Συντροφική σχέση ψυχολογία: Πώς επηρεάζει η σχέση με τον σύντροφό μας κάθε πτυχή της ζωής μας


Η συντροφική σχέση, ο γάμος και η συμβίωση με το έτερόν μας ήμισυ, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την
ψυχολογία, την συμπεριφορά μας αλλά και την απόδοσή μας στον εργασιακό τομέα. Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν να έχουμε μια ισορροπημένη σχέση με τον σύντροφό μας; Επηρεάζει μόνο εμάς και τα παιδιά μας, μίας κακής ποιότητας και στρεσογόνα σχέση, ή επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας;
Λογικά, την απάντηση την ξέρετε ήδη. Ας προσπαθήσουμε να δούμε όμως, λίγο πιο αναλυτικά, σε τι επίπεδα μπορεί να μας αλλάξει μια σχέση που δεν είναι υγιής.

Η σχέση μας με τον σύντροφό μας, είναι η σημαντικότερη σχέση που κάνουμε μετά την γονική. Καθώς ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή της γέννησης του και μέχρι το τέλος της ζωής του, αποζητά μια σταθερή συντροφικότητα, καταλαβαίνουμε, ότι το άτομο που θα επιλέξουμε να έχουμε δίπλα μας και που θα είναι εκείνο το οποίο θα εμπιστευθούμε απόλυτα και θα σχεδιάσουμε μαζί του το μέλλον της οικογένειάς μας, παίζει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξή μας, σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες ενός δυσλειτουργικού γάμου, ή μίας δυσλειτουργικής συντροφικής σχέσης;

Έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ το 2007, έδειξε, ότι μια κακή συντροφική σχέση, μπορεί να οδηγήσει σε
πολλαπλά προβλήματα τα άτομα που την βιώνουν. Άγχος, κρίσεις πανικού, καρδιακά νοσήματα, εθισμός και κατάθλιψη, ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που αναφέρθηκαν. Ακόμα, αν λάβουμε υπόψη μας, ότι σε πολλές χώρες είτε η δημόσια παροχή υγείας, είτε η εκάστοτε εταιρεία του εργαζόμενου, επιβαρύνεται με το κόστος των συνεδριών για τις σχέσεις των ζευγαριών, καταλαβαίνουμε, ότι δεν υπάρχει τομέας που να μην επηρεάζεται από μια προβληματική σχέση τέτοιου είδους. Αντίθετα, άτομα της ίδιας έρευνας που ήταν μέρος μιας λειτουργικής και ήρεμης σχέσης χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, είχαν σε μεγάλο ποσοστό:

  • λιγότερα θέματα υγείας
  • μικρότερη θνησιμότητα
  • καλύτερη εργασιακή απόδοση
  • χρησιμοποιούσαν σε μικρότερο βαθμό τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, όπως και τα κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης.

Φυσικά, ας μην ξεχνάμε, ότι δεν υπάρχουν κοντινές σχέσεις, όπως ο γάμος, στις οποίες δεν υπάρχουν συγκρούσεις. Η καθημερινή τριβή με ένα άλλο άτομο, αναπόφευκτα, θα φέρει και πολλές διάφορές και διαφωνίες. Είναι, ωστόσο, στο χέρι των συντρόφων ή των συζύγων, να κρατήσουν τους τόνους χαμηλά, να δείξουν ευαισθησία και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, ώστε να πετύχει μία σχέση. Τέλος, είναι σημαντικό και τα δύο μέρη μίας σχέσης να επαγρυπνούν και να διαφυλάττουν την
ποιότητα της σχέσης τους σε όλα τα επίπεδα και φυσικά, όταν υπάρχουν διαφωνίες ή προβλήματα τα
οποία δυσκολεύονται να λύσουν, να μην διστάζουν να απευθυνθούν στον κατάλληλο επαγγελματία
ψυχική υγείας, που θα μπορέσει να τους βοηθήσει να δώσουν λύση σε ό,τι τους απασχολεί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ