ΠΟΥ: Όμικρον ονομάστηκε η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού – Χαρακτηρίστηκε “παραλλαγή ανησυχίας”

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 25/11 για να αξιολογήσει το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού B.1.1.529 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική, αποφάσισε να το χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας» και του έδωσε την ονομασία “Όμικρον”, από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες “παραλλαγές ανησυχίας”, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε πως είναι “πρόωρο” επί του παρόντος να προβλεφθεί μια προσαρμογή των εμβολίων στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που αναδύεται.

Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής, με τον κορυφαίο επιδημιολόγο της Νότιας Αφρικής, Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, να επισημαίνει ότι η μετάλλαξη B.1.1.529 εξαπλώθηκε σε 53 χώρες μέσα σε τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που εντοπίστηκε.

Σημειώνεται ότι η παραλλαγή της Μποτσουάνα έχει φτάσει και στην Ευρώπη, καθώς καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο. Μέχρι την πρώτη καταγραφή κρούσματος της παραλλαγής B.1.1.529 στην Ευρώπη (Βέλγιο), η μετάλλαξη είχε επιβεβαιωθεί μόνο σε Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Χονγκ Κονγκ και Ισραήλ.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα η σλοβενική Προεδρία της ΕΕ με ανάρτηση στο Twitter, επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική και συγκεκριμένα από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Δείτε την ανάρτηση:

Στη χώρα μας η Κυβέρνηση προχώρησε σε λήψη μέτρων για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται από τις χώρες νότιας Αφρικής μετά την συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής. Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο 27 Νοεμβρίου είναι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here