Γάμος ψυχική υγεία: Πώς λειτουργεί η δυναμική μιας σχέσης όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχική ασθένεια


Μια ψυχική ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε φάση της ζωής ενός ατόμου και σε οποιαδήποτε ηλικία. Άρα μπορεί να εμφανιστεί και μέσα στον γάμο και πριν από αυτόν. Αν η ψυχική ασθένεια υπάρχει πριν την σχέση ή τον γάμο ενός ζευγαριού, συνήθως ο σύντροφος που δεν πάσχει είναι ενήμερος για την κατάσταση αυτή και έχει πάρει τα μέτρα του, ή και όχι. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση, όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια, γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου, και ο σύντροφος που δεν πάσχει. Όταν ένας άνθρωπος είναι παντρεμένος με κάποιον που πάσχει από οποιαδήποτε ψυχική νόσο, τείνει να λαμβάνει λιγότερα από αυτά που δίνει στη σχέση. Αυτό, συνήθως, δεν συμβαίνει γιατί ο σύντροφος που πάσχει δεν έχει την διάθεση να δώσει περισσότερα, αλλά δεν μπορεί.

Έτσι, καταλήγουν να υπάρχουν να υπάρχουν δύο άνθρωποι τραυματισμένοι.

Γι’ αυτό τον λόγο, είναι απαραίτητο, ο/η σύζυγος που δεν νοσεί, να βρίσκει χρόνο να κάνει δραστηριότητες που τον/την ευχαριστούν, ενώ παράλληλα, είναι απαραίτητο, όπως είπαμε και παραπάνω, να έχει ένα χώρο αποκλειστικά δικό του, όπου θα μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του, είτε αυτό σημαίνει ατομική, είτε ομαδική ψυχοθεραπεία. Τι μπορεί να κάνει όμως σε πρακτικό επίπεδο ο σύζυγος που δεν πάσχει και με ποιον τρόπο μπορεί να διαχειριστεί μία τέτοια κατάσταση, χωρίς να ζημιωθεί ο ίδιος ψυχολογικά; Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό, να ενημερωθείτε από έγκυρες πηγές, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σύντροφος σας. Οι ψυχικές διαταραχές, είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, που προϋποθέτει ιδιαίτερα λεπτό χειρισμό, ώστε να παραμείνετε και εσείς ο ίδιος ψυχικά και σωματικά υγιής. Θα βιώσετε και οι δύο πολλές αλλαγές, οπότε είναι πολύ σημαντικό να βρείτε ένα κοινό σημείο επαφής.

Επίσης, μην ξεχνάτε, να κάνετε μεν ό,τι καλύτερο μπορείτε, αλλά να προσέξετε να μην παγιδευτείτε κι εσείς μέσα στην ψυχική νόσο, γιατί αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα τον γάμο σας. Μην ξεχνάτε, ότι έχετε κι εσείς ανάγκες και αν δεν βρείτε χρόνο για να τις φροντίσετε, δεν θα μπορέσετε να βοηθήσετε ούτε τον σύντροφό σας. Επιπλέον, όταν ο/η σύζυγος που πάσχει, αρχίσει να κατανοεί τη νόσο από την οποία πάσχει, ή όταν πρωτακούσει την διάγνωση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με κάτι πρωτόγνωρο, είναι σημαντικό λοιπόν, να νιώσει ότι έχει την στήριξη σας για την διαδικασία που θα ακολουθήσει. Θα χρειαστεί δηλαδή να νιώσει, ότι υπάρχει διάθεση για διαχείριση της ψυχικής νόσου από κοινού. Τέλος, να θυμάστε, ότι όπως και σε κάθε άλλον γάμο, το κλειδί για την επιτυχία, είναι η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια. Πρέπει ο/η σύζυγος σας, να νιώθει ότι μπορεί να σας εμπιστευθεί, όπως κι εσείς εκείνον/η.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ