Folie à deux σχέσεις: Τι είναι η διαμοιρασμένη ψυχωτική διαταραχή και πού εμφανίζεται;


Το Folie à deux είναι ένας όρος που προέρχεται από την ψυχιατρική. Ωστόσο, ακούγεται αρκετά γοητευτικός και ιδιότροπος που έχει χρησιμοποιηθεί ως τίτλος για τα πάντα. Η ψυχιατρική έχει αντικαταστήσει τον όρο με την «διαμοιρασμένη ψυχωτική διαταραχή», η οποία είναι μια πολύ λιγότερο όμορφη, αλλά πολύ πιο ακριβής περιγραφή της πάθησης. Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου. Και οι δύο πίστευαν ότι το σπίτι τους ήταν στόχος τυχαίων ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι ποτέ δεν έκλεψαν ή κατέστρεψαν το μέρος, σύμφωνα με το παραληρηματικό ζευγάρι. Αντίθετα, αυτοί οι παρεμβαίνοντες άπλωναν σκόνη γύρω από το σπίτι, έπιαναν κομμάτια χνούδι και τα σκόρπιζαν, και είτε άλεθαν είτε περπατούσαν στα παπούτσια του ζευγαριού μέχρι να φθαρούν οι σόλες.

Πώς εκδηλώνεται το folie à deux και πού;

Οι σύζυγοι είναι μια από τις σχέσεις που παρατηρούνται συνήθως στην κοινή ψυχωσική διαταραχή. Μια αναφορά περίπτωσης αναφέρει έναν σύζυγο και τη σύζυγο που συμφωνούν ότι τον είχαν απατήσει εκατοντάδες φορές, μερικές φορές μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. Κάθε φορά που έκανε αυτές τις πράξεις είχε αμνησία και δεν θυμόταν καμία από αυτές. Όταν ένας ψυχολόγος εξέφρασε τη δυσπιστία του, ο σύζυγος θύμωσε εξαιρετικά και κατηγόρησε τον ψυχολόγο ότι είχε σχέση και με τη γυναίκα του. Είναι επίσης σύνηθες στις αδερφικές σχέσεις. Μια πρόσφατη και συγκλονιστική περίπτωση της διαταραχής σημειώθηκε το 2008, όταν δύο αδερφές, η Ursula και η Sabina Eriksson, κλήθηκαν να εγκαταλείψουν ένα λεωφορείο αφού αρνήθηκαν να επιτρέψουν τον έλεγχο των αποσκευών τους. Η Σαμπίνα φυλακίστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα επειδή χτυπούσε έναν αστυνομικό. Όταν βγήκε από τη φυλακή, περιπλανήθηκε αναζητώντας την αδερφή της και τελικά μαχαίρωσε έναν άνδρα μέχρι θανάτου όταν προσπάθησε να τη βοηθήσει. Στη φρενίτιδα της κάλυψης που ακολούθησε τη δολοφονία, ανακαλύφθηκε ότι τα δίδυμα είχαν έναν αδερφό. Όταν επικοινώνησε μαζί του, είπε στον Τύπο ότι «έφυγα από τους μανιακούς».

Παρόλο που προϋπάρχουσες διαταραχές όπως η κατάθλιψη, οι αυταπάτες ή η παράνοια μπορούν να πυροδοτήσουν ένα folie à deux, το μόνο που είναι πραγματικά απαραίτητο είναι η κοινωνική απομόνωση και μια δύσκολη σύνδεση μεταξύ των δύο ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος που σχεδόν όλες αυτές οι περιπτώσεις συμβαίνουν σε οικογένειες. Τα ζευγάρια αποτελούν το εβδομήντα τοις εκατό των περιπτώσεων. Τα αδέρφια και οι σχέσεις γονέα-παιδιού αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων. Αν και η συνολική διαταραχή κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ ανδρών και γυναικών ασθενών, οι αδελφές τείνουν να έχουν κοινές ψυχωσικές διαταραχές περισσότερο από άλλα αδέρφια.  Μία από τις σημαντικότερες γοητεύσεις του folie à deux είναι το γεγονός ότι όλοι το κάνουμε, σε κάποιο βαθμό. Δεν υπάρχει κανένας που να μην έχει διαμορφωθεί από τους γονείς του, τα αδέρφια του ή τα αγαπημένα του πρόσωπα. Στην ιδανική περίπτωση, αυτή η διαμόρφωση είναι μια θετική εμπειρία. Υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι παντρεμένοι που μοιράζονται εκκεντρικότητες. Λίγες οικογένειες, ή ακόμα και στενές φιλίες, δεν απαιτούν να δουλέψουν με τις διάφορες ψυχικές δυσλειτουργίες του άλλου. Όλοι τρελαινόμαστε λίγο για τους άλλους ανθρώπους στη ζωή μας.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ