Αγία Αικατερίνη: Η μεγαλομάρτυρας της Ορθοδοξίας γιορτάζει αύριο 25 Νοεμβρίου


Η Αγία Αικατερίνη εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου. Υπήρξε Μεγαλομάρτυρας και έγινε αγία επειδή έμεινε ακλόνητη στα πιστεύω της παρά τις πιέσεις και τα βασανιστήρια που υπέστη, κατά τον πρώιμο 4ο αιώνα. Είναι επίσης γνωστή ως Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας, καθώς από εκεί κατάγεται. Ζώντας κατά την εποχή του Μαξιμίνου, υπέστη βασανισμούς για να αλλαξοπιστήσει. Ωστόσο, δεν κατάφερε κανένας να την λυγίσει. Εκείνη έμεινε πιστή μέχρι το τέλος, που επήλθε με φρικιαστικό τρόπο. Χαρακτηριστικό ήταν το βασανιστήριο με έναν τροχό που είχε μαχαίρια και θα δείτε πολλές αγιογραφίες να την αποτυπώνουν με έναν ξύλινο σταυρό στο χέρι δίπλα σε αυτήν την τρομερή κατασκευή.

Η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης και το ανεξίτηλο σημάδι της

Προσκύνημα των ιερών λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης θα λάβει χώρα κατά την αγρυπνία που θα έχει ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στην Αττική αυτό το βράδυ, με αφορμή φυσικά τον εορτασμό της μνήμης της. Απαγορεύεται η προσέλευση πιστών λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής Σινά.  Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, ο αυτοκράτορας Μαξιμίνος ανάγκασε την Αγία Αικατερίνη να αντιμετωπίσει πενήντα ρήτορες. Εκείνη παρά την απύθμενη δυσκολία του εγχειρήματος, αντεπεξήλθε και κατάφερε να τους αποστομώσει όλους.

Όσο για το όνομά της, δεν είναι αυτό που είχε την στιγμή της γέννησής της. Το όνομά της ήταν Δωροθέα, δηλαδή δώρο από τον Θεό. Μετά τη βάφτισή της όμως, έλαβε το όνομα Αικατερίνα. Αυτό το όνομα σημαίνει εκείνη που είναι πάντα καθαρή, αγνή (αιέν καθαρινά, δηλαδή «η πάντοτε αγνή»). Αύριο 25 Νοεμβρίου με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορταστεί η μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης. Ειδικά στην πόλη της Κατερίνης, ο εορτασμός θα είναι διπλός, καθώς πρόκειται για την πολιούχο της πόλης.

 

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ