Koρονοϊός: Δυσανάλογο το βάρος της πανδημίας για τις γυναίκες – Τι λέει έρευνα του Ερυθρού Σταυρού


Οι  κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού έπληξαν δυσανάλογα τις γυναίκες, διαπιστώνει έκθεση του Ερυθρού Σταυρού.

Το κοινωνικό και οικονομικό βάρος της Covid-19 «έχει πέσει» δυσανάλογα στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε ο Ερυθρός Σταυρός, σε μια ανάλυση για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι γυναίκες επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την απώλεια εισοδήματος και εκπαίδευσης, την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, τους παιδικούς γάμους και την εμπορία ανθρώπων, ενώ ανέλαβαν την ευθύνη για τη φροντίδα παιδιών και άρρωστων συγγενών, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες από τη Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

«Σε μια κρίση, είναι πάντα οι γυναίκες εκείνες που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα», δήλωσε ο Φραντέσκο Ρόκα, πρόεδρος της IFRC. «Είναι πάρα πολύ καιρό που μιλάμε για αυτό… είναι επείγον».

Οι ειδικοί θεωρούν πως είναι ζωτικής σημασίας να ληφθεί υπόψη ο άνισος κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος της Covid-19 στα σχέδια ανάκαμψης και να πληροφορηθεί ο πλανήτης για να αντιμετωπίσει και άλλες κρίσεις, όπως ειναι η κλιματική έκτακτη ανάγκη, δήλωσε η συγγραφέας της έκθεσης, Tερέζα Γκονκάλβες «Μπορούμε ακόμα να ανακάμψουμε καλύτερα», είπε.

Η έρευνα εξετάζει πώς η πανδημία συγκρούστηκε με υπάρχοντες παράγοντες, όπως η φτώχεια, η μετανάστευση, οι συγκρούσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συγκεντρώνοντας λεπτομερείς ανέκδοτες αναφορές από εθνικές εταιρείες του Ερυθρού Σταυρού με δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΗΕ.

Από τις 38 χώρες που συμμετείχαν, οι 31 από αυτές, ή το 82%, διαπίστωσαν οτι οι γυναίκες «επηρεάστηκαν δυσανάλογα». Οι φτωχοί αστικοί πληθυσμοί και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες προσδιορίστηκαν επίσης ως ομάδες ιδιαίτερα σε κίνδυνο.

Αν και παγκοσμίως οι απόλυτες απώλειες θέσεων εργασίας ήταν υψηλότερες για τους άνδρες λόγω της υψηλότερης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας συνολικά, οι σχετικές απώλειες θέσεων εργασίας ήταν υψηλότερες για τις γυναίκες.

Μαζί με τους νέους και τους μετανάστες, οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στην περιστασιακή εργασία και κυριαρχούν σε τομείς που επηρεάζονται κρίσιμα από την πανδημία, όπως είναι το λιανικό εμπόριο, η οικιακή εργασία και ο τουρισμός.

Η έκθεση επισημαίνει πολλές χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από το πλήγμα στον τουρισμό, όπως η Ισπανία, οι Φιλιππίνες και η Τζαμάικα. Στην Τζαμάικα λόγου χάρη, όπως και σε πολλά μέρη του κόσμου, οι γυναίκες αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που κερδίζουν έμμεσα τα προς το ζην από τους τουρίστες. Οι πλανόδιες πωλήτριες επλήγησαν σκληρά, για παράδειγμα, είπε ο Κέβιν Ντάγκλας του Ερυθρού Σταυρού της Τζαμάικα, ειδικά σε αγορές χειροτεχνίας και σε μικρά χωριά που εξαρτώνται από τους τουρίστες

Η Ραντίκα Φερνάντο, του Ερυθρού Σταυρού των Φιλιππίνων, περιέγραψε μια «διαλυμένη» τουριστική βιομηχανία: «Δεν έχουμε κανέναν εδώ» είπε. Οι γυναίκες στις Φιλιππίνες ανέλαβαν μεγαλύτερη ευθύνη για τη φροντίδα παιδιών και συγγενών, είπε, καθώς και ευθύνες εκπαίδευσης στο σπίτι μετά το κλείσιμο των σχολείων.

Αυτή η τάση επαναλήφθηκε σε όλη την έκθεση, σε πλουσιότερες και φτωχότερες χώρες. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, όπου μεταξύ των ατόμων που είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού, το 18% των γυναικών είχαν χάσει τη δουλειά τους σε σύγκριση με το 14% των ανδρών, οι γυναίκες αναλάμβαναν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της απλήρωτης εργασίας στο σπίτι.

Σχεδόν όλες οι εταιρείες του Ερυθρού Σταυρού που συμμετείχαν στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, ανέφεραν αυξημένη ζήτηση για υποστήριξη ψυχικής υγείας, με τις γυναίκες να εκπροσωπούνται συχνά δυσανάλογα.

Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, διαπιστώνει επίσης η έκθεση, μαζί με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Στην Κολομβία, σχεδόν οι μισοί από τους 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα είναι γυναίκες και κορίτσια, τα οποία είναι «διπλά ευάλωτα», δήλωσε η Νταϊάνα Κρουζ, υπεύθυνη στον Κολομβιανό Ερυθρό Σταυρό.

«Είναι πολύ δύσκολο όταν ακούς μητέρες να σου λένε: «Χάσαμε τη στέγη πάνω από το κεφάλι μας. Είμαστε μόνες στο δρόμο με τις κόρες μας.» Ανησυχούν για βιασμό ή σεξουαλική κακοποίηση. Αυτό συνέβη στη μέση της πανδημίας», είπε.

Τα lockdown σε όλο τον κόσμο έφεραν αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Στην Κολομβία υπήρξαν περίπου 73.000 θύματα ενδοοικογενειακής βίας το 2020, περισσότερο από 40% περισσότερα από ό,τι το προηγούμενο έτος, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος, ιδιαίτερα μεταξύ των μεταναστών χωρίς χαρτιά που απέτρεψαν να δηλώσουν λόγω φόβου απέλασης.

Οι μετανάστες και οι γυναίκες πρόσφυγες υπέστησαν επίσης μοναδικές προκλήσεις στον Λίβανο, σε συνδυασμό με την οικονομική έκτακτη ανάγκη. «Υπήρξε μια αύξηση στους γάμους παιδιών ως διέξοδος, ειδικά σε οικογένειες προσφύγων που δεν έχουν καμία ασφάλεια», δήλωσε η Ράνα Σιντάνι Κάσσου, επικεφαλής επικοινωνίας για την IFRC στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Στο Αφγανιστάν, η Αφγανική Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (Arcs) ανταποκρίθηκε σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση, με την πανδημία να συμπίπτει με την ανάληψη της εξουσίας απο τους Ταλιμπάν αυτό το καλοκαίρι και τώρα μια από τις μεγαλύτερες επισιτιστικές κρίσεις στον κόσμο, καθώς ο μισός πληθυσμός αντιμετωπίζει πείνα.

Ο Δρ Μοχάμεντ Μπουρχάν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας για το Arcs, δήλωσε: «Από την αρχή της πανδημίας… τόσοι πολλοί άνθρωποι που κέρδιζαν μεροκάματο, εργάζονταν στους δρόμους στις πόλεις, έχασαν τις δουλειές τους. Ο αντίκτυπος ήταν τεράστιος στον γενικό πληθυσμό και οι γυναίκες είναι πάντα πιο ευάλωτες»

Το κλείσιμο των σχολείων έχει οδηγήσει σε μια αβέβαιη κατάσταση υπό τη νέα κυβέρνηση. «Ελπίζω πολύ να ξεκινήσουν τα σχολεία για κορίτσια, γιατί πρέπει να μορφωθούν»

Η Κένυα ήταν ένα παράδειγμα χώρας όπου ο κορονοϊός συνέπεσε με την κλιματική κρίση και τη φτώχεια, εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών. Η Δρ Άσα Μοχάμεντ, γενική γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα, δήλωσε ότι ήταν «σοκαρισμένη» από τον αντίκτυπο του κλεισίματος των σχολείων στα κορίτσια, με την αύξηση των εφηβικών εγκυμοσύνων και των γάμων παιδιών.

Με την ξηρασία στο βορρά, ορισμένες οικογένειες σε αγροτικές περιοχές αναγκάστηκαν να παντρέψουν τις κόρες τους με αντάλλαγμα…βοοειδή, είπε.

Η Μοχάμεντ μόλις επέστρεψε από τη Σύνοδο Cop26 στη Γλασκώβη, όπου ζήτησε να διδαχθεί ο πλανήτης κρίσιμα μαθήματα για την πανδημία. «Η μόνη διαφορά θα ειναι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν ξεκάθαρα γυναίκες και κορίτσια. Αν δεν τις κάνουμε ανθεκτικές σε αυτές τις καταστροφές, δεν θα υπάρξει πρόοδος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ