Έκτακτο επίδομα: Τέλη Δεκεμβρίου η ενίσχυση για χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ – Οι δικαιούχοι


Όπως εξήγγειλε τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, έκτακτο επίδομα ενίσχυσης στο κύμα ακρίβειας που πλήττει την αγορά, θα καταβληθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ στα τέλη Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, το επίδομα των 250 ευρώ θα δοθεί σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους και σε 173.000 άτομα με αναπηρία, με εισοδηματικά κριτήρια. Οι τελικές ανακοινώσεις για τον αριθμό των δικαιούχων αναμένεται να γίνουν τις επόμενες μέρες από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους ευάλωτους συνταξιούχους.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

  • Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου, ενώ το ύψος της ενίσχυσης είναι 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη. Η ενίσχυση αφορά περίπου 830.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια και το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 210 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη θα δοθεί και στα άτομα με αναπηρία.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

  • Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ.

Και σε αυτήν την περίπτωση, η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου, ενώ το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ και αφορά περίπου 173.000 δικαιούχους. Το κόστος υπολογίζεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

  • Υγειονομικοί – ΕΚΑΒ

Υπενθυμίζεται ότι, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, έκτακτη καταβολή μισού μισθού θα καταβληθεί σε 100.000 υγειονομικούς πρώτης γραμμής και προσωπικό του ΕΚΑΒ. Ειδικότερα, θα δοθεί επίδομα ίσο προς το 50% του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το βοήθημα αναμένεται να λάβουν περίπου 100.000 υγειονομικοί και το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ