Αθλητισμός εγκυμοσύνη: Aσφαλείς ασκήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Ποιες να αποφεύγετε [vid]


Η διατήρηση μιας τακτικής ρουτίνας άσκησης καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς και να αισθάνεστε καλύτερα. Η τακτική άσκηση την περίοδο της κύησης μπορεί να βελτιώσει τη στάση του σώματός σας και να μειώσει ορισμένες κοινές ενοχλήσεις, όπως πόνους στην πλάτη και κόπωση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη κύησης (διαβήτη που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), να ανακουφίσει το άγχος και να δημιουργήσει περισσότερη αντοχή που απαιτείται για τον τοκετό.

Εάν ήσασταν σωματικά δραστήριες πριν από την εγκυμοσύνη σας, μπορείτε να συνεχίσετε τη δραστηριότητά σας με μέτρο. Μην προσπαθήσετε να ασκηθείτε στο προηγούμενο επίπεδο. Αντίθετα, κάντε ό,τι είναι πιο άνετο για σάς τώρα. Η αερόβια άσκηση χαμηλής πρόσκρουσης συστήνεται συχνότερα. Εάν δεν έχετε ασκηθεί ποτέ τακτικά στο παρελθόν, μπορείτε να ξεκινήσετε με ασφάλεια ένα πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αφού συμβουλευτείτε τον/την γιατρό σας, αλλά μην δοκιμάσετε μια νέα, επίπονη δραστηριότητα. Το περπάτημα θεωρείται ασφαλές για έναρξη κατά την εγκυμοσύνη. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας συνιστά 30 λεπτά ή περισσότερο μέτριας άσκησης την ημέρα τις περισσότερες, αν όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εκτός εάν έχετε ιατρική επιπλοκή ή επιπλοκή εγκυμοσύνης.

Ποιες έγγυες δεν πρέπει να ασκούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν έχετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, όπως άσθμα, καρδιακή νόσο ή διαβήτη, η άσκηση μπορεί να μην συνιστάται. Η άσκηση μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής εάν έχετε:

  • Αιμορραγία ή κηλίδες
  • Χαμηλό πλακούντα
  • Ιστορικό ή κίνδυνο αποβολής
  • Προηγούμενες πρόωρες γεννήσεις ή ιστορικό πρόωρου τοκετού
  • Αδύναμο τράχηλο

Μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης. Μπορούν επίσης να σας δώσουν προσωπικές οδηγίες άσκησης, με βάση το ιατρικό σας ιστορικό.

Ποιες ασκήσεις είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι περισσότερες ασκήσεις είναι ασφαλείς, αρκεί να ασκείστε με προσοχή και να μην το παρακάνετε. Οι ασφαλέστερες και πιο παραγωγικές δραστηριότητες είναι η κολύμβηση, το γρήγορο περπάτημα, η σταθερή ποδηλασία σε εσωτερικούς χώρους, οι μηχανές βημάτων ή ελλειπτικά και η αερόβια άσκηση χαμηλής πρόσκρουσης (που διδάσκεται από πιστοποιημένο εκπαιδευτή αεροβικής). Αυτές οι δραστηριότητες ενέχουν μικρό κίνδυνο τραυματισμού, ωφελούν ολόκληρο το σώμα σας και μπορούν να συνεχιστούν μέχρι τη γέννηση. Το τένις είναι επίσης μια γενικά ασφαλής δραστηριότητα, αλλά οι αλλαγές στην ισορροπία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν τις γρήγορες κινήσεις που απαιτούνται στο άθλημα. Άλλες δραστηριότητες όπως το τζόκινγκ μπορούν να γίνουν με μέτρο, ειδικά αν τις κάνατε πριν την εγκυμοσύνη σας. Γενικά συνίσταται να επιλέγετε ασκήσεις ή δραστηριότητες που δεν απαιτούν μεγάλη ισορροπία ή συντονισμό, ειδικά αργότερα κατά τη διάρκεια της κυοφορίας.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ