Χαμηλή αυτοεκτίμηση αυτοφροντίδα: Συμβουλές για να μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας ξανά από την αρχή


Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε νιώσει τη χαμηλή αυτοπεποίθηση να μας βασανίζει. Κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα χαμηλής αυτοπεποίθησης, όλη τους τη ζωή. Η κατάσταση αυτή ρίχνει την ψυχολογία μας, έχει κακό αντίκτυπο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και φυσικά, αναπόφευκτα, επηρεάζει την απόδοση στη δουλειά μας. Πολλές φορές, αν ψάξουμε τα αίτια για την κακή μας διάθεση, θα βρούμε από πίσω μία κακή ιδέα του εαυτού μας. Ένα εγώ φταίω, ή ένα δεν το έκανα καλά, ή ένα δεν τα κατάφερα. Είναι όμως πάντα αυτή η αλήθεια; Είναι δυνατόν, να φταίτε πάντα εσείς για όλα; Είναι όντως δυνατόν να είστε τόσο κακοί σε όλα όσο νομίζετε, ή απλά έχετε εκπαιδεύσει τον εαυτό σας να σκέφτεται πάντα στο ίδιο μοτίβο;

Τα αίτια της χαμηλής αυτοπεποίθησης ενός ανθρώπου, ποικίλλουν. Συνήθως, όμως, θα πρέπει να κοιτάξουμε πίσω, στην παιδική μας ηλικία και στην σχέση μας με τους γονείς ή τους φροντιστές μας, για να βρούμε τα αίτια. Όχι, δεν έχει νόημα να μπείτε στη διαδικασία να τσακωθείτε με τον οποιονδήποτε, αν πράγματι τα αίτια βρίσκονται στην παιδική σας ηλικία. Το να ξέρουμε όμως την πηγή του προβλήματός μας, είναι πάντα, η μισή μας λύση. Για την άλλη μισή, σας έχουμε μερικές συμβουλές, ώστε να μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας και να τον επανεκπαιδεύσετε, για να μάθετε να έχετε αυτοεκτίμηση και άρα αυτοπεποίθηση.

Tips για αυτοφροντίδα

  • Θετικές σκέψεις: Προσπάθησε να κάνεις περισσότερες καλές σκέψεις για τον εαυτό σου μέσα στη μέρα και επίσης, κάτι πολύ σημαντικό, προσπάθησε να αναγνωρίζεις τους στόχους που έχεις επιτύχει. Μπορεί να μην τα καταφέρνεις στην αρχή και ό,τι έχεις πετύχει, να σου φαίνεται πολύ λίγο, ή ασήμαντο, αλλά μην τα παρατάς. Μην ξεχνάς ότι πρέπει να επαναπρογραμματίσεις τον εγκέφαλο σου και αυτό δεν είναι εύκολο.
  • Προσπάθησε να δεις την αποτυχία σαν ένα βήμα: Δεν είναι ψέματα, ότι κάθε αποτυχία μας φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία. Οπότε προσπάθησε να μην το φέρεις βαρέως κάθε φορά αποτυγχάνεις σε κάτι, γιατί αυτό σε κάνει να εγκαταλείπεις τον στόχο σου. Αντίθετα, πρέπει να δεις το πραγματικό πρόσωπο της αποτυχίας, που είναι ένα σκαλάκι που σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σου. Απλά δες τί έκανες λάθος, και ξεκίνα πάλι από την αρχή, διορθώνοντας το λάθος σου.
  • Μάθε τον εαυτό σου: Η αυτογνωσία, είναι ένα τεράστιο κομμάτι για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση. Θα πρέπει να μάθεις εξίσου και τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα στοιχεία του χαρακτήρα σου. Γιατί μόνο εάν γνωρίσετε τον εαυτό σας σε βάθος και με ειλικρίνεια, μπορείτε να γίνετε καλύτεροι. Να είστε λοιπόν δίκαιοι και ειλικρινείς με τον εαυτό σας, για να μπορέσετε να προχωρήσετε μπροστά.

Υπάρχουν άπειροι τρόποι με τους οποίους μπορείς να αυτοβοηθηθείς, ώστε να αποκτήσεις καλύτερη αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, αυτοί οι τρεις θεωρούνται από τους βασικότερους. Είναι παρόλα αυτά, πολύ σημαντικό, αν δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι σας, να ζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Έτσι, η προσπάθεια σας, θα είναι πιο στοχευμένη και θα ξεμπερδέψετε γρηγορότερα με τις αρνητικές σκέψεις. Καλή σας επιτυχία!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ