Πλεύρης: Πίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες 15 μέρες-Στο απολύτως απαιραίτητο ο περιορισμός στα χειρουργεία

Στο θέμα του περιορισμού των χειρουργείων, εξαιτίας της αυξανόμενης πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ λόγω Covid, αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης (24/11) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο περιορισμός θα είναι στο απολύτως απαραίτητο, όπου υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και δεν θα αφορά τα έκτακτα χειρουργεία. Όπως, είπε, στην Αττική που ακόμα δεν έχει πιεστεί, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα προγραμματισμένα χειρουργεία. «Δεν θα κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος και δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν. Είμαστε σε συνεργασία και με ιδιωτικές κλινικές αν χρειαστεί να γίνουν χειρουργεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. «Δεν θα κινδυνεύσει άνθρωπος, ο περιορισμός θα είναι στο απολύτως απαραίτητο», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές (23/11), το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων ακόμη και σε ποσοστό 80%, εξαιρώντας τις εξαιρετικά έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και τα ειδικά νοσοκομεία. Παράλληλα, κανονικά συνεχίζονται οι εξετάσεις και οι θεραπείες σε ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα, όπως χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων κτλ.

Για τις επόμενες 10 – 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ

Όπως είπε ο υπουργός, «αυτή τη στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι τις τελευταίες 10 ημέρες είμαστε σε υψηλό επίπεδο, αλλά υπάρχει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι ακολουθεί η πίεση στις νοσηλείες και στους θανάτους. Τώρα θεωρούμε ότι για τις επόμενες 10 – 15 μέρες θα έχουμε πίεση».

Σημαντική προσέλευση για εμβολιασμό πρώτης και τρίτης δόσης

«Πριν από 1 μήνα ήμασταν στο 64-65% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένοι και τώρα είμαστε στο 73,5%», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας πως η προσεύλευση των πολιτών για τον εμβολιασμό με την πρώτη και την τρίτη δόση υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο. «Θα θέλαμε μεγαλύτερη προσέλευση στους άνω των 60 συμπολιτών μας στην πρώτη δόση», παραδέχθηκε, ενώ επεσήμανε τη σημαντικότητα της τρίτης δόσης.

Νέα μέτρα μόνο σε ανεμβολίαστους, εφόσον χρειαστεί

Ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα λήψης μέτρων για τους εμβολιασμένους και προσέθεσε, πως, εφόσον χρειαστεί, θα παρθούν άλλα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει συζήτηση για rapid test στους ανεμβολίαστους για σουπερ μάρκετ ή είδη πρώτης ανάγκης.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here