Ιταλία μοντέλα ωριμότητας: Τεράστια ευκαιρία για ψηφιοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ιταλία


Είναι έτοιμες οι ιταλικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης να διαχειριστούν τα σημαντικά κεφάλαια που έχει διαθέσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP) για την ψηφιοποίηση της υγείας; Περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν προγραμματιστεί για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων, δικτύων και τηλεϊατρικής για την περιφερειακή βοήθεια υγειονομικής περίθαλψης και 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ για καινοτομία, έρευνα και ψηφιοποίηση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας. Πρόκειται σαφώς για τεράστια ποσά, τα οποία καλείται η ιταλική κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει κατάλληλα με φόντο την συνεχιζόμενη πανδημία.

Είναι παράξενο που μια διεθνής πιστοποίηση όπως το μοντέλο EMRAM (Electronic Medical Record Adoption Model), που θα μπορούσε να αξιολογήσει αντικειμενικά αυτόν τον βαθμό ωριμότητας, δεν χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιταλία. Αυτό συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των “Επενδύσεων που βασίζονται σε στοιχεία στην ψηφιακή υγεία. Όργανα για τη μέτρηση του επιπέδου ωριμότητας για ένα στρατηγικό όραμα της εξέλιξης”, που διοργανώθηκε από την Ιταλική Κοινότητα HIMSS στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης στις 12 Νοεμβρίου.

Η σημασία των συστημάτων ωριμότητας

Οι επενδύσεις στην ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη αποτελούν κεντρικό θέμα στα σενάρια για την ανάπτυξη των εθνικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη μετά τον αντίκτυπο της πανδημίας. Για την καθοδήγηση και την παρακολούθηση αυτών των επενδύσεων, είναι σημαντικό να εφαρμόζονται μετρήσεις ψηφιακής αξιολόγησης ωριμότητας σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και περιφερειακά συστήματα.

Για τον σκοπό αυτό, το HIMSS ξεκίνησε το EMRAM το 2005. Είναι μια διαδρομή που προσφέρει καθοδήγηση, αξιολόγηση και συγκριτική αξιολόγηση στη μηχανογράφηση των διαδικασιών κλινικής φροντίδας. Το μοντέλο υφίσταται μια περαιτέρω εξέλιξη του προτύπου που θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2022. Στο νέο μοντέλο, η εστίαση μετατοπίζεται από τη διαδικασία στα κλινικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των ασθενών και της κλινικής χρήσης του EMR.

Σε παγκόσμια κλίμακα

Σχεδόν 65.000 οργανισμοί υγείας έχουν συμμετάσχει σε αξιολογήσεις μοντέλων ωριμότητας σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Περίπου 2.739 ιδρύματα έχουν επικυρωθεί στο Στάδιο 6 ή 7 του EMRAM. Αυτά τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη φροντίδα περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση έχει επενδύσει 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας και έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση των περισσότερων από 1.800 νοσοκομείων της για να κατανοήσει το επίπεδο ωριμότητας στο οποίο βρίσκονται. Τα κεφάλαια του εθνικού NRRP θα φθάνουν με βάση μια διαδρομή λήξης πιστοποιημένη από τρίτο μέρος, δηλαδή το HIMSS.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ