Μετάλλαξη Όμικρον: Ο πλανήτης οχυρώνεται – Κλειστά σύνορα, μέτρα και στο βάθος τα Χριστούγεννα


Μετάλλαξη «Όμικρον»: Κι ενώ είχαμε αρχίσει να βλέπαμε – λόγω των εμβολίων – φως στην άκρη του τούνελ, η νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα βάζει και πάλι τον πλανήτη στη διαδικασία «σφραγίσματος» και περιορισμών. Και όλα αυτά λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων

Οι επιστήμονες γνώριζαν από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του κορονοϊού ότι ο ιός θα εμφανίζει μεταλλάξεις, αν αυτές θα εξελίσσονταν σε πιο απειλητικές για τη ζωή θα έμενε να φανεί. Από το Νοέμβριο του 2019 έως σήμερα ήρθαμε αντιμέτωποι με την «Βήτα», «Γάμα», «Δέλτα», «Δέλτα Plus», και καταφέραμε με τα εμβόλια και τα μέσα προστασίας, να ζούμε με αυτές. Όμως, όταν ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε την Πέμπτη την ανακάλυψη της παραλλαγής B.1.1.529, της «Όμικρον» δηλαδή, η οποία δείχνει ότι εξαπλώνεται γρήγορα, ήταν η πιο ισχυρή υπενθύμιση ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει τόσο γρήγορα.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αυτό που τρέμει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αν τελικά η μετάλλαξη «Όμικρον» αντέχει στο εμβόλιο κάτι που οδηγούσε σε «πανδημία κορονοϊού Volume 2».

Ο πλανήτης «οχυρώνεται» απέναντι στη μετάλλαξη «Όμικρόν»

Η ανακοίνωση της Πέμπτης βρήκε τα κράτη σχετικά προετοιμασμένα, με Ευρώπη και Αμερική να λαμβάνουν άμεσα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της «Όμικρον».

Ωστόσο, η παραλλαγή «Όμικρον» έχει περάσει ήδη το κατώφλι της Ασίας, της Ευρώπης και της Αυστραλίας και μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε:

  • Ν. Αφρική 77
  • Μποτσουάνα 4
  • Xονγκ Κόνγκ 1
  • Ισραήλ 1
  • Βέλγιο 1
  • Μ. Βρετανία 2
  • Ιταλία 1
  • Γερμανία 2
  • Τσεχία 1
  • Αυστραλία 2

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ιδιαιτέρως προβληματισμένοι, καθώς η μετάλλαξη έχει ήδη περάσει τα ευρωπαϊκά σύνορα και έφτασε τόσο στα μεσογειακά κράτη όσο και στην κεντρική Ευρώπη, υιοθετούν περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακάμψουν την πορεία της μετάλλαξης δίνοντας χρόνο στους επιστήμονες να την ερευνήσουν, ώστε να σωθούν τα Χριστούγεννα. Από τις χώρες ωστόσο που πήραν τα πιο αυστηρά μέτρα είναι η Βρετανία και το Ισραήλ.

Μετάλλαξη «Όμικρον» – Βρετανία: Μόνο με PCR τεστ η είσοδος στη χώρα

Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως όλοι όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό στην Αγγλία από εδώ και πέρα θα χρειάζεται να κάνουν ένα διαγνωστικό μοριακό τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης μέρας από την ημερομηνία άφιξης τους. Υποχρεούνται δε, να μένουν απομονωμένοι μέχρι να λάβουν το αποτέλεσμα του τεστ το οποίο φυσικά θα πρέπει να είναι αρνητικό για να μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα. Επίσης ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μαζικής συγκοινωνίας ξαναγίνεται υποχρεωτική. Πράγμα το οποίο δεν ισχύει όμως για την εστίαση.

Ο Μπόρις Τζόνσον αυστηροποίησε τα πρωτόκολλα για την είσοδο των πολιτών στην Αγγλία | Hollie Adams/Pool via AP

Κανείς αλλοδαπός στο Ισραήλ εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον

Σκληρή στάση υιοθέτησε και το Ισραήλ, όπου έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα της Όμικρον. Ο πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση στη χώρα του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2.

Ακόμη, ο κ. Μπένετ διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης των κινήσεων προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους, που συνήθως γίνεται για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς, για τον ίδιο λόγο.

Ερμητικά κλειστό το Ισραήλ εξαιτίας της Όμικρον | AP Photo/Maya Alleruzzo

Την ίδια ώρα η Νότια Αφρική, οι κάτοικοι της οποίας έχουν γίνει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» σε όλον τον κόσμο, αισθάνεται ότι «τιμωρείται» και της επιφυλάσσεται άδικη αντιμετώπιση επειδή οι επιστήμονες της σήμαναν τον παγκόσμιο συναγερμό. Η κυβέρνηση κατήγγειλε τον στιγματισμό του «αγγελιαφόρου κακών ειδήσεων», όπως έκαναν και πάρα πολλοί χρήστες του διαδικτύου, ανήσυχοι και εξοργισμένοι από τις εξελίξεις.

Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ισοδυναμούς «με τιμωρία της Νότιας Αφρικής για τις προηγμένες δυνατότητες που έχει όσον αφορά την αλληλούχηση του γονιδιώματος και την ικανότητά της να εντοπίζει γρηγορότερα τις νέες παραλλαγές», εκτίμησε η κυβέρνηση, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του εντοπισμού της παραλλαγής Όμικρον. «Η επιστημονική αριστεία θα πρέπει να χειροκροτείται και όχι να τιμωρείται», υπογράμμισε. «Νέες παραλλαγές εντοπίζονται και σε άλλες χώρες. Καμία από αυτές δεν έχει κάποια σχέση με τη νότια Αφρική. Να σημειώσουμε ότι οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτές τις χώρες είναι ριζικά διαφορετικές από εκείνη που επιφυλάχθηκε στις χώρες της νότιας Αφρικής» σχολίασε ο υπουργείο Εξωτερικών.

Όπου φύγει – φύγει εκατοντάδες Νοτιοαφρικανοί | AP Photo/Jerome Delay, File)


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ