Υπουργείο Υγείας: Διάψευση δημοσιευμάτων για μείωση δαπανών υγείας και επικίνδυνες ΜΕΘ


Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση που εξέδωσε διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά τις φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με τις ΜΕΘ και τις συνολικές δαπάνες για τον κλάδο της Υγείας. Οι κατηγορίες είναι εντελώς αβάσιμες και έωλες, σύμφωνα με τα όσα απαντά το υπουργείο. Εν μέσω πανδημίας, μάλιστα, τα ψεύδη δεν ωφελούν σε τίποτε ενώ αντιθέτως προσθέτουν στον φόβο των πολιτών με τη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων. Η διάψευση του υπουργείου έχει δύο σκέλη, ενώ παρατίθενται δεδομένα και γεγονότα προς επίρρωση οποιασδήποτε αμφιβολίας.

Η απάντηση του υπουργείου για τις ΜΕΘ

Αφενός, το υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε μέσω της ανακοίνωσής του στις κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί. Παράλληλα, σε κάθε κλίνη ΜΕΘ τηρούνται απαρέγκλιτα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ως προς τους κανονισμούς ασφαλείας, τον εξοπλισμό τους αλλά και την στελέχωσή της με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Το υπουργείο επεσήμανε πως μέρος των ΜΕΘ έχει ήδη δημιουργηθεί μέσω δωρεών, ενώ οι υπόλοιπες έχουν βασιστεί σε έργα ΕΣΠΑ, λειτουργώντας κλειστές ΜΕΘ που ενισχύθηκαν με σύγχρονο εξοπλισμό και στελεχώθηκαν με επαγγελματίες υγείας.

Την ίδια στιγμή, αναπτύχθηκαν ορισμένες υφιστάμενες ΜΕΘ τηρώντας και πάλι τις διαδικασίες που απαιτούνται. Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται ως προς το πρώτο σκέλος των ΜΕΘ με έναν σχολιασμό που περιέχει την πικρία του προσωπικού που μάχονται καθημερινά με την πανδημία και έχουν να αντιμετωπίσουν ψευδείς ισχυρισμούς, επιδεινώνοντας την κατάσταση ακόμη περισσότερο: “Επομένως αναφορές για δήθεν επικίνδυνες κλίνες ΜΕΘ ειναι παντελώς ψευδείς και προσβλητικές για τους ιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν την καθημερινή μάχη.” 

Για τις δαπάνες και τον προϋπολογισμό της Υγείας

Ως προς τις κατηγορίες για δήθεν μείωση των δαπανών για το Υπουργείο Υγείας από τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό, το υπουργείο έδωσε τα κάτωθι στοιχεία:

  • Χωρίς τις έκτακτες δαπάνες COVID, οι προβλεπόμενες ανέρχονται σε 4,52 δισ. ευρώ το 2022. Αντίστοιχα, οι ίδιες δαπάνες το 2021 ανήλθαν σε 4,27 δισ. ευρώ
  • Για το 2021 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες COVID από το Υπουργείο Υγείας, επιπλέον των παραπάνω, 944 εκατ. ευρώ
  • Συνεχίζοντας στο 2022, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις COVID για την Υγεία ύψους 736 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση συνεχίζονται ερμηνεύοντας την μείωση των δαπανών ως ακολούθως: “Η μείωση του προϋπολογισμού που ισχυρίζονται κάποιοι αφορά τις έκτακτες δαπάνες που προβλέφθηκαν για το 2021. Εάν χρειαστεί προφανώς, όπως έγινε και το 2021 θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός με τα αντίστοιχα κονδύλια. Οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία μαζί και με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ περισσότερες.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ