Ψαρόσουπα: Μια συνταγή με άρωμα Ελλάδας για το κρύο του χειμώνα


Αν θέλετε να εμπλουτίσετε την διατροφή σας με πρωτεΐνη, αλλά έχετε βαρεθεί, το κοτόπουλο, τα αβγά και τις ψαγμένες διατροφές με πρωτεϊνικά μιξ, σας έχουμε την λύση. Τώρα που τα κρύα έχουν αρχίσει να είναι πιο έντονα, οι σούπες, μπορούν να γίνουν μία εύκολη εναλλακτική στο καθημερινό μαγείρεμα. Μία ψαρόσουπα λοιπόν, είναι ιδανική επιλογή για ένα θρεπτικό και συνάμα ελαφρύ μεσημεριανό, αλλά και βραδινό. Είναι ένα φαγητό που φτιάχνεται εύκολα, κι αν εξαιρέσει κανείς την διαδικασία που χρειάζεται να ξεκοκαλίσουμε το ψάρι, φτιάχνεται σχεδόν μόνη της. Τα υλικά που θα χρειαστούμε για μια αχνιστή ψαρόσουπα είναι:

  • 2 μεγάλα ψάρια (κατά προτίμηση σφυρίδα ή κοκκινόψαρο)
  • 8 καρότα
  • 1 ματσάκι σέλινο χοντρό
  • 5 μεγάλες πατάτες
  • 1 φλ.τσ. λάδι
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μαγιονέζα (προαιρετικά)

Οδηγίες παρασκευής

Φυλάμε τα βρασμένα κεφάλια και τις ουρές του ψαριού για διακόσμηση αν θέλουμε. Πλένουμε τα ψάρια και βγάζουμε τα λέπια τους. Έπειτα, παίρνουμε μια κατσαρόλα, τη γεμίζουμε μέχρι τη μέση με νερό και τη βάζουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε 2 κ. γ αλάτι και τα ψάρια. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά. Στη συνέχεια τα βγάζουμε προσεχτικά, δίχως να χαλάσουν ώστε να είναι ολόκληρα, σε μια πιατέλα. Σουρώνουμε το ζουμί, κατά προτίμηση με ψιλό σουρωτήρι, σε ένα βαθύ μπολ. Έπειτα καθαρίζουμε τη κατσαρόλα, προσέχοντας μη μείνουν υπολείμματα από τα κόκαλα του ψαριού και ξαναρίχνουμε το ζουμί μέσα στη κατσαρόλα. Μόλις βράσει το ζουμί, ρίχνουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να βράσουν καλά. Ωστόσο, ανοίγουμε τα ψάρια μας προσεκτικά, καθαρίζουμε όλα τα κόκαλα και προσέχουμε μη χαλάσουμε το σχήμα του ψαριού.

Μετά τοποθετούμε τα ψάρια στην πιατέλα και τα σκεπάζουμε με μαγιονέζα, αν θέλουμε να τα φάμε σκέτα. Βγάζουμε τα κεφάλια και τις ουρές. Παίρνουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα τα μισά λαχανικά και στολίζουμε γύρω από την πιατέλα, προσθέτοντας και λίγο λαδολέμονο. Το υπόλοιπο λαδολέμονο και τα λαχανικά τα αλέθουμε στο μούλτι και τα ρίχνουμε στο ζουμί. Προσθέτουμε πιπέρι και το χυμό από τα 2 λεμόνια και σερβίρουμε. Αν δεν θέλουμε να φάμε τα ψάρια εκτός της σούπας και θέλουμε να τα ρίξουμε μέσα στην σούπα, θα πρέπει το καθάρισμα τους να γίνει ακόμα πιο προσεκτικό και να τα κόψουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Αυτή είναι η πιο απλή, αλλά και πιο ωραία συνταγή για ψαρόσουπα. Άλλωστε τα πολλά και τα περίπλοκα, δεν είναι πάντα τόσο γευστικά!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ