Το ΣτΕ βάζει τέλος στον «πόλεμο» των πνευματικών δικαιωμάτων


Τέλος στον «πόλεμο» πνευματικών δικαιωμάτων μεταξύ των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης «Η Αυτοδιαχείριση» και η «ΕΔΕΜ» βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις υπ΄αριθμ. 2015 και 2016/2021 αποφάσεις της απέρριψε τις αιτήσεις του ΟΣΔ «Η Αυτοδιαχείριση» που ζητούσε την ακύρωση της άδειας λειτουργίας της ΕΔΕΜ, που είναι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) και Προστασίας Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας επί μουσικών έργων.

Ειδικότερα, ο ΟΣΔ «Η Αυτοδιαχείριση» ζητούσε από το ΣτΕ την ακύρωση:

α) της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού με την οποία χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας στον ΟΣΔ ΕΔΕΜ όσον αφορά στη διαχείριση και προστασία του περιουσιακού δικαιώματος των δημιουργών μουσικών έργων (μουσικοσυνθετών και στιχουργών) και δικαιούχων μουσικών έργων και

β) της απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (Ε.Υ.Ε.Δ.) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.), με την οποία αποφασίσθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών σύνταξης καταστατικού για τη σύσταση του εν λόγω οργανισμού στον οποίο τα μέλη της Γ.Σ. θα αναθέσουν τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ομόφωνα έκριναν ότι απαραδέκτως προσβάλλεται τόσο η απόφαση των μελών της Γ.Σ. της Ε.Υ.Ε.Δ., ως προερχόμενη από υπηρεσία του κατ’ άρθρον 69 νόμου 2121/1993 ν.π.ι.δ. (Ο.Π.Ι.), που δεν συνιστά διοικητικό όργανο, όσο και η κατ’ επίκληση του άρθρου 51Α παράγραφος 8 του νόμου 4481/2017 (για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων, κ.λπ.), εκδοθείσα κ.υ.α., με την οποία αποφασίσθηκε η μεταφορά της δραστηριότητας της Ε.Υ.Ε.Δ. του Ο.Π.Ι.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν συνιστά πράξη διοικητικού οργάνου η εκδοθείσα απόφαση των μελών της Γενικής Συνέλευσης της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας με την οποία επελέγη ο Ο.Σ.Δ. ΕΔΕΜ ανέλαβε τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους, κατά τα προβλεπόμενα στο εν λόγω άρθρο του νόμου 4481/2017. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να προσβληθεί από τον ΟΣΔ «Η Αυτοδιαχείριση», κατέληξε το ΣτΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ