Ηνωμένο Βασίλειο: Βιώνει μια νέα κανονικότητα εν μέσω πανδημίας, ενώ οι γειτονικές χώρες βλέπουν έξαρση της COVID


Ηνωμένο Βασίλειο: Τα μπαρ είναι κλειστά στη Βιέννη και η χριστουγεννιάτικη αγορά είναι άδεια στο Μόναχο, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυστηροποιήσει ή ακόμα και κλειδώνουν για να καταπολεμήσουν την απότομη αύξηση των μολύνσεων από κορωνοϊό. Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο, τα ζευγάρια πίνουν ζεστό κρασί σε μια εποχική αγορά κοντά στον ποταμό Τάμεση, το κοινό με πλήρη χωρητικότητα γεμίζει τις θέσεις στο κοντινό Εθνικό Θέατρο και οι φίλοι στριμώχνονται σε παμπ σε όλη την πόλη.

Δεν είναι για πρώτη φορά στην πανδημία, που η Βρετανία δεν πάει καλά με πολλούς από τους γείτονές της. Αλλά αυτήν τη φορά, είναι χαρούμενο που είναι διαφορετικό.

Οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε ένα τρένο του υπόγειου σιδηροδρόμου του Λονδίνου στη γραμμή Jubilee στο Λονδίνο, 20 Οκτωβρίου 2021, όπου τα καλύμματα προσώπου πρέπει να φοριούνται πάνω από το στόμα και τη μύτη των ανθρώπων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστεί τρία lockdown σε εθνικό επίπεδο και έχει καταγράψει σχεδόν 145.000 θανάτους από τον κορωνοϊό, τον υψηλότερο αριθμό στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία. Τώρα, παρακολουθεί καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται με αυξανόμενα κρούσματα σε χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Αυστρία και η Τσεχική Δημοκρατία, φέρνοντας lockdown και περιορισμούς. Ωστόσο, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει προειδοποιήσει ότι μια «χιονοθύελλα από την ανατολή» θα μπορούσε να καταστρέψει τα Χριστούγεννα στη Βρετανία, πολλοί επιστήμονες λένε ότι ο άνεμος φυσάει τώρα από την αντίθετη πλευρά. “Δεν είμαστε πίσω από την Ευρώπη σε αυτό το κύμα. Είναι πίσω μας”, δήλωσε ο Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της East Anglia.

Το κύμα που πλήττει τώρα την ηπειρωτική Ευρώπη, λόγω του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους δέλτα του ιού, περικύκλωσε τη Βρετανία το καλοκαίρι, καθώς η κυβέρνηση αίρει όλους τους εναπομείναντες νομικούς περιορισμούς στην οικονομία και την καθημερινή ζωή. Επειδή η Βρετανία πήρε δέλτα το καλοκαίρι, όταν οι ιοί του αναπνευστικού μεταδίδονται λιγότερο εύκολα, “δεν ήταν τόσο εκρηκτικό όσο θα περιμέναμε να είναι τον χειμώνα και όπως βλέπουμε τώρα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες”, δήλωσε ο Mark Woolhouse. , καθηγητής μοντελοποίησης μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε. «Νομίζω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πήρε το κύμα δέλτα του σε μια τυχαία στιγμή, ενώ η Αυστρία, για παράδειγμα, είναι ακριβώς το αντίθετο», είπε. Η Αυστρία, όπου οι μέσοι ημερήσιοι θάνατοι έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει μπει σε lockdown και οι αρχές εκεί σχεδιάζουν να επιβάλουν τους εμβολιασμούς από την 1η Φεβρουαρίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή του κόσμου όπου τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται και η ήπειρος θα μπορούσε να δει άλλους 700.000 θανάτους μέχρι την άνοιξη, εκτός εάν ληφθούν σύντομα επείγοντα μέτρα. Αλλά η Βρετανία ξεχωρίζει κάπως. Πολλοί επιστήμονες προέβλεψαν ότι η χώρα θα δει μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων μετά τις 19 Ιουλίου – που ονομάστηκε “Ημέρα Ελευθερίας” από τα μέσα ενημέρωσης – όταν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί είχαν αρθεί. Δεν συνέβη. Τα ποσοστά μόλυνσης που ήταν τότε μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη έπεσαν πάνω-κάτω, αλλά ποτέ δεν εκτοξεύτηκαν ξανά όπως φοβούνταν, αν και παραμένουν πεισματικά υψηλά. Η Βρετανία καταγράφει περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα ημερησίως, ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά κατά την άνοδο του περασμένου χειμώνα.

Ωστόσο, ένα σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού -ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων- σημαίνει ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι πολύ χαμηλότεροι από ό,τι στα προηγούμενα κύματα.

Ωστόσο, 130 άνθρωποι την ημέρα πέθαναν την περασμένη εβδομάδα αφού βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19.

Τα νοσοκομεία της Βρετανίας δεν έχουν κατακλυστεί από κρούσματα COVID-19, αν και είναι εξαιρετικά απασχολημένα καθώς το σύστημα υγείας αγωνίζεται να ξεκαθαρίσει ένα τεράστιο ανεκτέλεστο συσσωρευμένο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Τζόνσον δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής να ενεργοποιήσει το «Σχέδιο Β» της, το οποίο θα επαναφέρει τις εντολές μάσκας και τις εντολές εργασίας από το σπίτι για να μειώσει την πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό θα μπορούσε ακόμη να αλλάξει. Η ικανότητα της πανδημίας για δυσάρεστες εκπλήξεις επισημάνθηκε την Παρασκευή όταν η Βρετανία απαγόρευσε τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και πολλές άλλες χώρες λόγω μιας νέας παραλλαγής που περιγράφεται από τους επιστήμονες ως ανησυχητική λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων και της ταχείας εξάπλωσής της.

Προς το παρόν, η ζωή στη Βρετανία μπορεί να αισθάνεται ασυνήθιστα φυσιολογική – ακόμη και εορταστική, καθώς πολλοί αγκαλιάζουν την περίοδο των διακοπών με ανανεωμένο ενθουσιασμό. Αλλά είναι ένα νέο, πιο περιορισμένο κανονικό.

Οι επισκέπτες από χώρες όπου εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί μένουν μερικές φορές έκπληκτοι από την εθελοντική, μεταβλητή προσέγγιση της Βρετανίας για τη χρήση μάσκας και την κοινωνική απόσταση.

Αλλά ο Ivo Vlaev, ένας επιστήμονας συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Warwick που έχει μελετήσει δεδομένα από όλη την Ευρώπη, λέει ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τηρήσει σε μεγάλο βαθμό προστατευτικά μέτρα – συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των επαφών τους με άλλους – ακόμη και όταν δεν ήταν πλέον υποχρεωτικά από το νόμο.

Τα δεδομένα κίνησης υποδηλώνουν ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να ταξιδεύουν και να ανακατεύονται λιγότερο από ό,τι πριν από την πανδημία. «Φαίνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο οι άνθρωποι είναι πιο συμμορφωμένοι γενικά σε όλες τις συμπεριφορές προστασίας της υγείας» από ό,τι σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ο Vaev.

Εν μέρει, λέει, ο λόγος είναι «ο φόβος – στην πραγματικότητα φοβόμαστε πολύ να βγούμε έξω και να κάνουμε τα συνηθισμένα πράγματα» μετά τη σκληρή εμπειρία πανδημίας της Βρετανίας.

Ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται στον εξαναγκασμό να εμβολιάσουν περισσότερους ανθρώπους, το Ηνωμένο Βασίλειο εμμένει στην πειθώ. Η Βρετανία δεν απαιτεί ευρέως απόδειξη εμβολιασμού για να παρακολουθήσει εκδηλώσεις ή χώρους εργασίας και η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την επιβολή εμβολίων για όλους, αν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης έχουν λάβει εντολή να κάνουν εμβόλια.

Η Βρετανία δεν έχει δει τόση αντοχή στο εμβόλιο όσο πολλές άλλες χώρες και περίπου το 88% των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Ωστόσο, μόνο το 68% περίπου του συνολικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ποσοστό χαμηλότερο από ό,τι σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εν μέρει επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πιο αργό από πολλούς από τους γείτονές του στο να προσφέρει εμβόλια σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών και δεν έχει ακόμη εγκρίνει τα εμβόλια για μικρότερα παιδιά.

Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε όσους είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρές ασθένειες, προσφέροντας μια τρίτη δόση σε όλους 40 και άνω έξι μήνες μετά τη δεύτερη. «Πάρτε το αναμνηστικό σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε», είπε αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός. «Επειδή με τον εμβολιασμό της χώρας μας μπορέσαμε να επαναφέρουμε το προσωπικό σας στον τόπο εργασίας του, να ανοίξουμε τα θέατρά μας, τα εστιατόριά μας και να επιστρέψουμε για περισσότερο τώρα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σε κάτι σαν κανονική ζωή».

Ορισμένοι ειδικοί στη δημόσια υγεία και πολιτικοί της αντιπολίτευσης λένε ότι η κυβέρνηση βασίζεται πάρα πολύ στον εμβολιασμό για να κρατήσει μακριά τον ιό.

Ζητούν επιστροφή υποχρεωτικών μασκών, κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλα μέτρα. Ωστόσο, ορισμένοι επιδημιολόγοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι έχουν γίνει αρκετά για να κρατηθεί το καπάκι του ιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ίσως κατά ειρωνικό τρόπο, ο Χάντερ λέει ότι ο μεγάλος απολογισμός του κορωνοϊού της Βρετανίας την τοποθετεί σε ισχυρότερη θέση από εκείνες τις χώρες όπου ο ιός αυξάνεται τώρα. «Έχουν πληθυσμούς που δεν είναι τόσο καλά ανοσοποιημένοι, είτε από εμβόλιο είτε από μόλυνση, όπως εμείς», είπε. “Έχουμε ακόμη πολύ περισσότερη ανοσία από τη φυσική μόλυνση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και κυκλοφορούμε το αναμνηστικό. Γι’ αυτό θα έχουμε λιγότερο ενοχλητικό χειμώνα από τις περισσότερες”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ