Nέα εποχή στη Γερμανία: Στις 16:00 ανακοινώνεται η νέα κυβέρνηση – Τέλος εποχής για τη Μέρκελ


Για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, η Γερμανία αποκτά σήμερα κεντροαριστερή κυβέρνηση και νέο καγκελάριο, τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, ο οποίος παραλαμβάνει τη σκυτάλη από την Άνγκελα Μέρκελ.

Δύο μήνες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών ανακοινώνουν την τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού και τη συμφωνία διακυβέρνησής τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η κρίση της πανδημίας επιτάχυνε τις συνομιλίες τους όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος, επιταχύνοντας τις πολιτικές διεργασίες στη μετά Μέρκελ εποχή.
Εκτός από τον Όλαφ Σολτς που θα αναλάβει την Καγκελαρία της Γερμανίας, θεωρείται βέβαιο ότι ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κριστιάν Λίντνερ θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών.

Υπέρμαχος της λιτότητας, δίνει έμφαση στηνεπανεκκίνηση της γερμανικής οικονομίας με μείωση φόρων, περιστολή της γραφειοκρατίας και μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Οι «Πράσινοι» θα λάβουν συνολικά πέντε υπουργεία, οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» 4 και τα υπόλοιπα φαίνεται πως περνούν στα «χέρια» των Σοσιαλδημοκρατών. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Bild, το κόμμα των Πρασίνων θα λάβει το Υπουργείο Εξωτερικών -με την σταρ των «Πρασίνων» Αναλένα Μπέρμποκ- το Υπουργείο Οικογένειας και ένα υπερ- υπουργείο για το Κλίμα και την Οικονομία, του οποίου θα ηγηθεί πιθανότατα ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο Μάρκο Μπούσμαν από το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ το υπουργείο Μεταφορών αναλαμβάνει πιθανότατα ο Ελεύθερος Δημοκράτης , Φόλκερ Βίσινγκ.

Αν και το χαρτοφυλάκιο επιθυμούσαν διακαώς οι Πράσινοι και συγκεκριμένα ο Αντον Χοφράιτερ, τελικά περνάει στα «χέρια» του FDP. Το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Υγείας θα αναλάβει το SPD, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών οι Πράσινοι.

Η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις, αρχής γενομένης από την πανδημία που σαρώνει τη χώρα μέχρι την προσφυγική κρίση στα σύνορα Πολωνίας- Λευκορωσίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ