Ενήμερη η Αθήνα για την προσέγγιση Τουρκίας – Εμιράτων


Δεν αλλάζουν οι προτεραιότητες της Ελλάδας απέναντι στα Εμιράτα.

Τον Νοέμβριο του 2020 ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο, επισκέφτηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου υπεγράφη μια σημαντική συμφωνία στην οποία περιλαμβάνεται και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Σύμφωνα με αυτή, οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συμβάλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας και εδαφικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και των ΗΑΕ.
Από τότε μέχρι σήμερα οι δύο χώρες συνεχίζουν να καλλιεργούν τις επαφές τους με βασικό όχημα και την οικονομία και την εμπορική συνεργασία.

Με τη συνδρομή της δραστήριας πρεσβείας των Εμιράτων στην Αθήνα, οι διπλωματικές σχέσεις θεωρούνται άριστες, οι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι μεταφορές, η ενέργεια, και ο τουρισμός.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρου, ενώ υπάρχει ήδη ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών και στάθμευση των στρατιωτικών δυνάμεων της μιας χώρας στο έδαφος της άλλης.

Η συνάντηση του de facto ηγέτη σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν με τον Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία σχεδόν διπλωματικής αντιπαλότητας και η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας δεν ξάφνιασε την Αθήνα.

Άλλωστε μόλις πριν από 10 ημέρες ο Νίκος Δένδιας ήταν στο Αμπού Ντάμπι και ήταν ενήμερος για την επαναπροσέγγιση Τουρκίας Εμιράτων.

Ο κ. Δένδιας σε συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του, υπενθύμισε τη στάση της Τουρκίας στη Λιβύη, καθώς τα Εμιράτα είχαν έρθει σε ρήξη με τον ισλαμικό άξονα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Του υπενθύμισε επίσης τους στενούς δεσμούς των Εμιράτων με τη Γαλλία και το Ισραήλ, δύο χώρες με τις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτή την εποχή σε απόσταση ενώ τα Εμιράτα έχουν ανεπτυγμένη στρατιωτική συνεργασία.

Το λιώσιμο των πάγων μεταξύ Τουρκίας και Εμιράτων είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και έρχεται σε μια χρονική στιγμή που ο πρόεδρος της Τουρκίας την είχε ανάγκη περισσότερο από ποτέ λόγω της οικονομικής κρίσης. Ενδεχομένως να πυροδοτήσει και ένα ντόμινο εξελίξεων σε διπλωματικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα παραμένει συγκεντρωμένη στις συμμαχίες της, στη στρατηγική της και δεν ετεροκαθορίζεται. Και θα παρέμβει, θα αντιδράσει όποτε εκτιμήσει ότι θα τεθούν υπό αμφισβήτηση τα συμφέροντά της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ