Νηστίσιμη τάρτα μανιταριών: Μια υγιεινή επιλογή για πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης


Πολλοί είναι εκείνοι που την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα αποφασίζουν να νηστέψουν. Ωστόσο, είναι βαρετό να φτιάχνεις συνέχεια τις ίδιες συνταγές…λαδερά… μακαρόνια…Θέλεις να φτιάξεις κάτι που θα κάνει τη διαφορά και θα είναι και νόστιμο. Μία τέτοια επιλογή αποτελεί η τάρτα μανιταριών.

Τα μανιτάρια είναι το απόλυτο νηστίσιμο φαγητό και πολύ υγιεινό. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους θεωρούνταν το ελιξίριο της αθανασίας. Τα μανιτάρια δεν είναι λαχανικά, αλλά μύκητες. Αποτελούν ένα είδος καρπού χωρίς χλωροφύλλη και άνθη, ο οποίος αναπτύσσεται σε σκιερό και υγρό περιβάλλον, πάνω σε κάποια θρεπτική βάση, όπως είναι το ξύλο (κορμοί δένδρων), το φυτόχωμα και πολλά άλλα.

Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους και για όσους νηστεύουν.

Υλικά ζύμης:

  • 200 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • 45 ml ελαιόλαδο
  • 90 ml νερό

Υλικά για τη γέμιση της τάρτας:

  • 4 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 200 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
  • Πιπέρι, αλάτι
  • 1 κ. γ. θυμάρι
  • 1 κ. σ. μουστάρδα

Οδηγίες παρασκευής

Ζύμη:

  • Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
  • Προσθέτουμε το νερό σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ζύμη εύπλαστη.
  • Την τυλίγουμε σε λαδόκολλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Γέμιση:

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
  • Προσθέτουμε θυμάρι και μουστάρδα, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για 10 λεπτά.
  • Σε λαδόκολλα ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη και τη μεταφέρουμε σε ταψί φούρνου.
  • Απλώνουμε τη γέμιση στην επιφάνεια της, αφήνοντας περιθώριο στις άκρες.
  • Διπλώνουμε τη ζύμη γύρω από τη γέμιση.
  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο τις διπλωμένες άκρες και ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για 35-40 λεπτά.
  • Η τάρτα μας θα είναι έτοιμη, όταν το χρώμα της αρχίζει να χρυσίζει. Καλή απόλαυση!!!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ