Κορωνοϊός – Κόσμος: Παγκόσμιοι αγώνες για να προλάβουν τη νέα παραλλαγή Omicron


Κορωνοϊός – Κόσμος: Η Γερμανία χρησιμοποίησε στρατιωτικό αεροπλάνο για τη μεταφορά ασθενών εντατικής θεραπείας Covid-19 σε λιγότερο πληγείσες περιοχές

Οι φόβοι αυξήθηκαν το Σάββατο ότι ένα εξαιρετικά μολυσματικό νέο στέλεχος του κορωνοϊού έσπρωχνε τον δρόμο του στην Ευρώπη καθώς ο κόσμος κατέβασε τα παντζούρια για να περιορίσει τη νέα παραλλαγή Omicron.

Ύποπτα νέα κρούσματα εμφανίστηκαν στη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία, ενώ οι ολλανδικές αρχές έθεσαν σε καραντίνα 61 επιβάτες από τη Νότια Αφρική που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19.

Η Νότια Αφρική παραπονέθηκε ότι «τιμωρήθηκε» με απαγορεύσεις αεροπορικών ταξιδιών για τον πρώτο εντοπισμό του στελέχους, το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας».

Η Αυστραλία και η Ταϊλάνδη ενώθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τον Καναδά και μια σειρά από άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, περιορίζοντας τα ταξίδια από την περιοχή, φοβούμενοι μια σημαντική οπισθοδρόμηση στις παγκόσμιες προσπάθειες κατά της πανδημίας. Αριθμός νέων κρουσμάτων Covid-19 σε διάστημα 7 ημερών και η αλλαγή σε ποσοστό από την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 25 Νοεμβρίου 2021.

Οι επιστήμονες αγωνίζονται για να προσδιορίσουν την απειλή που θέτει το βαριά μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο είναι πιο μεταδοτικό από την κυρίαρχη παραλλαγή Delta, και αν μπορεί να αποφύγει τα υπάρχοντα εμβόλια. Ανήσυχοι ταξιδιώτες συνωστίζονταν στο διεθνές αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, απελπισμένοι να στριμώξουν τις τελευταίες πτήσεις προς χώρες που είχαν επιβάλει ξαφνικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Πολλοί είχαν περικόψει τις διακοπές και έσπευσαν πίσω από τα σαφάρι και τους αμπελώνες της Νότιας Αφρικής. «Είναι γελοίο, θα έχουμε πάντα νέες παραλλαγές», είπε ο Βρετανός τουρίστας Ντέιβιντ Γκουντ στο Γαλλικό Πρακτορείο με διαβατήρια στα χέρια. «Η Νότια Αφρική το βρήκε, αλλά μάλλον είναι ήδη σε όλον τον κόσμο».

«Ανησυχητική παραλλαγή»

Όμως ο ιός έχει ήδη ξεφύγει από το δίκτυο με κρούσματα στην Ευρώπη και στο Χονγκ Κονγκ και στο Ισραήλ. Η Γερμανία έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που εντόπισε ύποπτο κρούσμα του νέου στελέχους, μετά το Βέλγιο την Παρασκευή. «Η παραλλαγή Omicron έχει ήδη φτάσει στη Γερμανία με μεγάλη πιθανότητα», έγραψε στο Twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στο δυτικό κρατίδιο της Έσσης.

Η γειτονική Τσεχική Δημοκρατία διενεργούσε περαιτέρω δοκιμές σε μια γυναίκα που είχε ταξιδέψει από τη Ναμίμπια και ήταν ύποπτη ότι είχε τη νέα παραλλαγή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Εν τω μεταξύ, η Ολλανδία διαπίστωσε ότι περίπου ένας στους 10 – 61 στα 600 – άτομα που είχαν φτάσει στο αεροδρόμιο Schiphol την Παρασκευή από τη Νότια Αφρική ήταν θετικοί στην Covid-19.

Τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. Τα μολυσμένα άτομα, τα οποία πέταξαν με δύο πτήσεις της KLM που απογειώθηκαν πριν η ολλανδική κυβέρνηση ανακοινώσει την απαγόρευση των ταξιδιωτών από την περιοχή, κρατήθηκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο. «Τα θετικά αποτελέσματα των τεστ θα εξεταστούν το συντομότερο δυνατό για να διαπιστωθεί εάν αυτό αφορά τη νέα ανησυχητική παραλλαγή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ολλανδική Υγειονομική Αρχή.

Η Ολλανδία έγινε την Παρασκευή η τελευταία από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών που ενίσχυσαν τους περιορισμούς της για την Covid.

Ο ΠΟΥ είπε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να κατανοηθεί η παραλλαγή, η οποία αρχικά ήταν γνωστή ως B.1.1.529, και προειδοποίησε να μην επιβληθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ενώ τα επιστημονικά στοιχεία ήταν ακόμη ελάχιστα.

«Δρακόντεια» μέτρα

Η Νότια Αφρική αποκάλεσε τα ταξιδιωτικά όρια “Δρακόντεια” και το Σάββατο είπε ότι οι απαγορεύσεις πτήσεων ήταν “παρόμοια με την τιμωρία της Νότιας Αφρικής για την προηγμένη γονιδιωματική αλληλουχία της και την ικανότητα να ανιχνεύει νέες παραλλαγές πιο γρήγορα”. «Η άριστη επιστήμη πρέπει να επικροτείται και όχι να τιμωρείται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ολλανδία έχει εντείνει τους περιορισμούς κατά της Covid, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες.

Οι κύριες χώρες που στοχεύουν το κλείσιμο είναι η Νότια Αφρική, η Μποτσουάνα, η Εσβατίνι (Σουαζιλάνδη), το Λεσότο, η Ναμίμπια, η Ζάμπια, η Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και η Ζιμπάμπουε. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι πλουσιότερες χώρες θα πρέπει να δωρίσουν περισσότερα εμβόλια για την Covid-19 και να εγκαταλείψουν την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για να παράγουν περισσότερες δόσεις σε όλον τον κόσμο για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

«Τα νέα για αυτή τη νέα παραλλαγή θα πρέπει να γίνουν πιο ξεκάθαρα από ποτέ γιατί αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να κάνουμε παγκόσμιους εμβολιασμούς», είπε.

Αλλά με νωπές αναμνήσεις από τον τρόπο με τον οποίο τα παγκόσμια αεροπορικά ταξίδια βοήθησαν στην εξάπλωση της Covid μετά την πρώτη εμφάνισή του στην κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019, οι χώρες απέκλεισαν τη νέα παραλλαγή.

Η Αυστραλία έγινε η τελευταία που ενήργησε, απαγορεύοντας όλες τις πτήσεις από εννέα χώρες της Νότιας Αφρικής.

Εν τω μεταξύ, η Ταϊλάνδη περιόρισε τις πτήσεις από οκτώ χώρες, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Σαουδική Αραβία. Αξιωματούχοι της ΕΕ συμφώνησαν σε μια έκτακτη συνάντηση να παροτρύνουν και τα 27 έθνη του μπλοκ να περιορίσουν τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, με πολλά μέλη να το έχουν ήδη κάνει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διέκοψε την υπουργική του διάσκεψη, τη μεγαλύτερη συνάντησή του εδώ και τέσσερα χρόνια, την τελευταία στιγμή την Παρασκευή λόγω της νέας παραλλαγής.

Οι κατασκευαστές εμβολίων διατηρούν την ελπίδα ότι μπορούν να τροποποιήσουν τα τρέχοντα εμβόλια για να στοχεύσουν την παραλλαγή Omicron.

Η γερμανική BioNTech και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer δήλωσαν ότι αναμένουν δεδομένα «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» για να δείξουν εάν μπορεί να προσαρμοστεί το εμβόλιό τους. Η Moderna είπε ότι θα αναπτύξει έναν ενισχυτή ειδικά για τη νέα παραλλαγή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ