Οικιακές εργασίες ηλικιωμένοι: Υψηλότερη γνωστική λειτουργία για όσους παραμένουν δραστήριοι στο σπίτι

Ερευνητές από τη Σιγκαπούρη λένε ότι οι οικιακές εργασίες μπορεί να είναι το κλειδί για να  διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας διαυγή καθώς μεγαλώνετε. Η νέα τους μελέτη διαπίστωσε ότι στους ηλικιωμένους, το καθάρισμα του σπιτιού συνδέεται με καλύτερη μνήμη και προσοχή και ισχυρότερα πόδια, κάτι που βοηθά στην πρόληψη των πτώσεων. “Τα μηνύματα προαγωγής της υγείας για να παραμείνουμε δραστήριοι δεν πρέπει να αφορούν μόνο ψυχαγωγικές ή μη επαγγελματικές σωματικές δραστηριότητες”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Shiou-Liang Wee, αναπληρωτής καθηγητής υγείας και κοινωνικών επιστημών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σιγκαπούρης.

Η οικιακή εργασία είναι μια σκόπιμη δραστηριότητα που εκτελείται από πολλούς ηλικιωμένους και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μερίδιο της μέτριας έως έντονης σωματικής τους δραστηριότητας που αναφέρουν οι ίδιοι. Ως εκ τούτου, αποτελεί βασικό συμπλήρωμα της ψυχαγωγικής σωματικής δραστηριότητας. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι οι δουλειές του σπιτιού προκαλούν πιο οξεία σκέψη ή καλύτερη ισορροπία, μόνο ότι φαίνεται να υπάρχει ένας σύνδεσμος. Για τη μελέτη, η ομάδα του Wee εξέτασε σχεδόν 500 υγιείς ενήλικες από την Σιγκαπούρη ηλικίας μεταξύ 21 και 90 ετών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το περπάτημα και την ικανότητα να σηκωθούν από μια καρέκλα ως ένδειξη σωματικής ικανότητας και τεστ βραχείας και καθυστερημένης μνήμης, γλώσσας, εμβέλειας προσοχής και οπτικοχωρικής ικανότητας για να μετρήσουν την πνευματική ικανότητα. Η οπτικοχωρική ικανότητα είναι το κλειδί για την αντίληψη του βάθους και τη μετακίνηση χωρίς πρόσκρουση σε αντικείμενα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης για τις δουλειές του σπιτιού που έκαναν και άλλα είδη σωματικής δραστηριότητας.

Για την ομάδα του Wee, οι ελαφριές δουλειές του σπιτιού περιελάμβαναν το πλύσιμο των πιάτων, το ξεσκόνισμα, το στρώσιμο του κρεβατιού, το κρεμάσιμο του πλυσίματος, το σιδέρωμα, το τακτοποίηση και το μαγείρεμα. Οι βαριές οικιακές εργασίες περιλάμβαναν καθαρισμό παραθύρων, αλλαγή κρεβατιού, σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, σφουγγάρισμα και δουλειές που περιελάμβαναν πριόνισμα, βάψιμο και επισκευή. Μεταξύ των νεότερων συμμετεχόντων, το 36% δήλωσε ότι ασχολήθηκε με αρκετή σωματική δραστηριότητα για να επιτύχει τον στόχο που έθεσαν οι ερευνητές ως ευεργετικό, όπως και το 48% των μεγαλύτερων συμμετεχόντων.

Όμως, το 61% των νεότερων και το 66% των μεγαλύτερων συμμετεχόντων πέτυχαν αυτόν τον στόχο αποκλειστικά μέσω των οικιακών εργασιών, αποκάλυψε η μελέτη. Αφού υπολόγισαν άλλους τύπους τακτικής σωματικής δραστηριότητας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δουλειές του σπιτιού ήταν συνδεδεμένες με πιο έντονες νοητικές ικανότητες και καλύτερη σωματική ικανότητα – αλλά μόνο στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμμετέχοντες. Οι βαθμολογίες σε τεστ διανοητικής ικανότητας ήταν έως και 8% υψηλότερες μεταξύ εκείνων που έκαναν πολλές δουλειές του σπιτιού, σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν ελάχιστες, διαπίστωσε η ομάδα του Lee. Οι δουλειές του σπιτιού ήταν επίσης συνδεδεμένες με υψηλότερες βαθμολογίες προσοχής.

Η άσκηση ωφελεί τον εγκέφαλό σας και οι δουλειές του σπιτιού είναι άσκηση που περιλαμβάνει επίσης πνευματική δραστηριότητα. Είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γήρανση τόσο για τη σωματική όσο και για τη γνωστική λειτουργία. Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στους μύες και τον εγκέφαλό σας, κάτι που βοηθάει την πνευματική λειτουργία. Ως εκ τούτου, οι δουλειές του σπιτιού μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της ρουτίνας άσκησής σας. Είναι φυσικές, αλλά απαιτούν επίσης λεπτομερείς διαδικασίες σκέψης για να ολοκληρωθούν. Πρόκειται για μια εργασία για την οποία πρέπει να σχεδιάσετε. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε συσκευές, πρέπει να χρησιμοποιήσετε εξοπλισμό. Υπάρχει προγραμματισμός, επομένως υπάρχει γνωστική άσκηση μαζί με σωματική άσκηση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here