Αθλητισμός: Μόλις 20 λεπτά άσκησης αρκούν για να μειώσουν τη φλεγμονή, σύμφωνα με μελέτη [vid]


Τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία της σωματικής άσκησης είναι πολλά, περιλαμβανομένων της μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, της βελτίωσης του μεταβολισμού και του ελέγχου του βάρους, καθώς και γενικά της ενδυνάμωσης της καρδιάς, των μυών και των οστών. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου. Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, Behavior and Immunity, διερευνά τα οφέλη των 20 λεπτών άσκησης στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο – με επικεφαλής τη Suzi Hong, Ph.D., από το Τμήμα Ψυχιατρικής και το Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας – υπέθεσαν ότι η άσκηση θα βελτιώσει την αντιφλεγμονώδη απόκριση του σώματος ενεργοποιώντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα βοηθά στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού της αναπνοής. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες όπως η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη στην κυκλοφορία του αίματος, οι οποίες ενεργοποιούν τους αδρενεργικούς υποδοχείς των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Ανάλυση της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος κατά την άσκηση

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν την υπόθεση ότι μια μόνο συνεδρία άσκησης 20 λεπτών θα ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει συμπαθοαδρενεργική ενεργοποίηση, η οποία, με τη σειρά της, θα καταστέλλει την παραγωγή μονοκυτταρικών κυτοκινών, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων, ή κυττάρων του ανοσοποιητικού, που βοηθούν στην καταπολέμηση βακτηρίων και λοιμώξεων. Οι κυτοκίνες είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βοηθά άλλα κύτταρα να γίνουν τα λεγόμενα τελεστικά κύτταρα, τα οποία, με τη σειρά τους, σκοτώνουν καρκινικά ή μολυσμένα κύτταρα. Το TNF είναι μία από αυτές τις κυτοκίνες. Το TNF μπορεί να προκαλέσει κυτταρική διαφοροποίηση και πολλαπλασιασμό, αλλά και κυτταρικό θάνατο, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών. Το TNF έχει επίσης προφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν το σώμα να φέρει τα φλεγμονώδη κύτταρα του στο σημείο του τραυματισμού, δημιουργώντας μια ανοσολογική απόκριση.

Η φλεγμονή είναι απαραίτητο μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος, αλλά η υπερβολική φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε διαβήτη, παχυσαρκία, κοιλιοκάκη, αρθρίτιδα, ινομυαλγία ή ασθένειες του εντέρου όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα. Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους, οι ερευνητές ζήτησαν από 47 συμμετέχοντες να περπατήσουν σε διάδρομο για 20 λεπτά με ρυθμό έντασης προσαρμοσμένο ώστε να ταιριάζει στο επίπεδο φυσικής κατάστασης κάθε ατόμου. Η Χονγκ και η ομάδα της πήραν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες τόσο πριν όσο και αμέσως μετά τις συνεδρίες άσκησης.

Μόλις 20 λεπτά άσκησης μειώνουν τη φλεγμονή

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι μια 20λεπτη συνεδρία μέτριας άσκησης μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Η μελέτη επιβεβαίωσε την υπόθεση των ερευνητών. Η άσκηση φάνηκε να παράγει μια αντιφλεγμονώδη κυτταρική απόκριση, η οποία μπορούσε να φανεί στη μείωση του TNF της κυτοκίνης. «Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι μια συνεδρία περίπου 20 λεπτών μέτριας άσκησης σε διάδρομο είχε ως αποτέλεσμα μια μείωση 5 τοις εκατό στον αριθμό των διεγερμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού που παράγουν TNF», λέει η Χονγκ. Αν και τα αντιφλεγμονώδη οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι ήδη γνωστά στους ερευνητές, εξηγεί η Χονγκ, αυτή η μελέτη εξηγεί τη διαδικασία με περισσότερες λεπτομέρειες. «Η γνώση του τι θέτει σε κίνηση τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς των φλεγμονωδών πρωτεϊνών μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον συντριπτικό αριθμό ατόμων με χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 25 εκατομμυρίων Αμερικανών που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα», προσθέτει.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ