Γερμανία ψηφιακή υγεία: Άλματα προόδου στον τομέα των τηλεματικών υποδομών

Η gematik, παλαιότερα γνωστή ως Society for Telematics Applications of the Health Card, ιδρύθηκε το 2005 από κορυφαίους οργανισμούς του γερμανικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Σκοπός της είναι η κατασκευή και η προώθηση της υποδομής γύρω από την ηλεκτρονική κάρτα υγείας (eGK) και τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων στοιχείων. Η gematik λοιπόν επικεντρώνεται στην ψηφιοποίηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Δημοσίευσε μια νέα έκθεση, τον “Άτλαντα της Τηλεματικής Υποδομής”, παρέχοντας μια ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση της ψηφιακής αρχιτεκτονικής υγείας στη Γερμανία. Η δημοσίευση υπογραμμίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης και ασχολείται με τη χρήση του ηλεκτρονικού αρχείου ασθενών (ePA) από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και ασθενείς στη Γερμανία.

Ποιες εγκαταστάσεις συνδέονται με τηλεματικές υποδομές;

Σύμφωνα με την έκθεση:

  • τα οδοντιατρεία (97%)
  • τα φαρμακεία (96%)
  • τα ιατρεία (93%)

Αυτές είναι οι ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία που συνδέονται συχνότερα με τις τηλεματικές υποδομές (TI), ακολουθούμενες από ψυχοθεραπεία ιατρεία και νοσοκομεία με τουλάχιστον 88 τοις εκατό. Αν και η εμπιστοσύνη στην προστασία των δεδομένων υγείας είναι υψηλή μεταξύ των ασφαλισμένων Γερμανών, πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης φαινομενικά εξακολουθούν να ανησυχούν για την ασφάλεια των δεδομένων. 4 στους 10 γιατρούς και το ένα τρίτο των γερμανικών φαρμακείων έχουν ήδη ενσωματώσει το σχέδιο ηλεκτρονικής φαρμακευτικής αγωγής στα συστήματά τους. Επιπλέον, η έκθεση διαπιστώνει ότι το ePA είναι ήδη εγκατεστημένο σε κάθε τρίτο ιατρείο, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μόνο από το 22 τοις εκατό των ασθενών. Το ογδόντα ένα τοις εκατό των ασθενών, ωστόσο, θα ήθελε να κάνει χρήση του ePA τους.

Οι τηλεματικές υποδομές ως κεντρική υποδομή επικοινωνίας του γερμανικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης δικτυώνουν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και επιτρέπουν τη διοργανωτική ανταλλαγή δεδομένων. Με το ePA και την ηλεκτρονική συνταγή ως τα πρώτα ορόσημα στον τομέα του προσανατολισμού των χρηστών το 2021, οι τηλεματικές υποδομές στοχεύουν στην ομόσπονδη διαχείριση ταυτότητας στον τομέα της υγείας που δεν εστιάζει πλέον στην κάρτα chip, αλλά στη διαχείριση ηλεκτρονικής ταυτότητας χωρίς κάρτα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την έρευνα

Για την αξιολόγηση, η gematik διεξήγαγε αντιπροσωπευτικές έρευνες από το πρώτο και τρίτο τρίμηνο του 2021 και υποστηρίχτηκε από το Ινστιτούτο IGES με ανάλυση δεδομένων. Το πρώτο τρίμηνο του 2021, περισσότεροι από 13.700 επαγγελματίες υγείας συμμετείχαν στις έρευνες, με άλλους 4.900 συμμετέχοντες το φθινόπωρο. Ερευνήθηκαν επίσης γερμανικά νοσοκομεία, φαρμακεία και ασφαλιστικές εταιρείες υγείας. Συλλέχθηκαν ενδιαφέρουσες και σημαντικές πληροφορίες για το πώς προχωρά η ψηφιοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία στο πλαίσιο της τηλεματικής υποδομής, διασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here