Koρονοϊός: Οι Ευρωπαίοι στους δρόμους κατά των νέων μέτρων – Οργή για τα νέα lockdown


Τα νέα μέτρα που επιβάλλουν πολλές κυβερνήσεις ανά την ΕΕ για την αναχαίτιση του κορονοϊού προκαλούν οργή στους πολίτες. Από την Αυστρία που επέβαλε το πρώτο καθολικό lockdown και για τους εμβολιασμένους, μέχρι την Ολλανδία, χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους.

Διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών ξεσπούν σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι αρχές ανακοινώνουν νέα αυστηρότερα μέτρα σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τα αυξανόμενα κρούσματα, ενόψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

«Όργιο βίας» στην Ολλανδία

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 50 συνελήφθησαν μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στο Ρότερνταμ την Παρασκευή, με τους διαδηλωτές να πετάνε πέτρες και την αστυνομία να απαντάει με πραγματικά πυρά.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν έναν προτεινόμενο νόμο που σκοπεύει να απαγορεύσει την είσοδο σε μη εμβολιασμένους στις επιχειρήσεις, ακόμη με την επίδειξη αρνητικού τεστ. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για το μερικό lockdown που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 4 Δεκεμβρίου, κάτι που αναγκάζει τα εστιατόρια και άλλα καταστήματα να κλείνουν από τις 8 μ.μ.

Η Ολλανδία βίωσε χθες δεύτερη νύχτα ταραχών. Κουκουλοφόροι ταραξίες έβαλαν φωτιά σε ποδήλατα στους δρόμους της Χάγης, καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε άλογα, σκύλους και ρόπαλα για να απομακρύνει τα πλήθη. Τουλάχιστον επτά άτομα συνελήφθησαν, ενώ οι αρχές κήρυξαν την πόλη σε κατάσταση συναγερμού.

Η αστυνομία είπε ότι κάποιος πέταξε μια πέτρα μέσα από το παράθυρο διερχόμενου ασθενοφόρου που μετέφερε έναν ασθενή. Αξιωματούχοι της αστυνομίας κοινοποίησαν στο Twitter ότι πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ ένας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο με τραυματισμό στο γόνατο.

Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, Αχμέντ Αμπουταλέμπ, περιέγραψε τις συγκρούσεις ως «όργιο βίας» και είπε ότι «η αστυνομία θεώρησε απαραίτητο να βγάλει τα όπλα για να αμυνθεί». Ο Φερντ Γκράπερχαους, υπουργός Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας, προανήγγειλε «έντονη συζήτηση» και διαπραγματεύσεις σχετικά με τα μέτρα πανδημίας, αλλά είπε ότι «η παρενόχληση και η βία δεν έχουν θέση».

Οργή για το πανεθνικό lockdown στην Αυστρία

Στη Βιέννη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους το Σάββατο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους από τον Φεβρουάριο και να επιβάλει νέο πανεθνικό lockdown από αύριο, Δευτέρα.

Κρατώντας εθνικές σημαίες και πανό που έγραφαν “Ελευθερία”, οι διαδηλωτές φώναξαν “Αντίσταση!” και αποδοκίμασαν τους αστυνομικούς. Η Αυστρία θα μπει σε εθνικό lockdown 20 ημερών από τη Δευτέρα, κλείνοντας όλα τα καταστήματα εκτός από τα απαραίτητα και δίνοντας εντολή στους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στην Ιταλία, οι εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών συνεχίζονται, με μαζικέ διαδηλώσεις στη Ρώμη που πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων στους χώρους του ιπποδρόμου Circus Maximus. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες δημοσίευσαν βίντεο από διαδηλώσεις σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ελβετίας.

Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Στο Μπέλφαστ, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο για να αντιταχθούν στα «πάσα εμβολιασμού».

Στην πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, διαδηλωτές ύψωσαν σημαίες και πανό κατά του υποχρωτικού εμβολιασμού, κάνοντας λόγο για παραβίαση της προσωπικής τους ελευθερίας.

Κομισιόν: Πιθανή η επέκταση χρήσης του Ψηφιακού Πιστοποιητικού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στα ψηφιακά πιστοποιητικά για να επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ χωρίς καραντίνα και να τους επιτρέπει την είσοδο σε εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους. Το πιστοποιητικό δείχνει εάν ένα άτομο είναι εμβολιασμένο, έχει αρνητικό τεστ ή έχει ήδη αναρρώσει από τον ιό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι το μπλοκ των 27 έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 660 εκατομμύρια πιστοποιητικά.

«Η έκδοση πιστοποιητικών για τον κορoνοϊό είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη διασφάλιση της ασφαλούς, ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης ένα πολύ επιτυχημένο εργαλείο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ.

Την πιθανότητα να προταθεί η επέκταση της χρήσης του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού κατά της Covid-19, πριν από τον Μάρτιο του 2022, ανακοίνωσε εν τω μεταξύ η Κομισιόν, σε συζήτηση στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο τρέχων κανονισμός της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό εγκρίθηκε τον Ιούνιο 2021 και προβλέπει περίοδο εφαρμογής 12 μηνών.

ΠΟΥ: 500.000 νέοι θάνατοι στην ΕΕ αν δεν ληφθούν μέτρα

Η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο όπου αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 5% από τις αρχές αυτού του μήνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σε απάντηση, οι αρχές αυστηροποιούν τους κανόνες για τους μη εμβολιασμένους και επαναφέρουν τα lockdown.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε έντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη γηραιά ήπειρο. Ο περιφερειακός διευθυντής του Οργανισμού, δρ Χανς Κλούγκε, δήλωσε στο BBC ότι εάν δεν γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα σε όλη την Ευρώπη, θα μπορούσαν να καταγραφούν μισό εκατομμύριο περισσότεροι θάνατοι μέχρι την επόμενη άνοιξη.

«Η Covid-19 έχει γίνει για άλλη μια φορά η νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας στην περιοχή μας», είπε, προσθέτοντας ότι «ξέρουμε τι πρέπει να γίνει» για την καταπολέμηση του ιού – δηλαδή να εμβολιαστούμε, να φοράμε μάσκες και να επιστρατεύσουμε τα υγειονομικά πάσα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ