Εγκεφαλικό οθόνη: Η συνεχής χρήση οθόνης στην καθημερινότητα αυξάνει παράλληλα τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η κουλτούρα της απομακρυσμένης εργασίας έχει αυξήσει υπερβολικά τον χρόνο προβολής μας. Σήμερα, και οι δύο πτυχές της ζωής μας, η εργασία και ο ελεύθερος χρόνος, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση της οθόνης. Η σύγχρονη εργασιακή κουλτούρα απαιτεί να βρισκόμαστε στην οθόνη του υπολογιστή για μεγαλύτερη διάρκεια και η πανδημία έχει οδηγήσει σε εκθετικό άλμα στον χρόνο που περνάμε στο διαδίκτυο. Αυτό έχει οδηγήσει με τη σειρά του σε προβλήματα που άπτονται της ψυχικής και σωματικής υγείας μαζί με την καταπόνηση των ματιών, τον πόνο στον αυχένα, το άγχος, την παχυσαρκία και διάφορες άλλες επιπλοκές στην υγεία. Και σύμφωνα με την πρόσφατη ιατρική μελέτη, η αύξηση του χρόνου οθόνης αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke του American Stroke Association έδειξε ότι οι ενήλικες κάτω των 60 ετών που είχαν αυξημένο χρόνο οθόνης ήταν πιο επιρρεπείς σε εγκεφαλικό σε σχέση με άτομα που ήταν σωματικά δραστήρια. Συγκεκριμένα, ο υπερβολικός ελεύθερος χρόνος καθιστικής ζωής 8+ ωρών/ημέρα είχε σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο μακροχρόνιου εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ ατόμων ηλικίας <60 ετών με χαμηλή φυσική δραστηριότητα. Η έκθεση πρότεινε επίσης ότι μια ώρα οθόνης μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου κατά 22 λεπτά και να τον ωθήσει πιο κοντά στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Μια άλλη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ χρήσης οθόνης και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επισημάνθηκε ότι η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν υψηλότερη εάν η χρήση της οθόνης συνεχιζόταν για 2 ώρες συνεχόμενα.

Σε περίπτωση συνεχούς παρακολούθησης της οθόνης, όταν η χρήση υπερβαίνει τις δύο ώρες, μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως εθισμός και αυτό πρόσθεσε επιπλέον 20% κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα ευρήματα είναι πράγματι ανησυχητικά καθώς ο χρόνος χρήσης της οθόνης, ειδικά για τους νέους, αυξάνεται. Το μπλε φως από την οθόνη μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, μια ορμόνη που απελευθερώνεται τη νύχτα, η οποία σχετίζεται με τον έλεγχο του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης. Αυτό διαταράσσει τη ρουτίνα και καθιστά δύσκολο να σηκωθείτε και να κοιμηθείτε στην ώρα σας. Σαφώς και αυτές δεν είναι οι μοναδικές μελέτες επί του θέματος. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τις προσπάθειες για ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής σε νεότερα άτομα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here