Α.Μαστοράκου στο healthweb: Η πανδημία βρίσκεται στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου


Η κυρία Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας(ΙΣΠ) και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μίλησε στην εκπομπή Opinion Health του www.healthweb.gr με την Νικολέτα Ντάμπου , για τις εξελίξεις της  πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας καθώς σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Παράλληλα,  μας ενημερώνει για την  κατάσταση που επικρατεί στην Αχαΐα και στην Πάτρα.

 Κυρία Μαστοράκου που βρισκόμαστε; Η πανδημία στη χώρα μας έχει φτάσει σε επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου;

Ναι πράγματι, είμαστε περίπου στα ίδια νούμερα. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε όμως είναι το εξής. Έχουμε μία μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ  η οποία είναι υπερμεταδοτική, θυμίζω ότι ένας ασθενής μπορεί να μεταδώσει σε 9 με τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ   , η οποία έχει κυριαρχήσει από το καλοκαίρι του 2021 στη χώρα μας. Ενώ η αρχική μορφή του ιού Sars Cov 2 είχε μία μεταδοτικότητα 1 στα 2-2,5 άτομα. Επομένως, μιλάμε για μία υπερμεταδοτική μορφή μετάλλαξης, επίσης παρουσιάζει μία διαφυγή από το εμβόλιο, δηλαδή μία αντίσταση στην ύπαρξη των αντισωμάτων και είτε αφορά στη φυσική ύπαρξη είτε αφορά τον εμβολιασμό και γι’ αυτό σποραδικά βλέπουμε κρούσματα επαναμόλυνσης, είτε σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει πάλι από Covid είτε σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί.

 Τι σημαίνει διαφυγή;

Διαφυγή σημαίνει ότι ο ιός έχει βρει έναν τρόπο να αντιπαρέρχεται τη δράση των αντισωμάτων, δηλαδή διαφεύγει από την εξουδετερωτική δράση των αντισωμάτων, τα οποία έχουν σκοπό ουσιαστικά να εξολοθρεύσουν τον ιό. Παρουσιάζει, λοιπόν, μία αντίσταση στα αντισώματα που έχουμε είτε από τη φυσική νόσηση είτε από τον εμβολιασμό και καταφέρνει να διαφεύγει από την άμυνα του οργανισμού. Γι’ αυτό και έχουμε κάποιες περιπτώσεις επαναμόλυνσης είτε σε εμβολιασμένους είτε σε πρώην νοσούντες. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ και φυσικά υπήρχε μία ανησυχία στην ιατρική κοινότητα εάν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά για αυτή  την μετάλλαξη .

Είναι τελικά αποτελεσματικά τα εμβόλια για τον περιορισμό της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ  ;

Αποδεικνύεται, ναι, ότι είναι αποτελεσματικά κατά 90% ουσιαστικά για τον περιορισμό της μετάλλαξης δέλτα, απλά βρίσκεται ουσιαστικά ένα μικρό ποσοστό επαναμόλυνσης, όπως σας είπα, και έχουμε πει επανειλημμένα ότι οι εμβολιασμένοι σε σχέση με τους ανεμβολίαστους έχουν 8 φορές περισσότερη προστασία από τη μόλυνσή και περίπου 25 φορές προστασία από τη βαριά νόσο και το θάνατο, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επίσης, να επισημάνουμε ότι οι εμβολιασμένοι ουσιαστικά μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο αλλά σε πάρα πολύ λιγότερο βαθμό από τους ανεμβολίαστους. Γιατί; Γιατί το παράθυρο ουσιαστικά μετάδοσης είναι πολύ μικρότερο, το ιϊκό φορτίο φεύγει πάρα πολύ γρήγορα στο σώμα του εμβολιασμένου γιατί τα αντισώματα έρχονται και ουσιαστικά εξουδετερώνουν τον ιό πολύ γρήγορα, επομένως έχει βρεθεί και από επιστημονικές μελέτες ότι αυτό το παράθυρο μόλις είναι πολύ μικρότερο και με μικρότερο ιϊκό φορτίο άρα πράγματι το εμβόλιο προστατεύει τους ανθρώπους και στην περίπτωση της μόλυνσης αλλά κυρίως στη βαριά νόσο και στο θάνατο και είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την προστασία του κόσμου.

Ωστόσο, και οι εμβολιασμένοι κολλάνε  ο ένας με τον άλλον και θα πρέπει να προσέχουν και εκείνοι, έτσι δεν είναι κυρία Μαστοράκου; Να φοράνε και εκείνοι τις μάσκες. Γιατί ξέρετε υπάρχει μία ασφάλεια λόγω του εμβολίου αλλά τελικά κολλάνε και οι εμβολιασμένοι τον ιό και μεταδίδουν.

Καταρχάς, τα μέτρα ατομικής προστασίας ισχύουν για όλους. Μάσκες, αποστάσεις, ισχύουν για όλους γιατί πράγματι και οι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν. Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε το εξής. Υπάρχουν κάποιες ειδικές κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχουν καλή απάντηση στο εμβόλιο, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, άνθρωποι που αυτή τη στιγμή υποβάλλονται σε θεραπείες, σε χημειοθεραπείες, άνθρωποι που έχουν ανοσολογικά προβλήματα, με το ανοσοποιητικό τους σύστημα, επομένως υπάρχει ένα ποσοστό όπως είπαμε περίπου 10% των ανθρώπων που ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένοι έχουν ουσιαστικά μία επιρρέπεια στο να μολυνθούν περισσότερο από το μέσο όρο του πληθυσμού. Γι’ αυτό ,λοιπόν και η επιστήμη απαντά πλέον ,ότι χρειάζεται και απαιτείται η τρίτη δόση για να επισφραγίσει το ανοσολογικό αποτέλεσμα των εμβολίων, των δύο δόσεων των εμβολίων ή του μονοδοσικού Johnson & Johnson που χρειάζεται μία επανάληψη. Έχει βρεθεί ότι βελτιώνει πάρα πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα και την απάντησή του στον ιό και ουσιαστικά ξεπερνάει και την αντίσταση της μετάλλαξης δέλτα στο εμβόλιο.

Ωστόσο, κυρία Μαστοράκου αυτή τη, στιγμή, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τους 4.500. Καθημερινά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν φτάσει περίπου στις 400 με ασθενείς που οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι. Υπάρχει  ξανά με απόφαση του Υπουργείου Υγείας,  περιορισμός στα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία έως και 80%. Άρα, σε όλο αυτό το πλαίσιο και σίγουρα με όλα όσα προαναφέρατε για τις εξελίξεις, ευτυχώς λόγω του εμβολίου, πείτε μας σε ποια επιδημιολογική φάση βρισκόμαστε; Γιατί νιώθουμε ότι έχουμε πάει λίγο πίσω πάλι, στα δεδομένα του περσινού Νοεμβρίου;  

Ναι, είμαστε κάπου εκεί. Όμως να θυμίσουμε ότι η χώρα μας δυστυχώς δεν έχει καλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, όπως έχουν για παράδειγμα άλλες χώρες της Ευρώπης. Έχουμε μείνει καθηλωμένοι περίπου στο 61%, έχουμε ένα μεγάλο κενό εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες άνω των 60, δηλαδή έχουμε 20% εκεί ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, οι οποίοι στατιστικά έχει φανεί ότι είναι αυτοί που πιέζουν ιδιαίτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί εκεί παράγονται οι περισσότερες νοσηλείες και φυσικά οι θάνατοι. Και αυτό έγινε διότι η ελληνική κοινωνία αντιμετώπισε με μεγάλη δυσπιστία  το θέμα του κορωνοϊού, δεν πήρε στα σοβαρά τη νόσο και αυτό είναι πραγματικά θλιβερό και αμφισβήτησε βεβαίως το εμβόλιο, το οποίο είναι τουλάχιστον η κύρια λύση του προβλήματος, σε αντίθεση με άλλους λαούς της Ευρώπης που προσπαθήσανε, πείσανε, έπεισαν τους πολίτες. Ας πούμε για παράδειγμα υπάρχουν χώρες όπως η Πορτογαλία που έχει αξίζει ένα ποσοστό εξαιρετικά ψηλό, πάνω από 85% εμβολιαστικής κάλυψης και εκεί τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ευοίωνα, οι πολίτες έχουν ουσιαστικά επανέλθει στην κανονικότητα της ζωής τους, έχουν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί και βεβαίως το δικό τους σύστημα υγείας δεν πιέζεται όπως πιέζεται το δικό μας. Άρα εδώ είχαμε μία έλλειψη συμμόρφωσης σε ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού που μας οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα, υποχρέωσε ουσιαστικά την Πολιτεία να προβεί σε πράξεις υποχρεωτικότητας όπως θυμάστε και φυσικά αναστολές στο χώρο τουλάχιστον των γιατρών, των υγειονομικών, των υπηρεσιών τους και ουσιαστικά φτάσαμε σε ένα σημείο υποχρεωτικότητας και περιοριστικών μέτρων που ίσως δεν θα χρειάζονταν αν είχαμε κάποια άλλη συλλογική συμπεριφορά.

Κυρία Μαστοράκου να επανέλθω σε αυτό που είπατε πριν, αν πείστηκαν οι Έλληνες πολίτες να εμβολιαστούν, σε μεγάλο ποσοστό, όχι δεν πείστηκαν αλλά σκέφτομαι ότι πλέον δεν έχει νόημα στο να συνεχίζει κανείς να μην  εμβολιάζεται. Και γιατί το λέω, γιατί τώρα πια έχουμε σχεδόν δύο χρόνια που έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι και το να παραμένει κανείς ανεμβολίαστος δεν τον εξυπηρετεί, γιατί η πανδημία θα κρατήσει για αρκετά χρόνια, έτσι δεν είναι;

Ακριβώς, να δώσουμε  τα ποσοστά για να καταλάβουμε και πρέπει πάντοτε να μιλάμε  συγκριτικά, ανάμεσα στη νόσο και το εμβόλιο.Παγκοσμίως,  υπάρχει ένα ποσοστό θανάτων στο σύνολο των κρουσμάτων, γύρω στο 2,9% με 3,5 αν μιλάμε για χώρες με χαμηλό υγειονομικό επίπεδο δημόσιας υγείας. Η ποσόστωση των θανάτων από τα εμβόλια είναι 0,0022% σύμφωνα με το CDC. Άρα,  οι παρενέργειες και ο θάνατος από τα εμβόλια είναι ένα γεγονός εξαιρετικά σπάνιο , σε σχέση με τους θανάτους που βιώνουμε καθημερινά με τη νόσο Covid. Άρα ,πρέπει να συγκρίνουμε πάντοτε αυτά τα δύο στοιχεία για να μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Επίσης,λ θα πρέπει να καταγράψουμε ότι στο σώμα του εμβολιασμένοι υπάρχουν έτοιμα αντισώματα που εξολοθρεύουν τον ιό σε πάρα πολύ λίγες ώρες ή μέρες. Στο σώμα του ανεμβολίαστου ο ιός εισέρχεται, παράγει εκατομμύρια αντίγραφα, επιτίθεται στα όργανα του οργανισμού, ειδικά στους πνεύμονες, προκαλώντας πολύ μεγάλες βλάβες και φυσικά προκαλεί τη νόσο Covid όταν ουσιαστικά η άμυνα του οργανισμού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό τον όγκο των ιϊκών σωματιδίων που επιτίθενται. Γίνεται μία τιτανομαχία σε μικροσκοπικό επίπεδο και πολλές φορές ο οργανισμός τα καταφέρνει αλλά σε κάποιες άλλες φορές δεν τα καταφέρνει και ο ιός βγαίνει νικητής.

  • Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε. Το εμβόλιο είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του ιού, πολύ απειροελάχιστο μικρό κομμάτι του ιού, που ουσιαστικά εισέρχεται στον οργανισμό για να δώσει το σήμα στον οργανισμό να δει αυτό το ξένο σώμα και να παράγει αντισώματα ετοιμοπόλεμα να τον εξολοθρεύσουμε. Αυτή είναι η διαφορά. Άρα σε ότι έχει αναπτυχθεί σε σχέση με το εμβόλιο εάν υπάρχει ουσιαστικά ένα ποσοστό μικρό για το εμβόλιο θα πρέπει να το πολλαπλασιάσουμε πάρα πολύ ψηλά σε σχέση με τη νόσο.

 Η long covid περίοδος είναι επώδυνη για τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει ;

Η νόσος long covid ουσιαστικά αναφέρεται σε μία μακρά περίοδο αποκατάστασης των ασθενών, όπου βιώνουν ένα σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, από τις δυσλειτουργίες των οργάνων που έχει επιφέρει η έλευση του ιού. Είναι πραγματικά μία περίοδος στην οποία ο ασθενής νιώθει ότι είναι ανήμπορος, έχει πάρα πολλές δυσλειτουργίες και θέλει δυστυχώς έτσι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα επανόδου του ανθρώπου στις κανονικές λειτουργίες.

Ωραία, άρα η λύση είναι να κάνουμε όλοι το εμβόλιο κυρία Μαστοράκου για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τους γύρω μας και να προχωρήσει και η ζωή μας, γιατί επαναλαμβάνουμε ότι η πανδημία θα κρατήσει για πολλά χρόνια. Να το πούμε αυτό γιατί ο κόσμος νομίζει ότι θα φύγει σε ένα χρόνο.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα είναι ενδημικός ο ιός, δηλαδή θα παραμείνει όπως έχει παραμείνει ο ιός της γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι όταν ουσιαστικά κοπάσει αυτή η πανδημία θα παραμείνει ο ιός στην κοινότητα άρα μπορεί να χρειαστεί κάθε χρόνο να κάνουμε εμβόλιο κατά του ιού Sars Cov 2, δεν είναι κάτι το οποίο προβλέπεται να φύγει ή να εξαφανιστεί και επομένως ναι θα είμαστε μόνιμα ουσιαστικά σε έναν κίνδυνο άρα πραγματικά πρέπει να πάρουμε απόφαση να προστατέψουμε τον εαυτό μας και την κοινότητα.

Ας επανέλθουμε στα νοσοκομεία κυρία Μαστοράκου. Οι γιατροί στα νοσοκομεία λένε ότι η κατάσταση σήμερα είναι εφιαλτική, οι ασθενείς με κορωνοϊό έχουν κατακλίσει σχεδόν όλες τις κλίνες. Έχουν αδειάσει τα χειρουργεία καθώς πηγαίνει το προσωπικό στις ΜΕΘ. Τι γίνεται; Είναι διαχειρίσιμηη κατάσταση στα νοσοκομεία;

Σε κάποιες περιοχές είναι πολύ οριακή η λειτουργία των νοσοκομείων, υπάρχει μία υπερκόπωση και των γιατρών αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού, με φοβερές ώρες υπερεργασίας, χωρίς ρεπό και πραγματικά είναι ήρωες με πολύ μεγάλο φιλότιμο και αυταπάρνηση σε καθημερινή βάση, με πολύ μεγάλη ευθύνη αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους ασθενείς. Υπάρχουν πραγματικά σε κάποιες περιοχές που είναι στο κόκκινο, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, υπάρχει πραγματικά πολύ μεγάλο πρόβλημα, προσπαθεί και η Πολιτεία αλλά και τα νοσοκομεία και οι Διοικήσεις αλλά και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να καλύπτουν τα κενά, γιατί η πίεση είναι αφόρητη. Υπάρχουν όμως άλλες περιοχές που τα πράγματα είναι καλύτερα, διαχειρίσιμα, υπάρχουν όμως αυτό που λέμε εμείς «εφημερίες τρόμου». Δηλαδή, ανοίγει η πόρτα του νοσοκομείου και τρέχουν όλοι από την ώρα που θα ανοίξει μέχρι την ώρα που θα κλείσει η εφημερία.

Στην Αχαΐα πως είναι η κατάσταση ;  Γιατί η Αχαΐα είναι στο κόκκινο.

Αυτή τη στιγμή έχουμε 152 νοσηλείες στα δύο νοσοκομεία μας, 20 άνθρωποι είναι επίσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και είμαστε στο όριο της υγειονομικής χωρητικότητας της περιοχής.

Στην Πάτρα λέτε;

Στην Πάτρα ναι. Στην Πάτρα θυμίζω ότι τα δύο νοσοκομεία μας αντιμετωπίζουν περιστατικά όχι μόνο από την περιοχή μας αλλά και από τη Δυτική Ελλάδα και επομένως το φορτίο είναι ιδιαίτερα μεγάλο αλλά έχουμε και πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα. Χθες είχαμε 290 κρούσματα στην Αχαΐα, υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που νοσούν και πραγματικά η πίεση αναμένεται να μεγαλώσει διότι όπως ξέρουμε είμαστε στην αρχή του χειμώνα, ακόμα η θερμοκρασία δεν έχει πέσει και τα δύσκολα δυστυχώς είναι μπροστά μας.

Γιατί δεν έχει πειστεί ο κόσμος στην Πάτρα , κάτι που παρατηρείται και γενικά στην Περιφέρεια, οι πολίτες  έχουν μία άλλη νοοτροπία απέναντι στην πανδημία. Στην Πάτρα τηρούνται από τους πολίτες τα υγειονομικά μέτρα; Φοράνε τις μάσκες τους, κρατάνε τις αποστάσεις; Πως είναι εκεί τα πράγματα;

Υπάρχει, μία χαλάρωση στην κοινωνία αυτή τη στιγμή η οποία δεν συνάδει με τη σοβαρή κατάσταση που βλέπουμε στα νοσοκομεία. Υπάρχει και ένα μεγάλο αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Πάτρα, θυμίζω ότι αρκετοί υγειονομικοί ήταν ανεμβολίαστοι και βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής και ουσιαστικά η κατάσταση δυστυχώς δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα, υπάρχει μία ανατροπή του εμβολιαστικού ενδιαφέροντος αυτές τις τελευταίες μέρες, με την κατάσταση που βλέπουν όλοι οι πολίτες, που βλέπουν πόσος κόσμος πλέον μπαίνει στα νοσοκομεία και μάλιστα υπάρχουν και περιστατικά που είχαν τραγική κατάληξη. Αυτό έχει γίνει τις τελευταίες ουσιαστικά μέρες και εβδομάδες, υπάρχει μία ανατροπή στο εμβολιαστικό ενδιαφέρον αλλά μέχρι τώρα ήταν ουσιαστικά το ποσοστό γύρω στο 51%, το ποσοστό εμβολιασμών στην περιοχή μας. Έχει βρεθεί λοιπόν ότι όσες περιοχές έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουν και μεγαλύτερο φορτίο από νοσηρότητα και θάνατο. Υπάρχει και μία αρνητική συμπεριφορά από μία μερίδα πολιτών, η οποία είναι μία συμπεριφορά που τη βλέπουμε σε πολλές περιοχές, όπου ουσιαστικά αρνούνται την ύπαρξη του κορωνοϊού, αρνούνται την μάσκα, το rapid test, δεν επιθυμούν να κάνουν τα rapid test δύο φορές την εβδομάδα ή επιθυμούν να το κάνουν με άλλο τρόπο, με σάλιο, το οποίο είναι υποδεέστερο υλικό, αρνούνται τη διασωλήνωση, έχουν επιφυλάξεις .

Οι άνθρωποι στην επαρχεία λένε ότι εμείς είμαστε στην εξοχή, δεν κολλάμε κλπ. Κυρία Μαστοράκου εσείς ως γιατρός και ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, πως ακούτε τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων στο 80%; Δηλαδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να κάνουν το χειρουργείο τους και κάποιοι και ένα χρόνο περιμένουν και τώρα τους δίνουν μία νέα παράταση. Θα ήθελα να μου μιλήσετε ως γιατρός, πως θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση; Θα την δεχτείτε;

Καταρχάς από την αρχή της πανδημίας και ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αλλά και ως  Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας , είχαμε πραγματικά δώσει το στίγμα της ανησυχίας μας για το γεγονός ότι δυστυχώς τα χρόνια περιστατικά έχουν χάσει την πρόσβαση στα νοσοκομεία, λόγω ότι αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι μονοθεματικά, όπως μονοθεματικά ήταν και πέρυσι. Και πραγματικά είχαμε προτείνει λύσεις να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι που έχουν Covid αλλά να είναι σε άλλες δομές ώστε ουσιαστικά να μη επηρεάζεται η λειτουργία των νοσοκομείων. Για παράδειγμα, εδώ στην Πάτρα είχαμε προτείνει να ανοίξει πάλι το νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος, είναι ένα νοσοκομείο που έχει κλείσει αυτή τη στιγμή, με κάποιες τροποποιήσεις θα μπορούσε να ανοίξει και ουσιαστικά να δέχεται περιστατικά Covid που δεν χρειάζονται βέβαια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία των νοσοκομείων μας. Αυτή η πρόταση δεν ευοδώθηκε γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο η υποδομή και τα μηχανήματα είναι και το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμο, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αναισθησιολόγους και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η απόφαση, διότι οι αναισθησιολόγοι έχουν πέσει στη μάχη της πρώτης γραμμής, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και επομένως δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα χειρουργεία στην πλήρη τους μορφή, αφήνοντας τα περιστατικά non Covid να αναμένουν σε μία μεγάλη λίστα αναμονής.

Ναι αλλά το 80% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό κυρία Μαστοράκου, ο περιορισμός έως και 80%, δηλαδή μένει ένα 20%. Κινδυνεύουν ασθενείς και από άλλες ασθένειες εκτός από τον Covid, πως θα το διαχειριστείτε εσείς θέλω να μάθω ως γιατρός στο νοσοκομείο σας;

Η πρόταση που έχει συζητηθεί και έχει γίνει βέβαια και πέρυσι είναι ότι έχει γίνει μία συμφωνία μεταξύ της Πολιτείας και των ιδιωτικών κλινικών, σε διάφορες μεγάλες πόλεις της χώρας ώστε να δέχονται non Covid περιστατικά και να διεξάγονται τα χειρουργεία σε εκείνες τις δομές, αφού βεβαίως ουσιαστικά γίνει μία συμφωνία βεβαίως με την Πολιτεία και τους όρους αυτής της συμφωνίας για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς να χάνουν ουσιαστικά τη σειρά τους.

Έχει γίνει η συμφωνία το έχει ανακοινώσει ο κύριος Πλεύρης.

Ακριβώς, για αυτό το λόγο λοιπόν, για να μην μείνουν πίσω γιατί πραγματικά είναι άδικο να λειτουργεί η υγεία υπέρ κάποιων ανθρώπων και να αδικεί κάποιους άλλους ανθρώπους.

Βέβαια,  γιατί γενικότερα έχουν αυξηθεί οι παραμελημένοι ασθενείς όπως λέγεται και στην ιατρική κοινότητα. Εσείς κυρία Μαστοράκου ήσασταν η πρώτη που είχε αποκαλύψει ότι κάποιοι υγειονομικοί εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά και test. Τι νεότερα στοιχεία υπάρχουν γι’ αυτό; Θα περιμένουμε να βγουν κι άλλες τέτοιες νέες περιπτώσεις;

Καταρχάς να τονίσω ότι η καταγγελία προήλθε από τους ίδιους τους γιατρούς και αυτό τους τιμά. Όταν περίπου πριν από δύο μήνες δέχθηκαν ομαδικές τηλεφωνικές κλήσεις από πολίτες ζητώντας επίμονα να υπάρχει ένα πλαστό πιστοποιητικό νόσησης, μέσα από ένα ψευδώς θετικό rapid test αλλά και από τις εμβολιαστικές γραμμές, υπήρχαν αναφορές γιατρών ότι δέχτηκαν πιέσεις για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών. Αυτό βεβαίως όπως θυμάστε αναδείχθηκε ιδιαίτερα με το σκάνδαλο της Καρδίτσας, όπου εκεί βρέθηκε ένα κύκλωμα συγκεκριμένων ανθρώπων που είχαν παρεισφρήσει στο σύστημα και είχαν μπει στη διαδικασία έκδοσης τέτοιων πιστοποιητικών, αλλά όχι μόνο. Βρέθηκε στη συνέχεια ότι υπάρχει ένα κύκλωμα στην Βουλγαρία όπου κάποιοι γιατροί και κάποια κέντρα της Βουλγαρίας εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά έναντι αμοιβής 300 ευρώ, πιστοποιητικά εμβολιασμού και είχε φανεί ότι πάρα πολλά άτομα από τη Βόρεια Ελλάδα ειδικά είχαν ταξιδέψει στη Βουλγαρία να προμηθευτούν αυτό το πιστοποιητικό. Έχει ενεργήσει η Ελληνική Αστυνομία και έχει βεβαίως ενεργοποιήσει και την Europol, η οποία αυτή τη στιγμή διερευνά γενικά όλα αυτά τα περιστατικά. Περίπου έχουν εκδοθεί, τουλάχιστον οι εκτιμήσεις αυτό λένε, περίπου 2.000 τέτοια πιστοποιητικά, πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών και υπάρχει επίσημη σύσταση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο στους γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας να μην λαμβάνουν υπόψη τους τέτοια πιστοποιητικά εμβολιασμού και φυσικά έχει ζητήσει να μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών όλη αυτή η φάμπρικα που είχε στηθεί σε αυτή τη χώρα και πόσο έχει βεβαίως επηρεάσει επιδημιολογικά τη Βόρεια Ελλάδα.

Ένας γιατρός πως μπορεί να αναγνωρίσει το πλαστό πιστοποιητικό;

Δεν έχει τη δυνατότητα να το αναγνωρίσει , γιατί υποτίθεται ότι αυτά τα πιστοποιητικά ουσιαστικά εκδίδονται μέσα από ανθρώπους και δομές τα οποία έχουν πιστοποιηθεί και επομένως είναι αδύνατον κανείς να το δει, παρά μόνο αν υπάρχει κάποια καταγγελία και υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου, γιατί μπορεί να γίνει έλεγχος ανάμεσα στα μπουκάλια που έχουν χορηγηθεί και στις δόσεις που έχουν καταγραφεί μπορεί να γίνει έλεγχος και εκεί να γίνει η διασταύρωση και να φανούν όλα αυτά τα πλαστά πιστοποιητικά.

Άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων .

Ακριβώς και έχουν φανεί και στην πορεία και υπάρχουν και μαρτυρίες πολιτών που φαίνεται ότι έχουν πλαστογραφήσει πιστοποιητικά εμβολιασμού άλλων ανθρώπων, φίλων κλπ τα εμφανίζουν ως δικά τους όταν δεν γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας, καταλαβαίνετε ότι αυτό δημιουργεί δυνητικά έναν μεγάλο κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του ιού.

 Βεβαίως, ο κίνδυνος είναι μεγάλος και για τον ίδιο τον άνθρωπο που κάνει την πράξη αυτή γιατί δεν έχει καθόλου αντισώματα όπως λέγαμε άρα κινδυνεύει. Κυρία Μαστοράκου οι γιατροί στα νοσοκομεία από τον Σεπτέμβριο βρίσκονται σε αναστολή των αδειών τους, είναι πραγματικά πάρα πολύ κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Προς το παρόν δεν έχει μπει στο τραπέζι της συζήτησης της Πολιτείας το θέμα αυτό, βεβαίως εμείς στο healthweb ρωτήσαμε τον Υπουργό, τον κύριο Πλεύρη και μας είπε ότι άμεσα θα πρέπει να δουν το ζήτημα αυτό. Ποια είναι η δική σας εικόνα όσον αφορά στους γιατρούς και στους νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία; Έχουν ακόμα αντοχές;

 Δεν έχουν αντοχές, οι αλήθεια είναι ότι είναι εξαιρετικά κουρασμένοι, ήταν άδικο αυτό που έγινε τον Σεπτέμβρη γιατί εκεί ουσιαστικά προγραμματίστηκε η αναστολή των υγειονομικών που δεν είχαν εμβολιαστεί. Δεν είχε προβλεφθεί αυτή η διαδικασία, δηλαδή να δίνονται οι άδειες μέσα στο καλοκαίρι ώστε όταν φτάναμε στο Σεπτέμβρη που εκεί περιμέναμε και ένα επόμενο κύμα, να υπάρχει μία ανάσα στο σύστημα πριν μπούμε σε αυτή την πολύ δύσκολη φάση, είναι πραγματικά άδικο για τους ανθρώπους γιατί πραγματικά έχουν δώσει τον εαυτό τους να μην υπάρχει αυτή η ανάσα που θα τους ξεκουράσει. Εμείς προσπαθούμε οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας να βοηθήσουμε από τον ιδιωτικό τομέα βρίσκοντας γιατρούς που θα συνδράμουν είτε με καθεστώς εθελοντικού πλαισίου, είτε με μερική απασχόληση, είτε με ολική απασχόληση, να ξεκουράσουν να αναλάβουν κάποιες βάρδιες στα νοσοκομεία, να ξεκουράσουν τους συναδέλφους γιατί πραγματικά υπάρχει ένα τεράστιο θέμα.

Έχει γίνει πράξη αυτό; Δηλαδή αυτή  την στιγμή υπάρχουν γιατροί που αντικαθίστανται από άλλους γιατρούς για να ξεκουραστούν;

Σε κάποιους Ιατρικούς Συλλόγους, υπάρχει μία διαδικασία κατά την οποία οι γιατροί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αναλαμβάνουν το πόστο στις εμβολιαστικές γραμμές οπότε ανασαίνει λίγο το σύστημα αφήνοντας αυτούς τους ανθρώπους, απελευθερώνεται δυναμικό από τις υγειονομικές δομές ώστε να μπορούν και να ξεκουραστούν αλλά και να αφιερωθούν ουσιαστικά στη μάχη της πρώτης γραμμής και υπάρχουν πρωτοβουλίες πράγματι να συνδράμουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες έστω και με καθεστώς μερικής απασχόλησης, πραγματικά να δοθεί μία ανάσα.

Φαντάζομαι ότι το ποσοστό αυτό είναι μικρό κυρία Μαστοράκου γιατί εδώ έγινε επιστράτευση για να μπορέσουν να πάνε να ενισχύσουν οι ιδιώτες γιατροί τα δημόσια νοσοκομεία. Επίσημα όμως θα πρέπει να γίνει άρση της αναστολής των αδειών,  για να υπάρξει κανονικότητα σε όλο αυτό και να μπορούν σταδιακά, να φεύγουν οι γιατροί να ξεκουράζονται και να επανέρχονται.  Σε λίγο θα δούμε γιατρούς, όπως στο εξωτερικό όπου παραιτούνται λόγω εξάντλησης.

Πράγματι έτσι είναι, υπάρχουν ήδη παραιτήσεις ή μάλλον υπάρχουν γιατροί που ομαδικά παραιτούνται από κάποια νοσοκομεία γιατί οι συνθήκες πραγματικά είναι πολύ δύσκολες.

Και στην Ελλάδα;

Και στην Ελλάδα υπάρχουν βεβαίως. Υπήρχαν παραιτήσεις  βεβαίως, όμως  ανακληθήκαν μετά από παρέμβαση των Διοικήσεων αλλά καταλαβαίνετε πόσο κουρασμένοι είναι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά δεν παίρνουν ανάσα. Να θυμίσω ότι στη χώρα μας, οι γιατροί μας δεν αμείβονται για τη δουλειά που προσφέρουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν πραγματικά πενταπλάσιες αμοιβές για τους γιατρούς που έχουν την ίδια ειδικότητα και είναι στις ίδιες θέσεις, υπάρχει ένα κύμα μαζικής φυγής από την χώρα μας, για χώρες του εξωτερικού και μάλιστα υπάρχει έλλειψε σε ορισμένες ειδικότητες όπως για παράδειγμα οι εντατικολόγοι, οι αναισθησιολόγοι, ακτινολόγοι, φεύγουν από τη χώρα μας, γιατί δεν έχει φροντίσει η Πολιτεία να κοστολογήσει αυτό  το τεράστιο έργο και να αμείψει πραγματικά με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια.

Είναι χαμηλοί οι μισθοί, εδώ ένας γιατρός που έχει 23 χρόνια εμπειρίας αυτή τη στιγμή παίρνει 1.700 ευρώ και άλλα 400 από τις εφημερίες, αν αφαιρέσουμε κυρία Μαστοράκου και την εφορία δεν είναι χρήματα ικανοποιητικά για έναν επιστήμονα. Οπότε ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μήπως πρέπει να κάνετε ένα αίτημα στο Υπουργείο για να μπορέσει να μπει στη συζήτηση και να βρεθεί και μία λύση; Γιατί θα το δούμε μπροστά μας, θα δούμε τέτοιες εικόνες μπροστά μας.

Βεβαίως, υπάρχει συζήτηση και μάλιστα πρόσφατα κάναμε μία Σύνοδο Προέδρων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων με τους δύο Υπουργούς, αυτά τα είχαμε εκθέσει αναλυτικά στο Υπουργείο, ότι υπάρχει υπερκόπωση και φυσικά χαμηλές αμοιβές και το Σύστημα Υγείας αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχει μία αναθεώρηση εκ βάθος του τι σημαίνει Ε.Σ.Υ. Υπάρχουν οι συνταξιοδοτήσεις που έχουν αφήσει κενά μέσα στο σύστημα, οι νέοι γιατροί έχουν απασχοληθεί τόσο πολύ με τον Covid που πλέον έχουν χάσει εργατοώρες εκπαίδευσης και αυτό πραγματικά είναι πολύ ανησυχητικό γι’ αυτούς τους γιατρούς και θέλουμε μία διαρκή συζήτηση με το Υπουργείο πως μπορεί να ανανεωθεί ο στόλος του Ε.Σ.Υ. με νέο αίμα, νέο δυναμικό, υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι είναι πάρα πολύ έμπειροι και με πολύ καλές σπουδές και να σας θυμίσω ότι ο Έλληνας γιατρός είναι περιζήτητος στο εξωτερικό γιατί το επίπεδο σπουδών είναι εξαιρετικά καλό στη χώρα μας και στελεχώνει και δημιουργεί καλές συνθήκες για τα συστήματα υγείας της Ευρώπης και οι μισθοί εκεί αντίστοιχα ξεκινούν από 10.000 ευρώ ή 15 για τους ειδικευμένους και 3.000 ευρώ για τους ειδικευόμενους.

Κυρία Μαστοράκου κλείνοντας να σας ρωτήσω πως βλέπετε φέτος να κάνουμε Χριστούγεννα;

Θα είναι μία δύσκολη χρονιά, γιατί θα είμαστε υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης, αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε για να βοηθήσουμε τη χώρα μας, τον εαυτό μας αλλά και τους δίπλα μας, τους αγαπημένους μας είναι πραγματικά να προγραμματίσουμε την πρώτη δόση του εμβολίου, να μην εφησυχάσουμε, ακόμα κι αν την προγραμματίσουμε γιατί όπως ξέρουμε θέλει χρόνο ο οργανισμός για να φτιάξει αντισώματα. Επίσης, όσοι έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού θα πρέπει να προγραμματίσουν την τρίτη δόση, το CDC έδωσε οδηγίες ότι είναι ευνοϊκή για όλους τους πολίτες άνω των 18, να προγραμματίσουμε τον αντιγριπικό εμβολιασμό εφόσον είμαστε στις ειδικές ομάδες αυτές γιατί και ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει φέτος και επομένως δεν θέλουμε να υπάρχουν συννοσηρότητες και περαιτέρω πιέσεις στο σύστημα, να θυμόμαστε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να αερίζουμε καλά τους εσωτερικούς χώρους είτε στο σπίτι μας είτε στο χώρο εργασίας μας, να μην χαλαρώνουμε καθόλου και το πιο σημαντικό είναι όταν έχουμε συμπτώματα να κάνουμε το test άμεσα και να παίρνουμε τηλέφωνο τον γιατρό μας, να μην το αφήνουμε γιατί αν είμαστε θετικοί μπορεί να μολύνουμε κι άλλους ανθρώπους, να διασπείρουμε τη νόσο αλλά και εμείς οι ίδιοι να μην αντιληφθούμε ότι έχουμε τη νόσο και να βρεθούμε ξαφνικά στο νοσοκομείο σε μία κατάσταση η οποία μπορεί να μην είναι διαχειρίσιμη.

Οπότε ας τηρήσουμε όλα αυτά τα μέτρα, να μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα με ασφάλεια και να μην έχουμε μετέπειτα αύξηση των κρουσμάτων. Κυρία Μαστοράκου σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είσαστε ξανά στο Opinion Health και συζητάμε για τις εξελίξεις και βοηθάτε πάρα πολύ και εσείς στο να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και ο κόσμος να μπορέσει να λύσει τις μπερδεμένες σκέψεις του στο μυαλό του. Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ