Ερωτοφοβία: Όταν ο φόβος για το σεξ γίνεται πραγματικό εμπόδιο


Ο όρος ερωτοφοβία δεν είναι τόσο νέος όσο νομίζουμε. Είναι η φοβία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι και αφορά καταστάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την σεξουαλικότητα και την σεξουαλική ζωή του ατόμου. Είναι ένας αρκετά γενικευμένος όρος, ο οποίος έχει αρκετές υποκατηγορίες, τις οποίες θα πρέπει να τις δούμε ξεχωριστά για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. Ωστόσο, είναι μια φοβία που για να επιλυθεί, χρειάζεται τις περισσότερες, αν όχι όλες τις φορές, την βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τις υποκατηγορίες.

Υποκατηγορίες του φόβου για το σεξ

  • Γυμνοφοβία: Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την γυμνοφοβία, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Είναι οι άνθρωποι που φοβούνται να είναι γυμνοί, αλλά και εκείνοι που φοβούνται την περίπτωση
    να υπάρξουν γυμνοί άνθρωποι γύρω τους. Ο φόβος αυτός συνδέεται συνήθως, είτε με συναισθηματική ανεπάρκεια, είτε με θέματα που αφορούν την εικόνα του ανθρώπου.
  • Φιλιφοβία: Φιλιφοβία ονομάζουμε εκείνη που σχετίζεται με τον φόβο του φιλιού, η οποία συνήθως
    συνδέεται με κάποια μικροβιακη φοβία.
  • Φόβος για οικειότητα: Ο φόβος αυτός προέρχεται είτε από φοβία για εγκατάλειψη του ατόμου, είτε από φοβία καταπίεσης.
  • Αφηφοβία: Είναι η φοβία που αφορά το άγγιγμα. Μπορεί να είναι η φοβία είτε για παρατεταμένο
    άγγιγμα, είτε και για μια απλή χειραψία και δυσκολεύει όλων των ειδών τις σχέσεις του ατόμου.
  • Παραφοβία: Είναι ο φόβος της διαστροφής. Μπορεί το άτομο να φοβάται είτε το να διαστραφεί κάποιος άλλος, είτε ο ίδιος. Είναι μια φοβία, που μπορεί να μην εκδηλώνεται με μια απλή σεξουαλική επαφή, αλλά μπορεί να υπάρχει πρόβλημα και στην απλή σεξουαλική επαφή, ώστε να μην εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια κάποια διαστροφή.
  • Συνουσιοφοβία: Είναι ο φόβος της σεξουαλικής επαφής. Το άτομο που βιώνει αυτή τη φοβία, μπορεί ίσως να είναι ικανό να προχωρήσει σε άλλες πράξεις, αλλά μπορεί και να απομακρύνεται, χωρίς να του είναι δυνατόν να μπει στη διαδικασία μιας ρομαντικής σχέσης.

Όπως βλέπουμε παραπάνω η ερωτοφοβία και οι υποκατηγορίες τις, μπορούν να είναι πολύ τραυματικές και για τους ανθρώπους που τις βιώνουν, αλλά και για τον περίγυρός τους. Γι’ αυτό το καλύτερο είναι, να βρεθεί ένας θεραπευτής, που το άτομο θα εμπιστευτεί, ώστε να μπορέσει να λύσει το οποίο ζήτημα τον απασχολεί και να προχωρήσει σε μια φυσιολογική ζωή, χωρίς περιορισμούς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ