Σεξ φετίχ: Τι είναι ο φετιχισμός και πώς συνυπάρχει σε μία υγιή σεξουαλική σχέση;


Όταν πολλά άτομα ακούν τη φράση «φετίχ», σκέφτονται θέματα όπως τα αθλητικά παπούτσια ή τα εσώρουχα. Ο φετιχισμός προέρχεται από την πορτογαλική φράση feitico, η οποία υποδηλώνει «εμμονική γοητεία». Τα περισσότερα άτομα ανακαλύπτουν σαφείς σωματικές επιλογές μη γεννητικών οργάνων, υποδεικνύοντας ότι κάποιο στάδιο του φετιχισμού είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Ωστόσο, η φετιχιστική διέγερση μπορεί να αποδειχθεί πρόβλημα όταν παρεμβαίνει στην κανονική σεξουαλική ή κοινωνική λειτουργία ή όταν η σεξουαλική διέγερση είναι αδύνατη χωρίς το αντικείμενο φετίχ. Η φετιχιστική δυσλειτουργία είναι μια έντονη σεξουαλική έλξη τόσο προς άψυχα αντικείμενα όσο και προς στοιχεία σωματικής διάπλασης που δεν θεωρούνται ιστορικά ως σεξουαλικά, σε συνδυασμό με «κλινικά σημαντική» δυστυχία ή αναπηρία.

Τι είναι φετιχισμός;

Ο φετιχισμός είναι πολύ περισσότερο διαδεδομένος στους άνδρες παρά στα κορίτσια. Απαιτείται ανάλυση της φετιχιστικής δυσλειτουργίας εάν μπορεί να υπάρχει συνοδευτική δυστυχία ή βλάβη σε κοινωνικούς, επαγγελματικούς ή διαφορετικούς βασικούς τομείς λειτουργίας λόγω του φετίχ. Τα άτομα που καθιερώνονται ως φετιχιστές, ωστόσο, δεν αναφέρουν σχετική ιατρική βλάβη, μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν φετίχ, αλλά όχι φετιχιστική δυσλειτουργία. Μια φετιχιστική δυσλειτουργία είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει μια επίμονη και επαναλαμβανόμενη χρήση ή εξάρτηση από μη ζωντανά αντικείμενα ή μια εξαιρετικά ιδιαίτερη αντιμετώπιση με το ήμισυ της σωματικής διάπλασης για να επιτευχθεί σεξουαλική διέγερση. Μόνο με τη χρήση αυτού του αντικειμένου, ή την αντιμετώπιση αυτού του μισού της σωματικής διάπλασης, μπορεί το άτομο να αποκτήσει σεξουαλική ικανοποίηση.

Τα κοινά αντικείμενα φετίχ περιλαμβάνουν:

  • εσώρουχα
  • υποδήματα
  • γάντια
  • είδη από καουτσούκ
  • ρούχα με βάση το δέρμα

Τα μέρη του σώματος που σχετίζονται με τη φετιχιστική δυσλειτουργία ενσωματώνουν τα δάχτυλα των ποδιών και τα μαλλιά. Είναι ευρέως διαδεδομένο το φετίχ να ενσωματώνει κάθε άψυχο αντικείμενο και στοιχεία σωματικής διάπλασης (π.χ. κάλτσες και δάχτυλα των ποδιών). Για μερικούς, μόνο μια εικόνα του αντικειμένου φετίχ μπορεί να προκαλέσει διέγερση, αν και πολλοί με φετίχ επιθυμούν (ή απαιτούν) το ακριβές αντικείμενο για να αποκτήσουν διέγερση. Ο φετιχιστής συχνά κρατά, τρίβει, γεύεται ή μυρίζει το αντικείμενο φετίχ για σεξουαλική ικανοποίηση ή ζητά από τον συνεργάτη του να το φορέσει κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών συναντήσεων.

Αιτίες και συμπτώματα φετιχισμού

Οι παραφιλίες που ισοδυναμούν με τη φετιχιστική δυσλειτουργία μερικές φορές εκδηλώνονται σε όλη την εφηβεία. Ωστόσο τα φετίχ μπορεί επίσης να αναπτυχθούν νωρίτερα από την εφηβεία. Δεν έχει τεκμηριωθεί με βεβαιότητα κανένα έναυσμα για φετιχιστική δυσλειτουργία. Ορισμένοι θεωρητικοί πιστεύουν ότι ο φετιχισμός αναπτύσσεται από πρώιμες παιδικές εμπειρίες, μέσω των οποίων το πράγμα σχετιζόταν με έναν πολύ αποτελεσματικό τύπο σεξουαλικής διέγερσης ή ικανοποίησης. Άλλοι μελετητές θεωρητικοί ασχολούνται με την μεταγενέστερη παιδική ηλικία και την εφηβεία και την προετοιμασία που σχετίζεται με τον αυνανισμό και την εφηβεία.

Οι σεξουαλικές πράξεις των φετιχιστικών ατόμων επικεντρώνονται χαρακτηριστικά σχεδόν αποκλειστικά στο αντικείμενο φετίχ ή στο ήμισυ της σωματικής διάπλασης. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα άτομο με φετιχιστική δυσλειτουργία μπορεί να διεγερθεί αποκλειστικά σεξουαλικά και να φτάσει σε οργασμό όταν το αντικείμενο του φετίχ χρησιμοποιείται, συνήθως κυρίως σε μια αίσθηση έντονης ντροπής ή δυστυχίας σχετικά με την ανικανότητά του να εξειδικεύσει τη διέγερση μέσω «τυπικών» ερεθισμάτων. Σε διαφορετικές περιπτώσεις, μια σεξουαλική απόκριση μπορεί να συμβεί χωρίς το φετίχ, ωστόσο σε μειωμένο στάδιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ντροπή ή να οδηγήσει σε άγχος σε μια σχέση.

Τα διαγνωστικά πρότυπα για τη φετιχιστική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν:

  • Για ένα μεσοδιάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, το συγκεκριμένο άτομο έχει επαναλαμβανόμενες, έντονες, σεξουαλικά διεγερτικές φαντασιώσεις, ορμές ή συμπεριφορές που αφορούν μη ζωντανά αντικείμενα (ισοδύναμο με γυναικεία εσώρουχα και αθλητικά παπούτσια) ή μια εξαιρετικά ιδιαίτερη ενασχόληση με τη μη γεννητική σωματική διάπλαση. (μικρό).
  • Οι φαντασιώσεις, οι σεξουαλικές ορμές ή οι συμπεριφορές πυροδοτούν ζωτική δυστυχία ή βλάπτουν την κοινωνική, επαγγελματική ή ιδιωτική λειτουργία.
  • Τα αντικείμενα φετίχ δεν πρέπει να είναι ρούχα που χρησιμοποιούνται σε χιαστί και δεν πρέπει να είναι σχεδιασμένα για απτική διέγερση των γεννητικών οργάνων, ισοδύναμη με δονητή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ