Οι S-400 απομακρύνουν τα F-35 από την Τουρκία


Απόρρητη έκθεση του Αμερικανικού Πενταγώνου κάνει λόγο για αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στο να χάσει το αμυντικό πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση επιμείνει στην προμήθεια της από τη Ρωσία του αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-400, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ειδικότερα, στη δισέλιδη περίληψη της εμπιστευτικής αυτής έκθεσης που δημοσιεύει ο Bloomberg αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «αν και η Τουρκία ήταν σημαντικός εταίρος αυτού του προγράμματος, επενδύοντας περισσότερα από 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό το αεροσκάφος από τότε που ξεκίνησε η φάση ανάπτυξής του το 2002, η αμερικανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Τουρκίας ως μίας εκ των οκτώ χωρών, εάν αγοράσει τους S-400».

Μάλιστα σύμφωνα με το πρακτορείο «η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα και δημοσίως ότι έχει συνάψει συμφωνία για την προμήθεια των S-400 με αρχική ημερομηνία παράδοσης τον Ιούλιο του 2019».

Εκτός από την Τουρκία που αγοράζει τα F-35 τα οποία κατασκευάζονται από την Lockheed Martin Corp., 10 τουρκικές εταιρείες έχουν προγραμματιστεί να παράγουν εξαρτήματα αξίας περίπου 12 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων η κεντρική άτρακτος και ορισμένα εργαλεία προσγείωσης.

Η έκθεση χαρακτηρίζει την Τουρκία ως «κρίσιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ» ενώ σημειώνεται ότι τα πρώτα F-35 που αγόρασε θα παραληφθούν σε περίπου δύο χρόνια. Επίσης έχει εγκριθεί η αγορά 30 από τα 100 μαχητικά αεροσκάφη.

Το ρωσικό σύστημα S-400 έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων σε μεγαλύτερες κλίμακες από τα υπάρχοντα συστήματα.

Μάλιστα Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ευαίσθητη τεχνολογία των F-35 θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο και να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας εάν η Τουρκία αποκτήσει και τα δύο συστήματα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του θέλησε να αγοράσει πυραύλους Patriot που κατασκευάζονται από την Αμερική, αλλά ποτέ δεν ήταν σε θέση να πάρει τη δέσμευση της Ουάσιγκτον. Είπε ότι δεν υπάρχει επιστροφή στη συμφωνία για τους S-400, αλλά άφησε την πόρτα ανοιχτή για να αγοράσει υλικό των Η.Π.Α. στο μέλλον.

«Η τρέχουσα συμφωνία είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία, δεν μπορώ να την ακυρώσω. Αλλά χρειάζομαι περισσότερα. Προτιμώ να αγοράσω από τους συμμάχους μου», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το Bloomberg «η περίληψη που εστάλη στο Κογκρέσο αναγνώρισε τη θέση της Τουρκίας, λέγοντας ότι η χώρα έχει «απογοητευτεί από την παρατεταμένη δεκαετή έρευνας για να αγοράσει ένα αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας».

Τέλος, η έκθεση του Πενταγώνου αναγνωρίζει τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ σημειώνοντας ότι έχει αξιόπιστο σχέδιο να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ έως το 2024, μια απαίτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τους εταίρους του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα και η απόκτηση των S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει επίσης σε αμερικανικές κυρώσεις και να έχει επιπτώσεις και στην απόκτηση ελικοπτέρων Σινούκ της Boeing και μαχητικών F-16 της Lockheed αλλά και ελικοπτέρων Black Hawk UH-60.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ