Κορονοϊός: Δικογραφία για τους «Αυτόχθονες Ιθαγενείς» – Στο μικροσκόπιο αποδείξεις πληρωμών

Η ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποίησε πέντε μέλη της συγκεκριμένης ομάδας που προέτρεπε τον κόσμο να μη συμμορφώνεται στα μέτρα κατά του κορονοϊού

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. μπήκαν ξανά οι «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», οι οποίοι προτρέπουν τον κόσμο να μη συμμορφώνεται στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsbomb.gr, η συγκεκριμένη ομάδα, που είχε μπει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν στο μικροσκόπιο των Αρχών, συνέχισε τις προτροπές σε ανυπακοή, με την Αστυνομία να σχηματίζει δικογραφία σε βάρος του διαχειριστή της ιστοσελίδας αλλά και ατόμου που φέρεται να διαχειριζόταν τραπεζικό λογαριασμό για να βάζει ο κόσμος χρήματα για… νομικές συμβουλές.

Συνολικά η ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποίησε πέντε μέλη της συγκεκριμένης ομάδας. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης προσθέτουν ότι βρέθηκαν και κάποιες αποδείξεις με μικρά χρηματικά ποσά.

Επίσης, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταυτοποίησε διαχειριστές προφίλ στο Facebook, οι οποίοι προέτρεπαν τα παιδιά να μη φοράνε μάσκα στο σχολείο με φράσεις όπως «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο», «Δε στερώ το οξυγόνο του παιδιού μου», «σχολεία χωρίς μάσκες».

Συνολικά 20 άτομα κατηγορούνται για διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον κορονοιό.

Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες για διέγερση σε ανυπακοή και διασπορά ψευδών ειδήσεων, μέσω διαδικτύου.

Στην πρώτη υπόθεση υπήρξαν καταγγελίες σχετικά με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προέτρεπαν τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και ιδιαίτερα κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στοιχείων μέσω εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, για την εξακρίβωση των στοιχείων κατόχων των επίμαχων ηλεκτρονικών ιχνών.

Από την αξιοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν, καθώς και την περαιτέρω αστυνομική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές των επίμαχων προφίλ και ομάδων κοινωνικής δικτύωσης, που είχαν αναρτήσει σχετικές δημοσιεύσεις.

Αναφορικά με τη δεύτερη υπόθεση, η διερεύνησή της πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελίες πολιτών για ιστοσελίδα, μέσω της οποίας διαδίδονταν ψευδείς ειδήσεις, που προέτρεπαν στη μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού.

Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από αλληλογραφία με τους εμπλεκομένους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τα τραπεζικά ιδρύματα, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του διαχειριστή της ιστοσελίδας και ακόμη 4 ατόμων.

Ακολούθως, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε κατ’ οίκον έρευνα κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και αποδείξεις συναλλαγών, ενώ παράλληλα εξακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here