Φιλικές σχέσεις: Με ποιον τρόπο η φιλία επηρεάζει την ψυχολογία μας;

Η φιλία είναι πάρα πολύ σημαντική για τον άνθρωπο. Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο. Οι φίλοι είναι οι άνθρωποι που επιλέγουμε μόνοι μας, που νιώθουμε, ότι ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μας. Ωστόσο, δεν επιλέγουμε πάντα τον σωστό. Οι ιδιότητες ενός φίλου είναι πάρα πολλές και για αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει ο καλός φίλος και κακός φίλος.

Ποια είναι όμως τα οφέλη μιας καλής φιλίας;

Ένας καλός φίλος, μπορεί να μας προκαλέσει ένα υπέροχο αίσθημα ζεστασιάς και οικογενειακής θαλπωρής. Μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πληρότητα. Εχει επίσης τη δυνατότητα, με μία του συμβουλή, χωρίς να είναι ψυχολόγος, να μας βγάλει από πολλά αδιέξοδα. Μία μάστιγα της σύγχρονης εποχής, είναι η μοναξιά των ανθρώπων. Πάρα πολλά άτομα αναγκαστικά ή και όχι, αποξενώνονται από τον έξω κόσμο, λόγω φορτωμένου προγράμματος ή πολλών υποχρεώσων που μπορεί να έχουν. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει πολλές αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και γενικώς μία θλιβερή κατάσταση για την ψυχολογία του ατόμου. Όμως ένας ισχυρός δεσμός, όπως φιλία, μπορεί να
βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τέτοιου είδους καταστάσεις, να νιώσουν ότι
έχουν έναν δικό τους άνθρωπο, δίπλα τους και να αισθανθούν καλύτερα.

Υπάρχουν όμως τελικά και κακές φιλίες;

Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν άνθρωποι που ασκούν ιδιαίτερη κτητικότητα, νιώθουν ότι έχουν το δικαίωμα να έχουν την αποκλειστικότητα ενός ανθρώπου και ότι είναι κτήμα τους. Σε τέτοιου είδους λοιπόν καταστάσεις, είναι πολύ πιθανό να πληγωθούν και τα δύο άτομα. Ο φίλος που δέχεται αυτή την κατάσταση, συχνά νιώθει πολύ πιεσμένος και εκνευρισμένος, καθώς είναι αδύνατον να εκφράσει αυτά που νιώθει. Αφού όμως κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να συναναστραφεί με άτομα τα οποία διαφέρουν εν τέλει τα κοινά τους, σταδιακά συνήθως, θα αρχίσει να απομακρύνεται.

Βέβαια όπως είναι λογικό, μέσα σε μία σχέση δημιουργούνται συναισθήματα ενδιαφέροντος, αγάπης και φροντίδας ακόμα και αν αυτή η σχέση δεν είναι σωστή. Οπότε σταδιακά και ο φίλος θύτης αλλά και ο φίλος θύμα, που είναι συνήθως άτομο με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και έχοντας βιώσει απόρριψη σε άλλες περιστάσεις της ζωής του, φέρεται κατά αυτόν τον τρόπο, θα αρχίσουν να αισθάνονται άβολα μέσα στη σχέση. Οπότε θα πάψω και να είναι μία καλή σχέση και θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, είτε να θεραπευτεί, είτε να λήξει.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας οι φίλοι, πάρα πολύ σημαντικό. Τόσο ώστε είτε θα μας καταβαραθρώσει με μία άσχημη συμπεριφορά, είτε θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι. Θέτοντας όμως, τα δικά μας όρια, μπορούμε να χτίσουμε υγιείς σχέσεις με τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και χαρούμενοι για το επίτευγμα της φιλίας μας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here