος για να δώσει σε κάθε Αμερικανό μια θανατηφόρα δόση, δήλωσε η Διοικούσα Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών Αν Μίλγκραμ την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντας την επιδημία υπερβολικής δόσης στις ΗΠΑ «εθνική κρίση» που «δεν γνωρίζει γεωγραφικά όρια. , και συνεχίζει να χειροτερεύει».

Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, η DEA ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προχώρησε σε 810 συλλήψεις και κατέσχεσε περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια πλαστά χάπια κατά τη διάρκεια μιας δίμηνης έρευνας για τον περιορισμό της ροής πλαστών φαρμάκων που περιέχουν φαιντανύλη. Κατά τη διάρκεια της σάρωσης, η DEA κατέσχεσε επίσης αρκετή σκόνη για να παρασκευάσει δεκάδες εκατομμύρια χάπια, περισσότερα από 4.000 κιλά μεθαμφεταμίνης και περισσότερα από 650 κιλά κοκαΐνης.

«Η παράνομη φαιντανύλη ευθύνεται για σχεδόν τα τρία τέταρτα από τις περισσότερες από 93.000 θανατηφόρες υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Λίζα Μονακό στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Και εδώ είναι αυτό που είναι ιδιαίτερα κακό – τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση αυτού του παράνομου ναρκωτικού.

Η Μίλγκραμ είπε ότι τα χάπια είναι ευρέως διαθέσιμα στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στους δρόμους – ένα ζήτημα που είπε ότι οι εταιρείες κοινωνικών μέσων πρέπει να αντιμετωπίσουν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ