Βοήθεια υγεία: Η αλληλεγγύη και η παροχή φροντίδας σε άλλους επιδρά θετικά στην υγεία μας


Το να προσφέρετε εθελοντικά τον χρόνο, τα χρήματά σας ή την ενέργειά σας για να βοηθήσετε άλλους δεν κάνει απλώς τον κόσμο καλύτερο, αλλά και εσάς. Μελέτες δείχνουν ότι η ίδια η πράξη του να δίνεις πίσω στην κοινότητα ενισχύει την ευτυχία, την υγεία και την αίσθηση ευεξίας. Μεταξύ άλλων, το να βοηθάτε τους άλλους σας κάνει να νιώθετε καλά, δημιουργεί την αίσθηση του ανήκειν, δίνει την αίσθηση του σκοπού, σας βοηθά να κρατάτε τα πράγματα σε προοπτική, είναι μεταδοτικό, Το να βοηθάς άλλους μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, θα σας δώσει μια αίσθηση ανανέωσης, θα δημιουργήσετε πιο δυνατές φιλίες, θα τονώσετε την αυτοεκτίμησή σας, θα γίνετε πιο αισιόδοξοι.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η παροχή βοήθειας επιδρά θετικά στην υγεία σας. Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς μεταξύ 34 και 84 ετών σχετικά με την κοινωνική τους συμμετοχή και με το πόσο πίστευαν ότι μπορούσαν να βασιστούν στην οικογένεια, τους φίλους ή τη σύζυγό τους εάν χρειάζονταν βοήθεια. Οι θετικές κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερη φλεγμονή μόνο μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήταν διαθέσιμοι να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους. “Μπορεί όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη στους φίλους και την οικογένεια, αυτές οι σχέσεις είναι ιδιαίτερα ανταποδοτικές και ανακουφίζουν από το άγχος, γεγονός που μειώνει τη φλεγμονή”. Αυτό δήλωσε ο Baldwin Way, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας, σε δελτίο τύπου από το Ohio State University.

Με άλλα λόγια, το να έχεις άτομα που σε στηρίζουν μπορεί να μην βοηθήσει την υγεία σου εκτός κι αν είσαι εκεί όταν σε χρειάζονται, σύμφωνα με τα ευρήματα. “Οι θετικές σχέσεις μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερη φλεγμονή μόνο για εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη σε αυτές τις σχέσεις”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Tao Jiang, διδακτορικός φοιτητής ψυχολογίας στο OSU. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η σύνδεση μεταξύ της προσφοράς κοινωνικής υποστήριξης και της υγείας είναι ισχυρότερη στις γυναίκες, είπε. “Αυτό αντανακλά την ιδέα ότι οι κοινωνικές σχέσεις θεωρούνται συχνά πιο σημαντικές για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες”, είπε ο Jiang. “Αλλά το μέγεθος του δείγματός μας δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να το δείξει αυτό οριστικά. Πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω αυτό το ζήτημα.”

Ενώ η μελέτη εξέτασε μόνο αυτό που οι άνθρωποι είπαν ότι ήταν διατεθειμένοι να κάνουν και όχι τις πραγματικές ενέργειές τους, δίνει μια “πιο λεπτή κατανόηση” της σχέσης μεταξύ υγείας και σχέσεων, είπε ο Jiang. “Αυτή η εργασία υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης της έννοιας της παροχής υποστήριξης σε μελλοντική έρευνα σε αυτόν τον τομέα”, είπε. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο στο περιοδικό Brain, Behavior and Immunity.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ