Το Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει την πρώτη «πόλη Bitcoin» στον κόσμο -Η «Αλεξάνδρεια» της κεντρικής Αμερικής


Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εκδώσει κρατικά ομόλογα σε bitcoin, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία της πρώτης πόλης «bitcoin». Ονειρεύεται να γίνει παγκόσμιο οικονομικό κέντρο με όχημα τα…κρυπτονομίσματα

Το Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει να χτίσει την πρώτη «πόλη Bitcoin» στον κόσμο, που θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από κρυπτονομίσματα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε.

Η χώρα της κεντρικής Αμερικής ποντάρει ακόμη πιο δυναμικά στην αξία των κρυπτονομισμάτων για να ενισχύσει τις επενδύσεις και να τονώσει την οικονομία της με τρόπους εναλλακτικούς.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα bitcoin, ο πρόεδρος Μπουκέλε είπε ότι η πόλη που σχεδιάζεται στα ανατολικά της Λα Ουνιόν θα λάβει γεωθερμική ενέργεια από ένα ηφαίστειο και δεν θα επιβάλει φόρους εκτός από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).

«Επενδύστε εδώ και κερδίστε όσα λεφτά θέλετε», είπε στα αγγλικά, ντυμένος στα λευκά και φορώντας ένα καπέλο του μπέιζμπολ, από το παραλιακό θέρετρο της Μιζάτα. «Πρόκειται για μια πλήρως οικολογική πόλη που θα παίρνει ενέργεια από το ηφαίστειο».

O πρόεδρος Ναγίμπ ΜπουκέλεΑ.Ρ

Ο μισός από τον ΦΠΑ που θα επιβληθεί θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των ομολόγων που εκδόθηκαν και το άλλο μισό θα «πάει» σε υπηρεσίες όπως η συλλογή σκουπιδιών, πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η δημόσια υποδομή θα κοστίσει περίπου….300.000 bitcoins.

Το Ελ Σαλβαδόρ τον Σεπτέμβριο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα. Αν και ο Μπουκέλε παραμένει δημοφιλής ως πρόεδρος, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολιτες είναι δύσπιστοι απέναντι στην…υπερβολική του αγάπη για το bitcoin, ενώ η βιαστική εισαγωγή του έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης.

Παρομοιάζοντας το σχέδιό του με πόλεις που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Mπουκέλε είπε ότι το Bitcoin City θα είναι κυκλικό, με αεροδρόμιο, οικιστικές και εμπορικές περιοχές και θα διαθέτει μια κεντρική πλατεία σχεδιασμένη να μοιάζει με σύμβολο bitcoin από τον αέρα.

«Αν θέλετε το bitcoin να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να φτιάξουμε μερικές Αλεξάνδρειες», είπε ο 40χρονος ηγέτης που έχει γνώσεις τεχνολογίας και τον περασμένο Σεπτέμβριο αυτοανακηρύχτηκε «δικτάτορας» του Ελ Σαλβαδόρ στο Twitter σε ένα μάλλον…αποτυχημένο αστείο.

Το Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει να εκδώσει τα αρχικά ομόλογα το 2022. Ο Samson Mow, επικεφαλής στρατηγικής του παρόχου τεχνολογίας blockchain Blockstream, είπε στη συγκέντρωση ότι η πρώτη 10ετής έκδοση, γνωστή ως «ομόλογο ηφαιστείου», θα είναι αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, με υποστήριξη bitcoin και με κουπόνι 6,5%.

Το μισό του ποσού θα διοχετευθεί για την αγορά bitcoin στην αγορά, είπε. Θα ακολουθούσαν και άλλα ομόλογα. «Αυτό θα κάνει το Ελ Σαλβαδόρ το οικονομικό κέντρο του κόσμου», είπε. Για να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία, η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ επεξεργάζεται νέους νόμους και ρυθμίσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ