Πανδημία ΠΟΥ: Συνεδριάζει για να συζητήσει τη νέα, «βαριά μεταλλαγμένη» παραλλαγή κορωνοϊού


Πανδημία ΠΟΥ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει την Παρασκευή για να συζητήσει τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στη Νότια Αφρική που έχει κατηγορηθεί για μια νέα παραλλαγή του ιού. Ο Joe Phaahla, υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής, προσδιόρισε τη νέα παραλλαγή ως B.1.1.529 και είπε ότι φαίνεται εξαιρετικά μεταδοτική στους νέους.

Το BBC ανέφερε ότι η νέα παραλλαγή φαίνεται να είναι η πιο έντονη μετάλλαξη μέχρι στιγμής στο ξέσπασμα.

Ο Τζέιμς Γκάλαχερ, ο ανταποκριτής για την υγεία, έγραψε ότι ένας επιστήμονας περιέγραψε την παραλλαγή ως «φρικιαστική».

Είπε ότι η συνάντηση του ΠΟΥ πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα η παραλλαγή να λάβει ένα ελληνικό κωδικό όνομα, όπως η παραλλαγή δέλτα.

Ο Δρ Marc Siegel αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των εντολών εμβολίου

«Αυτή η παραλλαγή μας εξέπληξε», είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Tulio de Oliveira, διευθυντής του Κέντρου για την αντιμετώπιση της επιδημίας και την καινοτομία της Νότιας Αφρικής. «Έχει ένα μεγάλο άλμα στην εξέλιξη [και] πολλές άλλες μεταλλάξεις που περιμέναμε».

Το περιοδικό Nature ανέφερε ότι η παραλλαγή αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν η παραλλαγή μπορεί με κάποιο τρόπο να αποφύγει την ανοσολογική απόκριση.

Ένας ερευνητής στο Γιοχάνεσμπουργκ είπε: “Πετάμε με ταχύτητα στημόνι”. Ο Άρης Κατζουράκης, ειδικός στην εξέλιξη του ιού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε: «Το φλέγον ερώτημα είναι αν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου επειδή έχει τόσες πολλές αλλαγές».

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και πέντε άλλες χώρες της Νότιας Αφρικής, σε ισχύ το μεσημέρι (12:00 GMT) της Παρασκευής, και ότι όποιος έφτασε πρόσφατα από αυτές τις χώρες θα κληθεί να κάνει τεστ κορωνοϊού. Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Sajid Javid είπε ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι η νέα παραλλαγή “μπορεί να είναι πιο μεταδοτική” από το κυρίαρχο στέλεχος δέλτα και “τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά” εναντίον του. Ο Γκραντ Σαπς, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, χαρακτήρισε την κίνηση απαραίτητη, σύμφωνα με το Reuters.

Είπε ότι η πρωτεΐνη ακίδα ήταν «δραματικά διαφορετική» από τον ιό που τα εμβόλια σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από το Μαλάουι.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο πρωθυπουργός, είπε ότι η χώρα είναι κοντά στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την παραλλαγή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ