ΔΕΠΥ: 25% των ενηλίκων με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή


Ένας στους τέσσερις ενήλικες ηλικίας 20-39 ετών με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) είχε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD), σύμφωνα με μια νέα μελέτη  που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσοι πάσχουν από ΔΕΠΥ είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ΓΑΔ κάποια στιγμή στη ζωή τους σε σύγκριση με εκείνους χωρίς ΔΕΠΥ. Ακόμη και μετά τον έλεγχο άλλων σχετικών παραγόντων, όπως κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία, δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και ιστορικό διαταραχών χρήσης ουσιών και μείζονων καταθλιπτικών διαταραχών, όσοι είχαν ΔΕΠΥ είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες για γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

“Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο ευάλωτοι ενήλικες με ΔΕΠΥ είναι πολύ γενικευμένες αγχώδεις διαταραχές”. Αυτό αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας Esme Fuller-Thomson, καθηγήτρια στο Factor-Inwentash Faculty of Social Work του Πανεπιστημίου του Τορόντο και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Life Course and Aging. “Υπάρχουν πολλές μελέτες που συνδέουν τη ΔΕΠΥ ενηλίκων με την κατάθλιψη και την αυτοκτονία, αλλά λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στις γενικευμένες διαταραχές δραστηριότητας και σε άλλες δυσμενείς εκβάσεις στη διάρκεια της ζωής”. Η μελέτη εντόπισε αρκετούς παράγοντες που σχετίζονταν με τη ΓΑΔ μεταξύ των ατόμων με ΔΕΠΥ. Οι γυναίκες ερωτώμενες με ΔΕΠΥ είχαν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερες πιθανότητες γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, ακόμη και μετά τον έλεγχο για άλλες συμμεταβλητές.

Οι ενήλικες που είχαν βιώσει δυσμενείς παιδικές εμπειρίες, όπως παιδική σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση ή χρόνια γονική ενδοοικογενειακή βία, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Το 60% των ατόμων με ΔΕΠΥ που είχαν αγχώδεις διαταραχές είχαν βιώσει τουλάχιστον μία από αυτές τις δυσμενείς παιδικές εμπειρίες.
Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το GAD μεταξύ των ενηλίκων με ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν εισόδημα κάτω των 40.000 USD, λιγότερες στενές σχέσεις και ιστορικό μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Οι πιθανότητες GAD μεταξύ αυτών με ΔΕΠΥ ήταν εξαπλάσιες για εκείνους με ιστορικό μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής σε όλη τη ζωή.

Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για ψυχικές ασθένειες και της αντιμετώπισης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά την παροχή υποστήριξης σε άτομα με ΔΕΠΥ. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν ΔΕΠΥ, ΓΑΔ και κατάθλιψη είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη υποομάδα που μπορεί να χρειάζεται στοχευμένη προσέγγιση από επαγγελματίες υγείας. Είναι σημαντικό όσοι πάσχουν από ΔΕΠΥ που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας να ζητήσουν βοήθεια από τον οικογενειακό τους γιατρό ή άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και ψυχιάτρων. Διατίθενται αποτελεσματικές θεραπείες, όπως η CBT και αυτές μπορούν να βελτιωθούν δραματικά την ποιότητα ζωής κάποιου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ