Σχέσεις χωρισμός: Πώς λειτουργεί η δυναμική σε ένα ζευγάρι και πώς σε έναν χωρισμό;


Είναι αλήθεια ότι ο χωρισμός, επηρεάζει αρκετά και τα δύο φύλα. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάζει αρνητικά σε διαφορετικό βαθμό τους άντρες από τις γυναίκες. Σε έρευνα που έγινε για το είδος και την κατάσταση της σχέσης των ζευγαριών, βρέθηκαν διαφορές στα συμπτώματα κατάθλιψης, ανησυχίας ή άγχους ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι ερευνητές ανάμεσα σε άλλα διαπίστωσαν τα παρακάτω, σχετικά με τις σχέσεις, τη διάρκεια, το γάμο και το χωρισμό.

Διαφορές φύλων ως προς τις σχέσεις και τον χωρισμό

  • Οι μακροχρόνιες σχέσεις, σχετίζονταν με πολύ καλύτερη ψυχική υγεία. Στα ζευγάρια αυτά, παρατηρήθηκαν πολύ μικρότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε σχέση με τους χωρισμένους.
  • Οι χωρισμοί σε κάθε περίπτωση, σχετίζονταν με αρκετά χειρότερη ψυχική υγεία, παρά τις νέες σχέσεις που μπορεί να προέκυπταν. Μπορεί οι νέες σχέσεις να ανέστρεφαν την κατάσταση, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.
  • Επιπλέον, ένας γάμος φαίνεται να είχε θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία των γυναικών. Αυτό μας δείχνει, ότι οι γυναίκες εκτιμούν την ασφάλεια που δίνει ένας γάμος. Αντίθετα, οι περισσότεροι άνδρες ανέπτυσσαν ένα είδος κατάθλιψης μετά τον γάμο, ενώ πριν από αυτόν φαίνεται να μην αισθάνονταν εγκλωβισμένοι, παρόλο που ήταν σε μακροχρόνιες σχέσεις.
  • Οι γυναίκες επίσης, φαίνεται, ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν μετά από ένα χωρισμό, σε σύγκριση με τους άντρες.
  • Ωστόσο όσο πιο πρόσφατος ήταν ένας χωρισμός, τόσο μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις υπήρχαν, ανεξαρτήτως φύλου.
  • Η έρευνα έδειξε επίσης, ότι η κακή ψυχολογία των γυναικώ,ν ήταν ανάλογη με το πόσες σχέσεις είχαν αλλάξει. Γιατί από κάθε προηγούμενη σχέση είχε απομείνει κάποιο ψυχικό πρόβλημα, το οποίο δεν είχαν προλάβει να επιλύσουν, πριν μπουν σε νέα σχέση.
  • Όσον αφορά τη μοναχικότητα, οι γυναίκες είχαν πολύ καλύτερη ψυχολογία όταν ήταν μόνες τους, αντίθετα με τους άντρες, που η ψυχολογία τους έπεσε κατακόρυφα όταν έμειναν μόνοι, ακόμα κι αν ήταν δική τους επιλογή.
  • Τέλος, από ότι φαίνεται, για τις γυναίκες ο χρόνος δεν βοηθούσε τόσο πολύ στην καλυτέρευση της ψυχικής τους υγείας μετά από ένα χωρισμό, αντίθετα με τους άντρες, που όσο περνούσε ο χρόνος, αισθανόταν πολύ καλύτερα.

Η παραπάνω έρευνα βοήθησε πάρα πολύ, ώστε να δούμε τι συμβαίνει στον ψυχικό κόσμο των ζευγαριών και όταν είναι μαζί και όταν έρχεται ένας χωρισμός, καθώς είναι πολύ σημαντικό για να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο, που βρίσκεται σε τέτοιου είδους ψυχική κατάσταση, είτε εξαιτίας μιας προβληματικής σχέσης είτε μιας σχέσης που έχει πια τελειώσει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ