Μπόρις Τζόνσον μετάλλαξη Όμικρον: Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε μέτρα μετά την επιβεβαίωση 2 κρουσμάτων της παραλλαγής Omicron


Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση 2 κρουσμάτων με την μετάλλαξη Όμικρον, ανακοίνωσε την επαναφορά των μασκών σε εσωτερικούς χώρους και ορισμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εν μέσω της παραλλαγής Omicron που ήρθε από την Μποτσουάνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κ. Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει στοχευμένα και αναλογικά μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική και ανθεκτική στον εμβολιασμό. Η νέα μετάλλαξη B.1.1.529, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα, έχει προκαλέσει συναγερμό στους επιστήμονες λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεών της.

Ανώτεροι επιστήμονες είπαν ότι είναι το χειρότερο στέλεχος που έχουν δει μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Τζόνσον είπε: “Πρέπει να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτής της παραλλαγής στη χώρα μας και να κερδίσουμε χρόνο για τους επιστήμονές μας να μάθουν με τι έχουμε να κάνουμε. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους ανθρώπους να ταξιδεύουν, αλλά θα απαιτήσουμε από οποιονδήποτε εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας μετά την άφιξή του και να απομονωθεί μέχρι να έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Θα απαιτήσουμε επίσης από όλες τις επαφές όσων θα είναι θετικοί με ύποπτο κρούσμα όμικρον να αυτοαπομονωθούν για δέκα ημέρες, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους”.

Ανακοίνωσε επίσης την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος εμβολιασμού με την τρίτη δόση, το οποίο αυτή τη στιγμή προσφέρεται μόνο σε άτομα άνω των 50 ετών. Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας Sajid Javid ζήτησε από τη Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) να εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης ενισχυτών σε όσο το δυνατόν ευρύτερη ομάδα – καθώς και τη μείωση του χάσματος μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης. Σε άλλο σημείο, ο καθηγητής Chris Whitty είπε ότι υπάρχει “εύλογη πιθανότητα” να υπάρξει “κάποιος βαθμός διαφυγής εμβολίου” με αυτήν την παραλλαγή. Ωστόσο, τόνισε ότι θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα για να βγάλουν συμπεράσματα οι επιστήμονες.

FILE PHOTO: Shoppers walk past a message on a hand sanitiser station amid the spread of the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in Regent Street, London, Britain, November 20, 2021. REUTERS/Toby Melville/File Photo

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ