ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ: Θα σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια στη Νότια Αφρική λόγω της νέας παραλλαγής COVID-19

ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ: Τα έθνη ανέλαβαν γρήγορες ενέργειες την Παρασκευή για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια Αφρική ως αντίδραση στα νέα για μια νέα, μεταδοτική παραλλαγή της COVID-19. Παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε κατά της εσπευσμένης επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών που συνδέονται με την παραλλαγή B.1.1.529, προειδοποιώντας τους αξιωματούχους να αποφύγουν «απαντήσεις σπασμωδικού», η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 εθνών είπε ότι θα προτείνει τη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από τη νότια Αφρική.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι πτήσεις «θα πρέπει να ανασταλούν έως ότου κατανοήσουμε ξεκάθαρα τον κίνδυνο που ενέχει αυτή η νέα παραλλαγή και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτήν την περιοχή θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες καραντίνας». Επέμεινε στην εξαιρετική προσοχή, προειδοποιώντας ότι «οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση και εξάπλωση ακόμη περισσότερων ανησυχητικών παραλλαγών του ιού που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες.

Η ΕΕ προσχώρησε στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία επίσης επιβάλλουν ταξιδιωτική απαγόρευση.

Θα επιβάλουν και οι ΗΠΑ απαγόρευση; Ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, είπε στο CNN ότι είναι μια πιθανότητα, αλλά ότι οι επιστήμονες πρέπει πρώτα να προσδιορίσουν εάν η παραλλαγή μπορεί να αποφύγει τα αντισώματα που δημιουργούνται από εμβόλια και ιογενείς λοιμώξεις.

«Λοιπόν, εννοώ, προφανώς, μόλις μάθουμε περισσότερες πληροφορίες, θα πάρουμε μια απόφαση όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον COVID-19, στη συμπρωταγωνίστρια του «New Day», Brianna Keilar. “Πάντα βάζετε αυτά τα πράγματα στο τραπέζι, αλλά δεν θέλετε να πείτε ότι θα το κάνετε μέχρι να έχετε κάποιον επιστημονικό λόγο να το κάνετε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βιαζόμαστε τώρα να πάρουμε αυτά τα επιστημονικά δεδομένα για να δοκιμάσουμε και πάρτε μια τεκμηριωμένη απόφαση για κάτι τέτοιο».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής στη χώρα σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από το Μαλάουι. Ο ταξιδιώτης και δύο άλλα ύποπτα κρούσματα έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Είπε ότι και οι τρεις είναι εμβολιασμένοι, αλλά ότι αυτή τη στιγμή εξετάζει την ακριβή κατάσταση εμβολιασμού τους. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα πρόθυρα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, σύμφωνα με το Reuters.

Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανακοίνωσε την περίπτωση της παραλλαγής, η οποία αφορούσε άτομο που προερχόταν από το εξωτερικό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και πέντε άλλες χώρες της Νότιας Αφρικής, σε ισχύ από το μεσημέρι της Παρασκευής. Οποιοσδήποτε είχε φτάσει πρόσφατα από αυτές τις χώρες θα κληθεί να κάνει τεστ κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής χαρακτήρισε την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσει προσωρινά τους Νοτιοαφρικανούς να εισέλθουν «φαίνεται ότι έχει βιαστεί», αναφέροντας το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν έχει ακόμη προτείνει τα επόμενα βήματα.

Η Γερμανία, μια χώρα της ΕΕ που έχει δει νέα ρεκόρ καθημερινών αριθμών κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ότι η απαγόρευση πτήσεών της θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ το βράδυ της Παρασκευής.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να φέρουμε μια νέα παραλλαγή που θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε επίσης μέτρα για την απαγόρευση εισόδου στην Ιταλία οποιουδήποτε έχει βρεθεί σε επτά χώρες της Νότιας Αφρικής.

Η Ολλανδία και η Τσεχική Δημοκρατία σχεδίασαν παρόμοια μέτρα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή, οι Ιάπωνες υπήκοοι που ταξιδεύουν από την Εσουατίνι, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και το Λεσότο θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα σε κρατικά καταλύματα για 10 ημέρες και να κάνουν τεστ COVID την 3η Ημέρα, την 6η Ημέρα και τη 10η Ημέρα. Η Ιαπωνία δεν έχει ακόμη ανοιχτεί σε ξένους υπηκόους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here