Ελκώδης κολίτιδα: 6 φλεγμονώδεις πρωτεΐνες προβλέπουν την πάθηση πριν τη διάγνωση

Έξι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες ρυθμίζονται προς τα πάνω στο πλάσμα αρκετά χρόνια πριν από τη διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του Gastroenterology. Οι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες προέβλεψαν την ελκώδη κολίτιδα. Τέσσερις από αυτές τις πρωτεΐνες ρυθμίστηκαν σημαντικά προς τα πάνω σε υγιή δίδυμα αδέρφια. Ο Daniel Bergemalm, M.D., Ph.D., από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Örebro στη Σουηδία, και οι συνεργάτες του χαρακτήρισαν προκλινική την συστηματική φλεγμονή στην ελκώδη κολίτιδα σε δείγματα πλάσματος από 72 άτομα που ανέπτυξαν ελκώδη κολίτιδα αργότερα στη ζωή τους και 140 υγιείς συμμετέχοντες.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Στην μελέτη μετρήθηκαν ενενήντα δύο πρωτεΐνες, οι οποίες σχετίζονται με τη φλεγμονή. Η βιολογική συνάφεια των ευρημάτων επικυρώθηκε σε μια αρχική κοόρτη 101 ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και 50 υγιών μαρτύρων. Η επίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων σε αυτούς τους δείκτες εξετάστηκε σε μια κοόρτη 41 υγιών δίδυμων αδερφών ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και 37 ταιριασμένων υγιών μαρτύρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έξι πρωτεΐνες ρυθμίστηκαν προς τα πάνω στην προκλινική ελκώδη κολίτιδα έναντι των μαρτύρων σε μονοπαραγοντικά και πολυπαραγοντικά μοντέλα:

  • MMP10
  • CXCL9
  • CCL11
  • SLAMF1
  • CXCL11
  • MCP-1

Εντοπίστηκαν αρκετοί πιθανοί βασικοί ρυθμιστές, συμπεριλαμβανομένης της ιντερλευκίνης-1β, του παράγοντα νέκρωσης όγκου, της ιντερφερόνης-γάμα, της ογκοστατίνης Μ, του πυρηνικού παράγοντα-κΒ, της ιντερλευκίνης-6 και της ιντερλευκίνης-4. Στην αρχική κοόρτη, ένα πολυμεταβλητό μοντέλο διαφοροποίησε τους ασθενείς που δεν είχαν λάβει θεραπεία με ελκώδη κολίτιδα από τους μάρτυρες με διασταυρούμενη επικύρωση άδειας μίας εξόδου (περιοχή κάτω από την καμπύλη, 0,92). Μεταξύ των υγιών δίδυμων αδερφών, τα MMP10, CXCL9, CXCL11 και MCP1, αλλά όχι τα CCL11 και SLAMF1, ρυθμίστηκαν σημαντικά προς τα πάνω, αν και η σχετική αφθονία τους ήταν υψηλότερη στην περιστατική ελκώδους κολίτιδας.

“Τα ευρήματά μας παρέχουν νέα δεδομένα για την πρώιμη αλληλουχία φλεγμονωδών συμβάντων που τελικά προκαλούν ελκώδη κολίτιδα επειδή η ενεργοποίηση αρκετών από τις πρωτεΐνες προκλήθηκε από την έκθεση σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου”, αναφέρουν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here