Έρευνα ΗΠΑ: Σχεδόν 1 στους 5 ενήλικες με υπέρταση λαμβάνει φάρμακα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση


Έρευνα ΗΠΑ: Οι ερευνητές προτείνουν στους γιατρούς να ελέγχουν τους ασθενείς για φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση Πολλοί ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να λαμβάνουν εν αγνοία τους φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια μελέτη στο JAMA αυτή την εβδομάδα.

Μια ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη, διαπίστωσε ότι το 18% – ή σχεδόν ένας στους πέντε – ενήλικες στις ΗΠΑ που είχαν διαγνωστεί με υπέρταση, ανέφεραν ότι έπαιρναν φάρμακα που μπορεί πραγματικά να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Η υπέρταση ορίστηκε στη μελέτη ως μέση συστολική ΑΠ 130 mm Hg ή υψηλότερη, μέση διαστολική ΑΠ 80 mm Hg ή υψηλότερη, ή εάν ο γιατρός είπε ότι το άτομο είχε υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι συγγραφείς όρισαν επίσης την ανεξέλεγκτη υπέρταση ως μια μέση συστολική ΑΠ 130 mm Hg ή μεγαλύτερη ή μια μέση διαστολική ΑΠ 80 mm Hg ή μεγαλύτερη. “Η πλειονότητα των ενηλίκων των ΗΠΑ με υπέρταση δεν έχει επιτύχει τους προτεινόμενους στόχους της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ).

Ένα εμπόδιο που συχνά παραβλέπεται στον έλεγχο είναι η ιατρογενής, η χρήση φαρμάκων που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την ΑΠ”, ανέφεραν οι συγγραφείς στη δημοσιευμένη έκθεση.

Το νοσοκομείο ανέφερε ότι το 18% των ενηλίκων με υπέρταση ανέφερε ότι πήρε φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν την πίεση στο αίμα.

Η μελέτη σημείωσε ότι με την εθνική τάση των ασθενών που λαμβάνουν πολλά φάρμακα για μία ή περισσότερες παθήσεις, ήταν σημαντικό να εξεταστεί ο επιπολασμός της χρήσης ορισμένων φαρμάκων που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου και πώς σχετίζεται με το αίμα, τον έλεγχο της πίεσης και τη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Η μελέτη της Βοστώνης εξέτασε δεδομένα που συλλέχθηκαν από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) κατά τη διάρκεια πέντε κύκλων ερευνών από το 2009 έως το 2018. Οι ερευνητές εξέτασαν τη χρήση των φαρμάκων που αυξάνουν την ΑΠ και τη συσχέτισή τους με την ικανότητα ελέγχου της αρτηριακής πίεσης και τη χρήση φαρμάκων κατά της υπέρτασης. Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη έκθεση, τα φάρμακα που κατηγοριοποιούνται ως δυνητικά αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τα φάρμακα που ταξινομούνται ως αντιυπερτασικά προσδιορίστηκαν από τις κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας του 2017 και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Αναφορές δείχνουν ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των ενηλίκων με υπέρταση λαμβάνουν φάρμακα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Πρόσφατα, αναφορές δείχνουν ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των ενηλίκων με υπέρταση λαμβάνουν φάρμακα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η χρήση ορισμένων φαρμάκων που είναι γνωστό ότι έχουν πιθανές παρενέργειες που συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση, συσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες για ανεξέλεγκτη υπέρταση σε άτομα που δεν λαμβάνουν φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Παρατήρησαν επίσης αυξημένη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων μεταξύ ασθενών με ελεγχόμενη και μη ελεγχόμενη υπέρταση που έλαβαν τα προσδιορισμένα φάρμακα.

Τα συνήθως χρησιμοποιούμενα φάρμακα που δυνητικά συνέβαλαν στην υψηλή ΑΠ ήταν τα αντικαταθλιπτικά, τα συνταγογραφούμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα στεροειδή και τα οιστρογόνα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα προτείνουν μια οδό για τη βελτίωση του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου βελτιστοποιώντας τα θεραπευτικά σχήματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της ανάγκης λήψης πολλαπλών φαρμάκων. Πρόσφατα, ένα νοσοκομείο ανέφερε ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των ενηλίκων με υπέρταση λαμβάνουν φάρμακα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

“Πολλά φάρμακα που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την ΑΠ έχουν θεραπευτικές εναλλακτικές χωρίς αυτό το δυσμενές αποτέλεσμα – για παράδειγμα, ακεταμινοφαίνη στη θέση των ΜΣΑΦ και μόνο με προγεστίνη ή μη ορμονικά αντισυλληπτικά στη θέση των αντισυλληπτικών που περιέχουν αιθινυλοιστραδιόλη”, δήλωσαν οι συγγραφείς στη μελέτη.

Οι ερευνητές πρότειναν επίσης ότι οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν τους ασθενείς τακτικά για φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και να εξετάζουν το ενδεχόμενο αντικατάστασης του φαρμάκου με ασφαλέστερες θεραπευτικές εναλλακτικές, να συνταγογραφούν τη διαμεσολάβηση ή να ελαχιστοποιούν τη δόση και τη διάρκεια χρήσης όταν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ