ΕΣΑμεΑ: O κ.Βαρδακαστάνης για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ & της νέας ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την αναπηρία


Στο διεθνές συνέδριο «Ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία ώστε να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία αυξάνοντας την κινητικότητα και την προσβασιμότητά τους» της Σλοβενικής Προεδρίας της ΕΕ, έλαβε μέρος ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ (European Disability Forum), το Σάββατο 20 Νοεμβρίου. Στην ομιλία του, ο κ. Βαρδακαστανής, μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη προώθησης της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ. Η νέα Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030, η οποία εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής Προεδρίας, όπως είπε, ενισχύει την κινητικότητα και προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία. Μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, μια ισχυρή νομική βάση και μια φιλόδοξη Κάρτα, η οποία θα επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος αναπηρίας από το 2023 και μετά, είπε ο κ. Βαρδακαστανής.

Σημειώνεται πως στο συνέδριο έλαβαν επίσης μέρος ο Janez Cigler Kralj, υπουργός Εργασίας και Ίσων Ευκαιριών Σλοβενίας, η Helena Dalli, Ευρωπαία Επίτροπος για την Ισότητα ΕΕ, αξιωματούχοι της ΕΕ καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανώσεων ατόμων με αναπηρία.

Μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη:

«Αξιότιμε υπουργέ Cigler Kralj,
Αγαπητή Επίτροπος Dalli,
Σας ευχαριστούμε που μας καλέσατε σήμερα εδώ για να εκπροσωπήσουμε τη φωνή των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη σε αυτήν την εκδήλωση.

Σε όλες τις Προεδρίες της ΕΕ, η κύρια εστίασή μας είναι να προωθήσουμε την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ και τα θέματα της σημερινής διάσκεψης -κινητικότητα και προσβασιμότητα- σχετίζονται άμεσα με τα άρθρα 9 και 20 της CRPD των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό υποστηρίζεται επίσης από τη νέα Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030, η οποία εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής Προεδρίας. Η Σλοβενία αναλαμβάνει τώρα δράση για να θέσει σε εφαρμογή αυτή τη στρατηγική.

Μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας. Ελπίζουμε ότι θα ακούσουμε περισσότερα για αυτό αργότερα σήμερα, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια ισχυρή νομική βάση και μια φιλόδοξη Κάρτα, η οποία θα επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος αναπηρίας από το 2023 και μετά.

Εκτός από αυτή τη εμβληματική πρωτοβουλία, υπάρχουν αρκετές άλλες δράσεις σχετικά με την προσβασιμότητα και την κινητικότητα που θα αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που εξακολουθούν να υφίστανται για τα άτομα με αναπηρίες στην ΕΕ: Η εφαρμογή και η πιθανή βελτίωση των υφιστάμενων κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών, τα προσβάσιμα σιδηροδρομικά ταξίδια σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, η αναθεώρηση του κανονισμού για τα διευρωπαϊκά δίκτυα και η σχετική χρηματοδότηση για την πρόσβαση στις υποδομές. Και, φυσικά, ανυπομονούμε επίσης για τη δημιουργία του κέντρου AccessibleEU – για να αναφέρουμε μόνο μερικές πρωτοβουλίες.

Ελπίζουμε όμως επίσης ότι η σλοβενική Προεδρία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην εφαρμογή των κρίσιμων αλλαγών στο πλαίσιο του Συμβουλίου για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Σύμφωνα λοιπόν με τη Στρατηγική για την αναπηρία, ζητούμε από το Συμβούλιο να διορίσει Συντονιστή για την αναπηρία και να το γνωστοποιήσει δημοσίως. Ο εν λόγω Συντονιστής θα πρέπει επίσης να συμμετέχει εξ ονόματος του Συμβουλίου στη νέα πλατφόρμα για την αναπηρία, ώστε να καθίσταται δυνατός ο ανοικτός διάλογος και ο συντονισμός κατά την εφαρμογή της στρατηγικής για την αναπηρία. Εξάλλου, η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για την ισότητα στο πλαίσιο του Συμβουλίου θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην προώθηση της έγκρισης της οριζόντιας οδηγίας για την ίση μεταχείριση, την οποία περιμένουμε εδώ και πολύ καιρό, καθώς και όλων των νομοθετικών προτάσεων που αποσκοπούν στην οικοδόμηση μιας Ένωσης για την Ισότητα.

Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι το Συμβούλιο θα συμμετάσχει ενεργά σε έναν μηχανισμό συντονισμού μεταξύ της Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η έλλειψη διαφάνειας και συντονισμού έχει οδηγήσει σε πολλά καλά νομοθετικά έργα να κολλήσουν ή να εγκαταλειφθούν, πράγμα που σημαίνει ότι η Σύμβαση δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί σωστά.

Επιπλέον, για να καταστεί δυνατή η πραγματική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σύμφωνα με το άρθρο 4.3 της Σύμβασης, οι συνεδριάσεις και οι αποφάσεις των ομάδων εργασίας του Συμβουλίου και της COREPER θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν και να διατεθούν αμέσως σε προσβάσιμες μορφές. Αυτή την εποχή αναμένουμε συνεδριάσεις σε ζωντανή μετάδοση όλων των συνθέσεων του Συμβουλίου και τη δημοσίευση των πλήρων ημερήσιων διατάξεων πριν από τις συνεδριάσεις, καθώς και τη δημοσίευση πρακτικών και των αποφάσεων αμέσως μετά.

Στο πλαίσιο του ρόλου σας στην Προεδρία της ΕΕ, σας ζητούμε επίσης να αναλάβετε τη δέσμευση των κρατών μελών να δώσουν συνέχεια στις δράσεις που αποτελούν μέρος της στρατηγικής. Τόσο το Συμβούλιο ως θεσμικό όργανο όσο και το άθροισμα των κρατών μελών πρέπει να δράσουν για να καταστήσουν τη στρατηγική επιτυχή. Ο συνάδελφός μου, Pat Clarke, θα εξετάσει περισσότερες λεπτομέρειες στην ομιλία του αργότερα σχετικά με το ποιες ακριβώς είναι αυτές οι ενέργειες.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορείτε να κάνετε όλες τις εκδηλώσεις της Προεδρίας, τόσο διαδικτυακές όσο και αυτοπροσώπως, πλήρως προσβάσιμες. Αυτό θα πρέπει επίσης να ισχύει για γεγονότα που δεν σχετίζονται άμεσα με ζητήματα αναπηρίας. Ελπίζουμε ότι και τα άλλα κράτη μέλη θα το λάβουν υπόψη κατά τις μελλοντικές Προεδρίες.

Συνοψίζοντας, αναμένουμε από τη Σλοβενία να υποστηρίξει την εφαρμογή της Σύμβασης και της στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία,, ιδίως στο πλαίσιο του Συμβουλίου και η σημερινή διάσκεψη θα μας δώσει κάποια σημαντική «τροφή για σκέψη» σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό.

Ευχαριστώ».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ