Νόσος Crohn: Το άγχος μπορεί να αυξήσει τα βακτήρια που προκαλούν εξάρση της νόσου


Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει πολλή έρευνα σχετικά με το άγχος και τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τον διαβήτη. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το έντερο, προκαλώντας προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά, βρήκε μια σύνδεση μεταξύ ψυχολογικού στρες και νόσου του Crohn. Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο τρωκτικών, η ομάδα παρατήρησε πώς το στρες αύξησε τα βακτήρια, όπως το E. coli, στο έντερο και επίσης επηρέασε αρνητικά μια κυτοκίνη που βοηθά στην προστασία της επένδυσης του εντέρου από εισβάλλοντα βακτήρια. Τα βακτήρια, όπως το E. coli, που εισέρχονται στο έντερο μπορεί να προκαλέσουν έξαρση του Crohn. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Τι είναι η νόσος του Crohn;

Η νόσος του Crohn είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα. Ο γαστρεντερικός σωλήνας περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται το σώμα ενός ατόμου για το φαγητό, την πέψη και την αποβολή των τροφίμων και των απορριμμάτων. Περιλαμβάνει το στόμα, το στομάχι, τα έντερα και το ορθό. Η νόσος του Crohn είναι ένας από τους δύο τύπους φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD). Είναι μια χρόνια πάθηση που είναι πιο συχνή στη Βόρεια Αμερική και τη δυτική Ευρώπη, επηρεάζοντας περίπου 100–300 για κάθε 100.000 άτομα. Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn περιλαμβάνουν: διάρροια, δυσκοιλιότητα, απώλεια της όρεξης, απώλεια βάρους, πρησμένες αρθρώσεις, κούραση, δερματικές επιπλοκές. Οι θεραπείες για το Crohn περιλαμβάνουν φάρμακα, τροποποιήσεις διατροφής και πιθανή χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση τυχόν κατεστραμμένων τμημάτων του γαστρεντερικού σωλήνα.

Εξέταση της νόσου του Crohn και του στρες

Τα αίτια της νόσου του Crohn δεν είναι πλήρως γνωστά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι γενετικά, κληρονομικά και περιβαλλοντικά στοιχεία μπορεί να παίζουν ρόλο στην πάθηση. Και ενώ το άγχος δεν προκαλεί νόσο του Crohn, προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει την IBD και τη νόσο του Crohn. Σύμφωνα με τον Δρ. Brian Coombes, ανώτερο συγγραφέα, καθηγητή και διευθυντή βιοχημείας και βιοϊατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο McMaster, πολλά άτομα με νόσο του Crohn αναφέρουν ότι αισθάνονται επεισόδια ψυχολογικού στρες που προηγούνται των φλεγμονωδών εξάρσεων ή της αυξημένης δραστηριότητας της νόσου. Παραδείγματα ψυχολογικού στρες περιλαμβάνουν ζητήματα σχέσεων, θάνατος αγαπημένου προσώπου, οικονομικά προβλήματα, μετακομίσεις ή προβλήματα εργασίας. Ο Δρ. Coombes εξηγεί: «Εστιάσαμε αρχικά στο πώς το στρες επηρέασε τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, κάτι που μας οδήγησε σε μια νέα ανακάλυψη σχετικά με το πώς το στρες επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας, εμποδίζοντας έτσι την ικανότητά μας να αποκρούουμε τα βακτήρια που σχετίζονται με ασθένειες».

Για τη μελέτη, η ομάδα του Δρ. Coombes χρησιμοποίησε ένα προκλινικό μοντέλο ποντικιού. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον «ολονύκτιο περιορισμό» ως διεγερτικό ψυχολογικού στρες σε μια ομάδα ποντικών και στέρησαν από μια αντίστοιχη ομάδα ελέγχου των ζώων τροφή και νερό για 16 ώρες. Τα ποντίκια στην ομάδα φυσιολογικού στρες εμφάνισαν αύξηση των Enterobacteriaceae – μια μεγάλη οικογένεια βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του E. coli, που προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει με την IBD. Από εκεί, οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια AIECT και για άλλη μια φορά είτε τους στέρησαν τροφή και νερό είτε τους προκάλεσαν άγχος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η ποσότητα AIEC στα τρωκτικά που υποβλήθηκαν σε άγχος κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε σημαντικά, ενώ αυτή της ομάδας στέρησης τροφής δεν άλλαξε. Οι ερευνητές συνέχισαν το πείραμά τους για 1 μήνα. Εφάρμοσαν εβδομαδιαίες εφαρμογές ψυχολογικού στρες στα ποντίκια, διαπιστώνοντας ότι το συνεχές ψυχολογικό στρες οδήγησε σε μια «σημαντική επέκταση» του AIEC σε όλο το έντερο των τρωκτικών. Και στο πλαίσιο της μελέτης του μοντέλου τρωκτικών AIEC, η ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης ότι οι ορμόνες του στρες σκοτώνουν τα κύτταρα CD45+CD90+ που βοηθούν στη δημιουργία της IL-22 – μια κυτοκίνη που βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του τοιχώματος του εντέρου. Εάν σταματήσει η παραγωγή IL-22, τότε βακτήρια, όπως το AIEC, μπορούν να εισέλθουν στο έντερο, προκαλώντας έξαρση του Crohn. Ο Δρ Coombes και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι η χορήγηση εξωτερικής θεραπείας με IL-22 σε ποντίκια στο μοντέλο τους βοήθησε στη διόρθωση της βλάβης που προκάλεσαν οι ορμόνες του στρες στους ιστούς του εντέρου και δεν επέτρεψε την επέκταση του AIEC.

Έρευνα για νέες πιθανές θεραπείες

Ο Δρ Coombes πιστεύει ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη νόσο του Crohn. Για παράδειγμα, η θεραπεία με IL-22 μπορεί να είναι ένας τρόπος που οι ερευνητές διερευνούν περαιτέρω μέσω κλινικών δοκιμών, τις οποίες, όπως είπε, διεξάγουν ήδη άλλες ομάδες. «Βρήκαμε επίσης ότι το στρες επιτρέπει στα βακτήρια που σχετίζονται με τη νόσο του Crohn να επεκταθούν στο έντερο», πρόσθεσε. «Γνωρίζοντας αυτό, εάν μπορούσε κανείς να βρει ένα αντιβιοτικό στενού φάσματος που αναστέλλει επιλεκτικά αυτά τα βακτήρια που σχετίζονται με την ασθένεια, θα μπορούσε να έχει όφελος και για τους ασθενείς». Για τα επόμενα βήματα της έρευνάς του, ο Δρ Coombes είπε ότι σχεδιάζουν να διερευνήσουν πόσο γρήγορα ανακάμπτει η μικροχλωρίδα του εντέρου μετά από άγχος και εάν υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες. «Θα θέλαμε επίσης να διερευνήσουμε τις διορθωτικές θεραπείες, όπως η IL-22 και τα αντιβιοτικά στενού φάσματος, (μεμονωμένα) ή σε συνδυασμό, για να δούμε πώς αυτό βοηθά στην επίλυση της δραστηριότητας της νόσου στο έντερο».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ