Αλκοόλ κολπική μαρμαρυγή: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές αρρυθμίες


Το αλκοόλ είναι το μοναδικό πράγμα που σχετίζεται με τις καρδιακές αρρυθμίες, αν και οι καρδιακές παθήσεις εν γένει προκαλούνται από την καφεΐνη, τη στέρηση ύπνου και τον ύπνο στην αριστερή πλευρά. Μια νέα έρευνα διεξήχθη στο UC San Francisco και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό καρδιολoγίας JAMA,  ρίχνοντας φως στον συγκεκριμένο συσχετισμό. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής αποφεύγοντας ορισμένες αιτίες.

“Αυτό υποδηλώνει ότι αυτές οι εξατομικευμένες αξιολογήσεις αποκάλυψαν αποτελέσματα που μπορούν να εφαρμοστούν”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Gregory Marcus, MD, καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Καρδιολογίας στο UCSF. “Αν και η καφεΐνη ήταν το πιο συχνά επιλεγμένο έναυσμα για δοκιμές, δεν βρήκαμε στοιχεία βραχυπρόθεσμης σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της κολπικής μαρμαρυγής. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ εμφάνιζε σταθερά αυξημένους κινδύνους κολπικής μαρμαρυγής”, πρόσθεσε. Η κολπική μαρμαρυγή συνέβαλε σε περισσότερους από 150.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, ανέφεραν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), με το ποσοστό θνησιμότητας να αυξάνεται για περισσότερα από 20 χρόνια.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το τι ένιωθαν οι ασθενείς ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να μελετήσουν σχετικά με την ασθένεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συνεδρία το 2014. Οι ασθενείς ανέφεραν ότι η έρευνα μεμονωμένων ερεθισμάτων για κολπική μαρμαρυγή ήταν η κορυφαία προτεραιότητά τους, δίνοντας αφορμή για τη μελέτη I-STOP-AFib. Συμμετείχαν περίπου 450 άτομα:

  • περισσότεροι από τους μισούς (58%) ήταν άνδρες και
  • η συντριπτική πλειοψηφία ήταν λευκοί (92%)

Οι συμμετέχοντες στην τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή χρησιμοποίησαν μια φορητή συσκευή εγγραφής ηλεκτροκαρδιογραφήματος μαζί με μια εφαρμογή τηλεφώνου για να καταγράψουν πιθανούς παράγοντες ενεργοποίησης όπως:

  • η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης
  • ο ύπνος στην αριστερή πλευρά ή η έλλειψη ύπνου
  • η κατανάλωση μεγάλου γεύματος
  • ένα κρύο ποτό
  • μια συγκεκριμένη δίαιτα
  • άσκηση
  • οτιδήποτε άλλο πίστευαν ότι ήταν σχετικό με την κολπική μαρμαρυγή.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ ήταν το μόνο έναυσμα που οδηγούσε σταθερά σε σημαντικά περισσότερα αυτοαναφερόμενα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής. Η εξατομικευμένη μέθοδος δοκιμής, γνωστή ως n-of-1, δεν επικύρωσε ενεργοποιητές που επιλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες για κολπική μαρμαρυγή. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ανέφεραν λιγότερα επεισόδια από εκείνους στην ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι συμπεριφορές όπως η αποφυγή αλκοόλ θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ