Κορονοϊός – Λουκίδης: «Πρέπει να επανέλθει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και η τηλεργασία»


Κορονοϊός: «Πρέπει να επανέλθει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, καθώς και η τηλεργασία», τόνισε ο ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας

Ο κ. Λουκίδης επιμένει πως η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και η τηλεργασία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των κρουσμάτων,

«Είναι ένα ζήτημα που έχουμε θέσει αρκετοί από εμάς, ότι πρέπει να επανέλθει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, καθώς και η τηλεργασία, γιατί μειώνει την κινητικότητα σε ώρες αιχμής. Είναι δύο κομμάτια που δεν είναι επώδυνα», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο κομμάτι. Σίγουρα το ποσοστό των μη εμβολιασμένων που νοσηλεύεται σήμερα ή κάνει πιο σοβαρή νόσο είναι το οδηγό ποσοστό σε αυτή την πανδημική κρίση. Βλέπουμε ότι υπάρχει φθίνουσα ανοσία του εμβολίου σε κάποιο χρονικό διάστημα, που υπολογίζεται στους 6 μήνες. Το αν αυτή τη στιγμή τους κλείσουμε ή μας κλείσουν μέσα πρέπει να το αποφύγουμε. γιατί μπαίνουμε σε μία διχαστική προσέγγιση του θέματος», ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Με το καθολικό lockdown να επιστρέφει στην Αυστρία, οι φόβοι πως και η Ελλάδα θα ακολουθήσει αυτή την προσέγγιση αυξάνονται.

«Εάν φτάσουμε σε σημείο που θα βρεθούμε σε μεγάλο αδιέξοδο, πιστεύω ότι θα πάρουμε μέτρα όπως αυτά που πήραν οι ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα είναι πως θα αναστείλουμε κάποια κομμάτια για να μη φτάσουμε εκεί. Νομίζω ότι το lockdown είναι ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν το τραπέζι, αλλά θα τεθούν ίσως με διαφορετικό τρόπο που είχαμε ζήσει τις προηγούμενες χρονιές. Δεν είμαστε μόνο γιατροί, άλλα άνθρωποι της κοινωνίας και βλέπουμε τα προβλήματα της κοινωνίας».

Ως προς την τρίτη δόση, ο κ. Λουκίδης τόνισε πως πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, καθώς θα βοηθήσει να στηθεί το τείχος άμυνας.

«Οι άνθρωποι που έκαναν τις 2 δόσεις έδειξαν μία υπεύθυνη στάση. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στο θέμα της τρίτη δόσης. Πρέπει να δείξουμε ότι είναι μία σωστή προσέγγιση για να χτίσουμε την άμυνά μας. Νοσηλεύουμε αυτή τη στιγμή άτομα που έχουν κάνει τις 2 δόσεις και δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση».

Εκείνο που δεν γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες είναι ότι αν η τρίτη δόση είναι για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και τις ευπαθείς, ή αν είναι για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. «Είναι ένα στοιχείο που δεν το έχουμε βιβλιογραφικά», είπε. «Η επιστήμη είναι αποδεικτική και είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό στα χέρια μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση σχετικά το εξάμηνο και την «χαλάρωση» της ανοσίας ξεκίνησε από το Ισράηλ. Το Ισραήλ φρόντισε να χορηγήσει την τρίτη δόση στο πέρας του εξαμήνου και όλα δείχνουν πως η χώρα έχει «φρενάρει» την πανδημία.

«Και εμβολιασμένος να είσαι, πρέπει να τηρείς τα μέτρα προστασίας. Πρέπει να είσαι μέρος αυτής της υπεύθυνης προσέγγισης», κατέληξε ο κ. Λουκίδης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ