Υγειονομική περίθαλψη Covid: 1 στους 5 αποφεύγει να ζητήσει ιατρική βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας


Ένας στους πέντε ενήλικες αποφεύγει να αναζητήσει υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ακόμη και όταν έχει συμπτώματα που υποδηλώνουν την ανάγκη επείγουσας ιατρικής φροντίδας, σύμφωνα με ερευνητές στην Ολλανδία. “Η αποφυγή της υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της COVID-19 μπορεί να είναι διαδεδομένη μεταξύ εκείνων που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στον πληθυσμό, όπως οι ηλικιωμένοι”, ανέφερε μια ομάδα με επικεφαλής τον Silvan Licher, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν την ανάγκη για προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού για να παροτρύνουν τα άτομα που είναι πιο πιθανό να αποφύγουν τη φροντίδα «να αναφέρουν ανησυχητικά και φαινομενικά ασήμαντα συμπτώματα» σε γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή ειδικό, έγραψαν οι ερευνητές στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου στο περιοδικό PLOS Medicine. Οι επισκέψεις ασθενών τόσο σε παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας όσο και σε ειδικούς μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έδειξαν τα ευρήματα.

Για να μάθουν γιατί, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 5.600 μεσήλικες και ηλικιωμένους στο Ρότερνταμ. Περίπου ένας στους πέντε (20%) είπε ότι απέφευγε την υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από αυτά, το 36% ανέφερε συμπτώματα που δυνητικά δικαιολογούσαν επείγουσα ιατρική φροντίδα, όπως αδυναμία των άκρων (σχεδόν 14%), αίσθημα παλμών (11%) και πόνο στο στήθος (10%). Δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είναι πιο πιθανό να έχουν αποφύγει την υγειονομική περίθαλψη περιλαμβάνουν γυναίκες, άτομα με κακή αυτοαναφερόμενη υγεία, και όσοι έχουν υψηλά επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

Το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, η μεγαλύτερη ηλικία, η ανεργία, το κάπνισμα και η ανησυχία για τη μόλυνση από την COVID-19 συνδέθηκαν επίσης με την αποφυγή της υγειονομικής περίθαλψης. “Ένας στους πέντε απέφευγε την υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια του lockdown για τhν COVID-19, συχνά με ανησυχητικά συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος ή αδυναμία των άκρων”, δήλωσε ο Licher σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. “Επηρεάστηκαν κυρίως οι ευάλωτοι πολίτες, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για στοχευμένη δημόσια εκπαίδευση”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ