Μποτσουάνα: Ποια η μικρή χώρα «γενέτειρα» της μετάλλαξης «Όμικρον» που προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό


Μποτσουάνα: Η μικρή χώρα της νότιας Αφρικής, των μόλις 2,5 εκατ. ανθρώπων. κατάφερε να προκαλέσει λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον», παγκόσμιο υγειονομικό συναγερμό

Πολλοί ίσως να μην ήξεραν μέχρι πρότινος την μικρή χώρα που «κατοικοεδρεύει» νότιας της Αφρικής, όμως εδώ και μερικά 24ωρα κατάφερε να γίνει γνωστή λόγω της προέλευσης της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» που απειλεί και τρομοκρατεί την διεθνή σκηνή.

Το αφρικανικό κράτος των μόλις 2,5 εκατ. ανθρώπων είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες του κόσμου και συνορεύει με την Νότια Αφρική. Η ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» έγκειται στο γεγονός ότι η Μποτσουάνα θεωρείται ένας τουριστικός προορισμός καθώς σε όλη της την επικράτεια της, κυριαρχεί το φυσικό στοιχείο, κάτι που την έχει μετατρέψει τα τελευταία χρόνια σε τουριστικό πόλο έλξης, με χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου να την επισκέπτονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Η συγκεκριμένη χώρα, σε σχέση με πολλά αφρικανικά κράτη που χαρακτηρίζονται ως «ανοχύρωτα» μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού -λόγω της έλλειψης εμβολίων και υποδομών- φαίνεται να τα πηγαίνει αρκετά καλά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η χώρα με πληθυσμό 2,352 εκατ. (καταγεγραμμένο το 2020), έχει επιτύχει 469.000 ε εμβολιασμούς και με τις δυο δόσεις, ενώ με μια δόση έχουν εμβολιαστεί 1,35 εκατ. πολίτες με το ποσοστό να ξεπερνά το 50%.

Η χώρα έχει καταμετρήσει μέχρι στιγμής συνολικά 2.416 θανάτους από την αρχή της πανδημίας και 195.000 κρούσματα, με τις τελευταίες ημέρες τα νέα κρούσματα να μην ξεπερνούν τα 250, ενώ στο «πικ» της πανδημίας τον Αύγουστο οι νέες μολύνσεις έφτασαν ακόμα και τις 8.000, νούμερο εντυπωσιακό τόσο λόγω του μικρού πληθυσμού, όσο και του γεγονότος ότι η χώρα είναι πολύ αραιοκατοικημένη.

Τα διαγνωστικά τεστ που πραγματοποιούνται στη χώρα είναι λίγα στον αριθμό και δεν ξεπερνούν σε καθημερινή βάση τα 2.500.

Μερικά στοιχεία για την Μποτσουάνα

Η Μποτσουάνα, επίσημα Δημοκρατία της Μποτσουάνας, είναι περίκλειστη χώρα στη νότια Αφρική και το πολίτευμά της είναι Προεδρική Δημοκρατία. Οι πολίτες της Μποτσουάνα λέγονται Μπατσάνα , ανεξαρτήτως εθνικότητας. Περίπου το 10% του πληθυσμού κατοικεί στην πρωτεύουσα Γκαμπορόνε. Παλαιότερα βρετανικό προτεκτοράτο Μπετσουαναλάνδη, η Μποτσουάνα πήρε το όνομά της όταν έγινε ανεξάρτητη εντός της Κοινοπολιτείας στις 30 Σεπτεμβρίου 1966. Η οικονομία της χώρας είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομία της Νότιας Αφρικής και σε αυτήν κυριαρχούν τα ορυκτά (κυρίως διαμάντια), ο τουρισμός και η κτηνοτροφία.

Η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό επίπεδη και μέχρι το 70% καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι. Συνορεύει με τη Νότια Αφρική στα νότια και νοτιοανατολικά, τη Ναμίμπια στα δυτικά, τη Ζάμπια στα βόρεια και τη Ζιμπάμπουε στα βορειοανατολικά. Τα σύνορα με τη Ζάμπια, μήκους μερικών εκατοντάδων μέτρων, δεν έχουν καθοριστεί καλά.

Μεγάλο μέρος της χώρας καλύπτεται από άγρια φύση και αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης. Το 1986 υπήρχαν έξι μεγάλα εθνικά πάρκα και 40 ελεγχόμενες οργανωμένες περιοχές για φωτογραφήσεις και έξι περιοχές για σαφάρι και κυνήγι.

Κάποτε η Μποτσουάνα ήταν μία από τις πιο φτωχές χώρες στο κόσμο, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 70 δολαρίων το χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά μεταμορφώθηκε σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 16.400 δολαρίων το χρόνο το 2013.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πως η εν λόγω παραλλαγή παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο για επαναμόλυνση σε σχέση με άλλες παραλλαγές ανησυχίας.

Τόνισε δε, ότι τα κρούσματα της Όμικρον φαίνονται να αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της νότιας Αφρικής, ενώ επισήμανε ότι η παραλλαγή είναι πιθανό να έχει ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά της να αναπτύσσεται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ