Βρετανία κορωνοϊός Μποτσουάνα: 2 κρούσματα της μετάλλαξης Omicron εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο


Δύο κρούσματα της μετάλλαξης του ιού Omicron από την Μποτσουάνα εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και βρίσκονται σε απομόνωση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Sajid Javid. Ο υπουργός είπε επίσης ότι θα γίνουν στοχευμένες δοκιμές στις περιοχές όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα, δηλαδή στο Chelmsford και στο Nottingham. Τα πρώτα κρούσματα της νέας παραλλαγής B.1.1.529 Covid-19 εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Η παραλλαγή, που περιγράφεται από τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ως “η πιο ανησυχητική που έχουμε δει”, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Την Πέμπτη, η Αγγλία και η Ουαλία ανακοίνωσαν απαγόρευση πτήσεων από έξι χώρες στη νότια Αφρική, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διείσδυση του ιού στα σύνορά τους. Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη ήταν στο Βέλγιο. Ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου στις 5 μ.μ. με τον επικεφαλής ιατρό καθηγητή Κρις Γουίτι και τον επικεφαλής επιστημονικό υπεύθυνο σερ Πάτρικ Βάλανς για να καθορίσουν περαιτέρω μέτρα. Κάνοντας την ανακοίνωση, ο κ. Τζαβίντ πρόσθεσε: “Αυτή είναι μια πραγματική υπενθύμιση ότι αυτή η πανδημία απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. η πρώτη δόση, η δεύτερη δόση ή η ενισχυτική σας”.

Η Omicron κηρύχθηκε την Παρασκευή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως παραλλαγή ανησυχίας, τοποθετώντας την στην ίδια κατηγορία με την παραλλαγή Delta, η οποία έχει προκαλέσει κύματα μόλυνσης σε όλο τον κόσμο και αναγκάζει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να εισέλθουν ξανά σε lockdown. Η νέα παραλλαγή θεωρείται δυνητικά πιο επικίνδυνη επειδή έχει περίπου διπλάσιες μεταλλάξεις από το Delta, αλλά οι ειδικοί λένε πόσο ανησυχητικό είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η Omicron B.1.1.529, έχει επίσης εντοπιστεί στο Βέλγιο, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ, και πιθανώς στη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Έχει ζητηθεί να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Β:

  • υποχρεωτικές μάσκες προσώπου
  • εργασία από το σπίτι όπου είναι δυνατόν

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αναστείλει τις πτήσεις από και προς χώρες της Νότιας Αφρικής ως αποτέλεσμα του εντοπισμού της παραλλαγής. Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Ο κ. Τζαβίντ είπε: “Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει ως χώρα. Έχουμε προχωρήσει πολύ, ειδικά από το καλοκαίρι, και τα κρατάμε όλα αυτά Αν χρειαστεί να λάβουμε περαιτέρω μέτρα, θα το κάνουμε. Ό,τι γνωρίζουμε για αυτήν την παραλλαγή, οι διεθνείς εταίροι μας γνωρίζουν. Ήμασταν πολύ ανοιχτοί, και αυτό είναι το δικαίωμα φυσικά, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να γνωρίζουν γιατί ανησυχούμε.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ