Χωρίς τέλος η συμφόρηση στα λιμάνια


Μέχρι και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιστρατεύθηκε για την αποσυμφόρηση της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στα λιμάνια  των ΗΠΑ από ουρές πλοίων που παραμένουν στα «ανοιχτά». Το αμερικανικό ναυτικό συνεργάστηκε με τις λιμενικές αρχές για τη μείωση της συμφόρησης στο Port Hueneme βόρεια του Λος Αντζελες, στο πλαίσιο συμφωνίας για την ταχύτερη παράδοση των εμπορευμάτων στα λιμάνια της Καλιφόρνιας.

Η συνεργασία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε ο Λευκός Οίκος για να ξεπερασθούν τα προβλήματα στα δύο μεγαλύτερα αμερικανικά λιμάνια, αυτά του Λος Αντζελες και του Λονγκ Μπιτς, που εξυπηρετούν το 40% των εισαγωγών από την Κίνα. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αισθητή βελτίωση, με την αποκλιμάκωση της πίεσης να είναι ορατή.

Στελέχη από τους χώρους της ναυτιλίας, της μεταποίησης και του λιανικού εμπορίου διαμηνύουν πάντως ότι δεν περιμένουν επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι τον επόμενο χρόνο. Εκτιμούν μάλιστα ότι θα συνεχισθούν οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμπορευμάτων, εάν η αύξηση των κρουσμάτων διαταράξει τη λειτουργία καίριων μεταφορικών κόμβων.

Μπορεί ο αριθμός των εργοστασίων που κλείνουν στην Ασία εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού να έχει μειωθεί και οι μεγάλοι λιανοπωλητές στις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι έχουν εισαγάγει τα περισσότερα από τα προϊόντα που χρειάζονται για τις διακοπές, όμως η συνεχιζόμενη πίεση στα λιμάνια των ΗΠΑ, οι ελλείψεις οδηγών φορτηγών και οι αυξημένοι παγκόσμιοι ναύλοι εξακολουθούν να ρίχνουν βαριά σκιά στην ανάκαμψη. Το ενδεχόμενο πιο ακραίων καιρικών συνθηκών και εξάρσεων κρουσμάτων Covid-19 μπορεί επίσης να απειλήσει με νέο κλείσιμο τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των πλοίων που περιμένουν να ξεφορτώσουν στα λιμάνια του Λος Αντζελες και του Λονγκ Μπιτς έχει μειωθεί, αλλά παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ: 71 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αγκυροβολημένα στα ανοιχτά στις 19 Νοεμβρίου, έναντι 86 τρεις μέρες νωρίτερα και 17 ακόμη αναμενόταν να φτάσουν εντός τριών ημερών. Πριν από την πανδημία, ήταν ασυνήθιστο για οποιοδήποτε πλοίο να αγκυροβολήσει σε απόσταση από το λιμάνι.

Στελέχη της ναυτιλίας και της λιανικής θεωρούν πως οι αναμονές στα αμερικανικά λιμάνια θα έχουν αποκατασταθεί στις αρχές του 2022, μετά την εορταστική περίοδο και όταν στις αρχές Φεβρουαρίου κλείσουν πολλά εργοστάσια εξαιτίας του εορτασμού της κινεζικής πρωτοχρονιάς επιβραδύνοντας την παραγωγή. Στο μεταξύ, τα λιμάνια του Λος Αντζελες και του Λονγκ Μπιτς αποφάσισαν να αναβάλουν το «τέλος παραμονής εμπορευματοκιβωτίων» έως τις 29 Νοεμβρίου, δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από τους θαλάσσιους τερματικούς σταθμούς.

Από τότε που ανακοινώθηκε η επιβολή τέλους ύψους 100 δολαρίων ανά container για εμπορευματοκιβώτια που παραμένουν για μεγάλο διάστημα στους προβλήτες, τα δύο αμερικανικά λιμάνια κατέγραψαν συνολική μείωση 33% στο φορτίο που παραμένει στις αποβάθρες. Στο μεταξύ, και ενώ η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα, οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών ανακοίνωσαν κέρδη-ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο του 2021, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί από τους αναλυτές. Τα κέρδη τους ξεπέρασαν τα 48,2 δισ. δολάρια έναντι μόλις 5,1 δισ. δολαρίων έναν χρόνο πριν.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ