Τι συμβαίνει με την Πενγκ Σουάι; Τα βίντεο που περιπλέκουν το μυστήριο για την τύχη της τενίστριας


Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας δημοσιοποίησαν νέα βίντεο της εξαφανισμένης τενίστριας Πενγκ Σουάι, η ανησυχία για την ασφάλειά της ωστόσο αυξάνεται καθώς η Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών (WTA) απέρριψε τα νέα πλάνα και η διεθνής κοινότητα 

Εντείνεται η παγκόσμια πίεση προς το Πεκίνο να παράσχει ακριβή και επαληθεύσιμα στοιχεία για το πού βρίσκεται η Πενγκ Σουάι, πρώην Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη του διπλού.

Το πιο πρόσφατο βίντεο, που κυκλοφόρησε από τον Hu Xijin, αρχισυντάκτη της κρατικής εφημερίδας Global Times, φαίνεται να δείχνει την αθλήτρια σε έναν αγώνα τένις νέων στο Πεκίνο.

Ο δημοσιογράφος έγραψε στο Twitter – μια πλατφόρμα που είναι επίσημα απαγορευμένη στην Κίνα -ότι το βίντεο τραβήχτηκε την Κυριακή, αλλά αυτός ο ισχυρισμός δεν μπορούσε να επαληθευτεί.

Εκπρόσωπος της Γυναικείας Ένωσης Αντισφαίρισης (WTA) είπε ότι τα τελευταία πλάνα ήταν «ανεπαρκή» και εξακολουθούν να μην αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της ομοσπονδίας για την ευημερία της.


Ο Στιβ Σάιμον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WTA, είπε: «Αν και είναι θετικό να τη βλέπουμε, παραμένει ασαφές εάν είναι ελεύθερη και σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις και να πράττει μόνη της, χωρίς εξαναγκασμό ή εξωτερικό παρέμβαση.

Αυτό το βίντεο από μόνο του είναι ανεπαρκές. Όπως έχω δηλώσει από την αρχή, εξακολουθώ να ανησυχώ για την υγεία και την ασφάλεια της Πενγκ Σουάι και ότι ο ισχυρισμός για σεξουαλική επίθεση λογοκρίνεται και θάβεται κάτω από το χαλί. Ήμουν ξεκάθαρος για το τι πρέπει να συμβεί και η σχέση μας με την Κίνα βρίσκεται σε δύσκολο σταυροδρόμι».

Ένα άλλο βίντεο δείχνει την πρωταθλήτρια να υπογράφει μπάλες τένις για παιδιά με σκοπό «να εμπνεύσει περισσότερα παιδιά να παίξουν τένις» ανέφεραν άλλοι δημοσιογράφοι των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Προηγήθηκε ένα προηγούμενο βίντεο που κυκλοφόρησε η Hu Xijin και δείχνει την 35χρονη να τρώει σε εστιατόριο του Πεκίνου, υποτίθεται ότι το βράδυ του Σαββάτου.


Τα βίντεο της Κυριακής δεν κατάφεραν να κατευνάσουν τις ανησυχίες των αθλητικών αρχών και των δυτικών ηγετών που λένε ότι τα βίντεο δεν μπορούν να επαληθευτούν και δεν αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλής και καλά.

Η Πενγκ Σουάι έχει να εμφανιστεί δημόσια από τις 2 Νοεμβρίου όταν κατηγόρησε τον 70χρονο σήμερα πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Γκάολι ότι την εξανάγκασε να συνευρεθούν ενώ έπαιζε τένις στο σπίτι του. Είναι η πρώτη φορά που το κίνημα #MeToo της Κίνας άγγιξε τα υψηλότερα κλιμάκια του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν απαιτεί από την Κίνα «να παράσχει ανεξάρτητες, επαληθεύσιμες αποδείξεις» για το πού βρίσκεται η τενίστρια και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία». Τα Ηνωμένα Έθνη επέμειναν επίσης σε μια πλήρως διαφανή έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς της αθλήτριας.

«Εξαιρετικά ανήσυχο» δήλωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας καλώντας την Κίνα να παράσχει «επαληθεύσιμα στοιχεία για την ασφάλειά της και το πού βρίσκεται».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ